Grillad kycklingsallad med sotad avokado och pesto på pumpakärnor

UTVALDA BILDER PROFILER-6.jpg

Bild: Svensk Fågel

Recept framtaget i samarbete med Christian Hellberg, Årets Kock, Svensk Fågel och TV-programmet Sverige Springer.

Ingredienser

4 majskycklingbröst

Salt

1 dl summer love rubb (1 msk mald ingefära, 1 msk oregano, 1 tsk chiliflakes, 3 msk brun farinsocker, 1 msk korianderfrö, 1 tsk piementopulver)

Salt

Olja

2 citroner

Gnids in, rubba, kycklingen i kryddblandning, salta. Pensla på lite olja. Dela citroner.

Grilla kyckling och citroner.

Pumpakärnspesto

50 g pumpakärnor

100 g parmesanost

1 klyfta vitlök, skalad

1 kruka ekologisk basilika

2 dl olivolja

Salt, peppar

Rosta pumpakärnor i torr, het panna- blir mer karaktär och smak då. Mixa pumpakärnor, vitlök och basilika med hälften av oljan. Smaka av, tillsätt resten av oljan i en tunn stråle.

2 avocado , mogna

Olivolja

Salt, peppar

Dela avokado i klyftor, vänd runt i olja, på med salt och peppar, sota i panna eller direkt på grillen.

1/2 rödlök, tunt skivad

Lägg löken i iskallt vatten, så blir den inte lika stark

Sallad

1 huvud isbergssallad, delad i 4 bitar

Blandade grönsaker, jag har valt

2 st zucchini

1 röd paprika

1 knippe grön sparris

1 broccoli

1 grön chili

Olivolja , salt och peppar

Dela upp grönsakerna i grova bitar,  dela sedan innan servering och arrangera en härlig sallad.

Poké Bowl med räkor

Bild: Norges Sjömatråd  

Bild: Norges Sjömatråd  

Just nu jobbar jag med Norges sjömatråd som har tagit fram ett smarrigt recept som spinner vidare på vårens pokébowl-trend (som inte, som jag först trodde, lånar namnet från Pokemon-bollar utan från streetfood på Hawaii). Här med räkor som inte bara är snabbt och enkelt att fixa fram från frysen utan även innehåller mycket protein selen, jod, vitamin D, B12 och minimalt med fett. 

 Poké bowl med räkor

500 g  frysta, skalade räkor 
4 portioner  ris

1 ml majonnäs

1 msk sriracha chilisås

 Tillbehör

4 msk cashewnötter
1 st sallad (till exempel maché-krisp-eller isbergssallad)
2 st tomat
En bit lime
2 msk koriander, färskt
3 bitar av vårlök
1 mango

Avokadokräm

1 matsked koriander, fräsch

En bit lime

2 stycken avokado
1 tsk sriracha chilisås
salt

Gör så här:

Tina de frysta räkorna. 

Koka ris enligt anvisningarna på förpackningen.

Blanda majonnäs och sriracha chilisås och vänd den över räkorna.

Skaka cashewnötter i en torr stekpanna.

Skär salladen i remsor, dela tomat och avokado i kuber eller behåll avokadon som båtar och hacka koriander.

Lägg ris i skålarna och toppa med sallad, tomater, avokado, lax och räkor. Strö över cashewnötter och koriander och server med limebåtar.

Tips: Använd gärna Basmatiris i detta recept.

 

Kokoskyckling med mangosås

4-5 portioner


Kokoskyckling

500 gram kycklingfilé
2 ägg
2 dl kokosflingor
Olivolja
Salt

Sätt ugnen på 180 grader. Rensa kycklingfiléerna och skär i grova bitar. Vispa upp ägg i en djup tallrik och lägg kokosflingorna i en annan djup tallrik. Doppa kycklingbitarna först i ägg och sedan i kokosflingor. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och strö på salt. Sätt i ugn i ca 15 minuter.

Mangosås
1 mango
1 handfull persilja
Vatten

Mixa mangon slät med lite vatten till en krämig sås. Mixa i persiljan grovt.

