I Nyhetsbrevet från Netdoktor och i artikel på Svd.se kan vi idag läsa glada nyheter om att svenskar mår allt bättre, och att den psykiska ohälsan har minskat. Så här skriver Netdoktor (där jag förövrigt jobbade och trivdes för ett par år sen):
Under de senaste fyra åren har svenskarnas psykiska hälsa blivit allt bättre, det visar Folkhälsoinstitutets senaste undersökning. I princip har alla symtom på psykisk ohälsa minskat, som till exempel oro, ångest, svår ängslan, sömnproblem, stress, huvudvärk och trötthet.
Stinas kommentar:
Var det verkligen högkonjunkturen som fick svenskarna att må bättre under en period? Att jobba mer innebär ju mindre fritid, mindre tid att träna, mindre tid med familjen etc. Hur kan det få oss att må bättre? Jag tror mer på andra orsaker, de insatser som har gjorts mot psykisk ohälsa, som också nämns i texten. Där tror jag att den främsta anledningen till att oro, ångest och nedstämdhet har minskat är KBT (kognitiv beteendeterapi) som har blivit mer uppmärksammat, lättillgängligt och till och med finns i snabbkursform på nätet. KBT har blivit trendigt. Det är det nya antidepressiva pillret man inte skäms för utan gärna berättar om för nära, kära och alla som vill lyssna. Kanske kommer perioden med KBT tom finnas med i CV:et i framtiden, som bevis på att man verkligen är sådär stresstålig och balanserad som krävdes i jobbannonsen.