Sallad
3 tomater
1 avokado
4 endiveblad

Hacka tomater och avokado grovt. Lägg endivebladen på en tallrik och toppa med tomat-avokadomixen.

Källa och bild: Helena Nyblom, Läkarens guide till den naturliga supermaten

FullSizeRender.jpg

Föreläsningar & Fråga experten

På senaste tiden har jag fått en del förfrågningar om att hålla föreläsningar, kul! De områden jag har föreläst om hittills är hälsa (vad är hälsa, trendspaning, min syn på hälsa), näringslära och viktminskning.  Har även allergier och intoleranser på gång samt om barn, mat och hälsa.

 

Om någon är intresserad av att boka mig som föreläsare går det bra att höra av sig på: stina@stinanordqvist.se

 

Jag har också börjat svara på frågor som expert à la "Fråga dietisten" dels som viktcoach för Allévo och dels som expert för 1,6 & 2,6 miljonerklubbenoch för Netdoktor. Hör av dig genom länkade sidor om du vill ställa en fråga till mig.

Superbäret björnbär

Det här lilla (stora) mogna och blåsvarta björnbäret hittade jag i skogsbrynet under morgonens hundpromenad. Just nu mognar björnbär för fullt i skog, mark, trädgårdar och på odlingar. (Det är också billigaste bäret i frysdisken - i alla fall på mitt lilla lokala Coop där en förpackning kostar 17:90 kr. *)

Det känns som om björnbär står lite i skuggan av andra superbär som goji, acai, inca och aronia. Jag läste på en gojibärförpackning nyligen om att "bären i din hand har vuxit på soliga sluttningar i Andernas bergstrakter" vilket genast fick mig att tänka på hur icke klimatsmart det alternativet var... Dyrt var det också. Den handfull björnbär jag plockade i Värmdöskogen idag var ju helt gratis.

Hälsoeffekter av björnbär
Vid en jämförelse av näringsämnen skulle jag vilja säga att björnbär tar täten och leder superbärsligan just nu. Förutom att vara klimatsmart och billigt är björnbär fullproppade av:

  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • K-vitamin
  • Järn
  • Mangan
  • Magnesium
  • Antocyaniner
  • Ellaginsyra
  • Cyanidin-3-0 glykosid
  • Fibrer

Antocyaniner är ett naturligt kemiskt färgpigment som ger björnbäret den svartblåa färgen och som fungerar som en kraftfull antioxidant. Antioxidanter regerar med och oskadliggör fria radikaler i kroppens cellmembran och kan på så sätt motverka inflammationer och göra våra cellmembran bättre rustade att stå emot angrepp från virus, bakterier och andra skadliga angrepp.

Ellaginsyra finns i de små fiberrika kärnorna som sitter utanpå bäret. Den här syran kan ge huden ett visst skydd mot UV-strålning och därmed minska risk för tidigt åldrande och hudcancer. 

Cyanidin-3-0 glykosid är en kemisk förening, ett ämne som är en viktig byggsten för elastiska blodkärl som i sin tur kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom.

Björnbär innehåller slutligen en hög mängd lösliga kostfibrer som både ger positiv effekt på vårt blodsocker och fungerar som mat för goda tarmbakterier (så kallad probiotika) vilket ger en balanserad tarmflora.

Hur mycket björnbär är lagom? 
Har pratar vi ju verkligen smal supermat, ingen risk att gå upp i vikt av björnbärsöverdos om man säger så. Ett visst, litet kolhydrattillskott blir det ju men jag säger ändå -  ät i princip så mycket du vill! Själv brukar jag ta en näve, cirka 8-10 st tillsammans med nötter i min morgonyoghurt.

* Färsk vara är kanske godast men behöver inte vara nyttigast. Frysta bär som är hanterade på ett bra sätt, genom snabb infrysning efter skörd och som därefter tinas på ett bra sätt (helst i rumstemperatur på ett par timmar) bevarar merparten av alla näringsämnen. I frysindustrin kontrolleras lagring, syre, ljus och temperatur på ett optimalt sätt för bärens näringsinnehåll.

Det enda jag kan se som ett litet hot mot de frysta bären är bärlarmet som kom för ett tag sedan om calicivirus (magsjukevirus) i hallon, minns ni? I det fallet handlade det om bristande hygien i hanteringen och en incident med förorenat bevattningssystem som är ovanligt och egentligen inte ska få förekomma. Så frysta bär är i allmänhet bra!

Pasta med svamp, oumph och grönkålschips

Recept för ca 4 personer

Ingredienser: 

100 gram grönkål
3 msk rapsolja
5 färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
140g Oumph! The Pure Stripe
1 dl vitt vin
2 ½ dl växtbaserad grädde
½ buljongtärning, umami eller svamp
1 msk mörk soja
250g färsk pasta (tex ravioli med svampfyllning)
basilikablad
1 pkt cocktailtomater, ca 250 g
svartpeppar
salt

Gör så här: 

Sätt ugnen på 160°. Repa grönkålsbladen från den tjocka stammen och lägg i en bunke. Massera in 1 msk rapsolja. Bred ut grönkålen på en plåt med smörpapper och salta lätt, sätt därefter in i ugnen i ca 12-15 minuter.

Skär de färska champinjonerna i tjocka skivor. Skiva löken och grovhacka vitlöken. Hetta upp 2 msk rapsolja i en stekpanna och stek sedan svampen på hög värme tills den fått färg. Tillsätt Oumph! i pannan och stek med ett par minuter. Sänk värmen och tillsätt lök och vitlök.

Häll i  1 dl vitt vin och låt det koka in. 

Tillsätt 2½ dl grädde och ½ buljongtärning, soja, salt och peppar efter din smak och låt allt puttra några minuter.

Koka under tiden upp pastavatten och tillsätt raviolin. Koka ett par minuter, häll sedan av vattnet och vänd ned pastan i såsen. Låt pastan vila i den varma såsen ett par minuter.

Lägg i en näve basilikablad och delade cocktailtomater. Vänd ihop.

Toppa med grönkålschipsen. Klart!

Oumph - istället för kött

Den mindre aptitliga, ostylade matbilden är min lunch (det är svårt med matbilder!). Även om det inte ser så aptitligt ut så var det jättegott. Det var Oumph. Som jag åt för första gången. Inhandlat som take away (med grönsaker och cashewnötter) från den lilla Thai-kiosken här i Gustavsbergs hamn med en väldigt bra skylt vid kassan: 

"Det går bra att byta ut köttet i alla rätter till Tofu, Quorn eller Oumph".

 Så bra. Det är smart, både för kropp och klimat att välja det vegetariska alternativet lite oftare. Till exempel på utelunchen. 

 

 

Vad är då Oumph? Det är en ny råvara, protein från växtriket, mer specifikt från sojaböna. Liksom quorn finns det i olika varianter, bitar, filéer etc. Det liknar kött (tänk fläskkött typ fläskfilé i både konsistens och smak) beroende på kryddning. Det kan grillas, stekas, kokas och friteras. 

 

Hur nyttigt är det? Oumph innehåller en hög mängd protein, järn, fibrer och folsyra och är samtidigt kalorisnålt. Sedan beror det ju såklart på hur det tillagas, vad som äts till och i vilka mängder. 

Sommargodis

Bild: Ewerman AB

Äntligen kan vi få tag på svenska jordgubbar. Gott, nyttigt och klimatsmart.

Jordgubbar innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter som antocyaniner och fenoler. Jordgubbar innehåller också folat, en B-vitamin som medverkar vid celldelning och som är speciellt bra för dig som är gravid. Även en del järn och kalcium finns i de söta gubbarna. Och lösliga fibrer.

Goda att äta som de är, au naturella. Eller i morgonfil- eller yoghurt tillsammans med nötter och mandlar.

Testa även att byta ut tomat i sallader mot jordgubbar, fyller samma sötmafunktion som tomat och är speciellt gott till sallader med ost, tex mozzarella. Prova en enkel sommarsallad med jordgubbar, pinjenötter (rostade), mozzarella, färsk basilika med lite olivolja, balsamvinäger, salt och peppar över 👌

Mer nötter - mindre hjärtkärlsjukdom

I dag presenterade det Europeiska kardiologisällskapet sina nya rekommendationer för prevention av hjärt-kärlsjukdom. Fokus ligger på prevention och livsstilsförändring. När det gäller maten lyfte experterna specifikt fram betydelsen av nötter. Närmare bestämt en rekommendation om att 30 gram osaltade nötter per dag kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom med hela 30 procent.

Tydligare innehållsdeklarationer för livsmedel efterlystes också. Det bör framgå mer framträdande hur mycket kalorier, socker och salt maten innehåller.

De nya rekommendationerna presenteras på det europeiska hjärtkongressen i Florens, Italien. Bakom

de nya hjärt-kärlrekommendationerna

står förutom det europeiska kardiologisällskapet också nio andra organisationer

Jag håller med om att nötter är nyttigt och har skrivit om det i

tidigare blogginlägg

MEN fetthalten och därmed kalorinivån är hög i nötter. 100 gram valnötter tex ger 699 kalorier. Så om du vill behålla eller gå ner i vikt (vilket är viktigt för att förebygga hjärt-kärlsjukdom) gäller det att äta nötterna med måtta. Ungefär fem valnötter eller åtta mandlar om dagen är lagom, självklart beroende på vad du äter i övrigt under dagen, men ungefär.

Pasta med grönkål, valnötter och fetaost

Testade idag recept från Vardagsakuten i Mersmak, Coops medlemstidning. Gott, snabbt, nyttigt (grönkål! Valnötter!) och vegetariskt. Testa!

4 portioner

500 g färsk pasta/Pastakuddar
100 g grönkål (50g i receptet egentligen men jag tog lite mer)
1/2 dl olivolja
100 g fetaost
1/2 tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 200 g. Koka pastan 2 min. Häll av, lägg i ugnsfast form. Blanda runt med olivolja, grönkål i småbitar, valnötter, svartpeppar och fetaost.

Gratinera högt upp i ugn ca 5 min tills osten får färg. Klart!

Grön färg låter hjärnan vila

Visste du att grönt är den färg som vi kan ta in mest av? Att grön färg försätter hjärnan i vila?

Inte så konstigt kanske. Naturen, skog och ängar är oftast gröna. Vår kropp är fortfarande designad enligt stenåldersritning, vi är skapade för att leva nära naturen. Nära det gröna.

Miljö- och beteendeforskaren Ming Kuo vid University of Illinois har forskat om just det här. Han har kommit fram till att naturen både har en lugnande effekt för våra sinnen och för hjärnan. Dessutom har naturen en stärkande effekt för immunförsvaret. I en stressig miljö (tänk storstad, asfalt, trängsel) fungerar immunförsvaret sämre. Kroppen har inte möjlighet att lägga tillräckligt med energi och resurser på att till exempel tillverka vita blodkroppar. Vår energi och blodet fokuseras istället till hjärtat som pumpar snabbare och muskler som spänns då vi stressar. 

När vi vistas i naturen och känner oss lugna kan kroppen lägga mer energi på långsiktiga åtgärder, som att bygga upp immunförsvaret.

Sitting is the new smoking

"Sitting is the new smoking".  Ja, det visar rykande färsk forskning presenterad av Maj-Lis Hellenius, professor och överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset på ett av 1,6 miljonerklubbens seminarium.

Vi har blivit alltmer stillasittande i vår vardag och just det långvariga sittandet, flera timmar framför en skärm utan bensträckare, kan i längden leda till övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer.
Att bryta av med en timme på gymmet varannan dag räcker inte. Det är viktigt att komplettera med vardagsmotion, att röra sig lite och ofta. 
-          Underskatta inte den lilla rörelsen. Stå eller gå 5 minuter varje halvtimme så kan du få ner dina blodsocker- och insulinnivåer med så mycket som 30 procent. Och den här positiva effekten kvarstår även dagen därpå, säger Maj- Lis Hellenius.
Hur kan du röra dig mer i din vardag? Kan du promenera/cykla? Lunchpromenera? Ta trappor istället för hiss? Kan du stå upp och jobba mer? Ta en kvällspromenad? Fundera och planera. 
Själv ser jag det lite som en utmaning, vad blir dagens träning? Hur kan jag röra på mig lite extra idag? Vissa dagar känns det hopplöst. När det bara är jättemycket jobb, sittandes i möten, resor och på kvällen är kanske sambon bortrest, då blir det dubbelläggning av barn och ingen chans till kvällspromenad eller träning alls. Men de dagarna har jag kommit på att om jag går snabbt i båda (långa) rulltrapporna i tunnelbanan på väg till jobbet blir det bra vardagsträning. Testa! Bra träningsrulltrappor: Östermalmstorg och T-centralen. 
Det går om man vill!


Granatäppelsallad med bladspenat och rostad mandel


Krispig och god med saltsyrligt sting. 

Ger fibrer, vitaminer (D, C, Folsyra), mineraler (kalcium, fosfor, selen, magnesium) och lagom balans av protein, fett och kolhydrater. Granatäppelkärnor innehåller en stor mängd antioxidanter och fytokemikalier som kan bidra till ett stärkt immunförsvar. 

Granatäppelsallad 
4 port

1 granatäpple
1 påse färsk bladspenat 
2 paket fetaost
1 påse skalade och skivade mandlar (eller hela, oskalade som du hackar. Ger mer smak och mer fibrer)
1 vitlöksklyfta 
Rapsolja
Sesamolja 
Salt och peppar 

Halvera granatäpplet och peta ut kärnorna med en tesked (eller banka ut dem med en träslev). Rosta mandlarna i torr panna på medelhög värma. Blanda dressing av pressad vitlök, rapsolja och några få droppar (max tre) sesamolja, OBS sesamolja tar lätt över smak så var försiktig. Häll dressingen över fetaosten och låt "marinera" en stund. Blanda allt. Njut! :)

Nystart

Den här bloggen har delvis flyttat till Instagram - följ gärna @stinaslillagrona där. Då får du ett hälsotips i veckan.

Här, på gamla vanliga adressen, kommer fördjupningar till Instagram och andra sociala medier och även vanliga inlägg, recept och hälsonyheter då och då.

För egen del är det också nystart i jobblivet, jag har länge funderat på hur jag kan jobba helhjärtat med hälsokommunikation igen. När jag fick ett större uppdrag för 1,6 miljonerklubben - Alexandra Charles förening för kvinnors hälsa, vågade jag ta steget och satsa på eget företag igen :)

Just did it

I lördags sprang jag för första gången 5 km non stop. Trogna bloggläsare vet att jag har nosat på löpträning flera gånger men inte riktigt kommit till skott. Men nu är jag inne på 6e veckan :) inte alls så jobbigt som jag trodde. Det är verkligen sant det här om att man klarar så mycket mer än vad man tror.

Bästa effekterna av löpningen so far: känner mig piggare, starkare och gladare.

Kan verkligen rekommendera C25K-appen - löpträning för nybörjare. Första månaden varvas gång och löpning för att bygga upp muskler, ligament och kondition i lagom takt (+ psykologiskt smart "jag behöver bara springa i 3 min, snart får jag gå-tanken" gör att det hela inte alls känns så jobbigt i början.)

Ett annat trick: bra musik! Jag lyssnar på eurodisco och Rhytm is s dancer (Snap!) på repeat. Disco i skogen liksom - kan det bli bättre?

Just do it!

Kokosbluffen

Kokosfett, kokosolja och kokosvatten har lanserats som senaste mirakelkuren i hälsobranschen.

Men om man sätter kokosfettet under granskning upptäcks rätt snart att istället för att boosta immunförsvaret och förenkla viktminskning är det precis tvärtom. Kokosfett innehåller mättade fettsyror som i för stor mängd (och vid obalanserat intag, det vill säga om kokosfett kanske är det enda fett du äter) kan ge en inflammatorisk effekt i våra blodkärl och bidra till viktuppgång.

Maj-Lis Hellenius, professor i kardiovaskulär medicin uttalar sig om det här i Expressen

.

Självklart funkar det att äta lite lagom med kokosfett ändå, ingen mat bör förbjudas. Men komplettera gärna med, eller välj hellre, rapsolja och olivolja. Här kan vi faktiskt börja närma oss begrepp som mirakelolja. Både raps- och olivolja innehåller fleromättade fettsyror med vetenskapligt dokumenterade hälsoeffekter (bland annat minskad risk för hjärt-kärlsjukdom).

Grön smoothie med äppelsting

Tillbaka till jobbet/skolan/förskolan med nyladdade batterier? Kanske känns det tvärtom ovant och trögt, som att du behöver fylla på med energi. Gärna en snabb, drickbar variant som du stjälper i dig och blir pigg på ett kick. Här är lösningen:

Unknown.jpeg

Grön Smoothie med äppelsting

1 påse babyspenat

1 avokado (skalad, i mindre bitar)

Saften av 1 lime

1 msk färsk, riven ingefära (skalad)

1 äpple (skalat, i mindre bitar)

2 dl äppeljuice

1 dl vatten

Några isbitar

Lägg allt i mixer eller mixa med handmixer, späd med mer vatten om du vill ha tunnare konsistens. Toppa med isbitarna i slutet. Sätt i ett stort sugrör. Klart, slurp, pigg! :)

Bonus: motar även bort den obligatoriska höstförkylningen.

Yogagirl

Just nu är jag på plats i Uppsala för att granska Instagramfenomenet #yogagirl

Jag och 900 andra.

Uppdatering: Och här kommer en liten recension:



Rachel Brathen aka Yogagirl kommer ursprungligen från Uppsala och höll därmed dagens yogaevent i sin hemstad. Hennes framgångskoncept tippar jag är just yogabilderna från Aruba (där hon bor nu), Rachel är jättesöt och utrstrålar glädje, värme och ett slags hippielugn på bilderna. Hon gör headstand på tropisk strand i solnedgången och det går hem hos vinterfrusna svenskar och andra (1, 6 miljoner följare!) Det varvas med söta hundbilder, gröna smoothies och romatisk pojkvän - och inte minst Rachels visdomsord, så här skriver hon till exempel under en bild:

"Your place in the world is NOT random. Know that it is absolutely essential that you are here. Your place on this earth, your piece in this grand, enchanted puzzle is of great significance.

And the universe is working for you – every single step of the way. Know that you are held in a sacred place of cosmic, infinite love, The planets and the stars are all aligning for you to live out your life´s purpose.


Trust.

Trust.

Trust.


Trust and all is coming…"

Rachel inledde också yogaklassen med kloka ord kring ett tarotkort (angel card). Här kände jag mig skeptisk, speciellt när hon berättade att det inte var någon risk att kort som "döden" eller "separation" skulle dyka upp - de korten var nämligen bortsorterade ur leken. Bortputsat och finjusterat - liksom hela hennes Instagramkonto? Men så drog hon upp kortet "Confidence" och när hon pratade kring det kände jag min misstro ersättas av igenkänning och faktiskt lite tårögdhet. Jag kom inte exakt ihåg vad hon sa men det handlade om att släppa krav och press och om att så bara för den här stunden, den här timmen, känna att allt är okej, att du duger, att du är bra. Det var fint.




Annat som var fint var gemenskapen, yoga betyder förening, förening mellan kropp och själ mellan andetag, rörelse och medvetande och mellan individen och värlsalltet. Allt är ett. Den känslan tyckte jag att Rachel lyckades förmedla, hon uppmanade alla 900 deltagare att under en position (Krigaren 3, balansposition) sträcka ut armarna mot nästa person på yogamattan och ta stöd.
 
- Det här vet jag att speciellt vi svenskar tycker är lite läskigt, vi vill gärna vara kvar i vårt eget lilla utrymme men utmana er, våga lita på andra. Alla är här för samma sak, alla är goda - all is well, sa Rachel.  
 
Och så vågade jag. Och 900 andra. Att ta stöd och hålla i. 900 yogadeltagare som blev ett för en liten stund. Samma känsla återkom under avslappningen/avslutningen (Savasana) när Rachel återigen pratade om och lyckades återskapa samhörighetskänslan. Därefter gjorde vi en meditationsövning där alla låg avslappnade med en hand på hjärtat (bröstkorgen) och den andra på magen. Först en lång tystnad och sedan Rachels röst:
 
- What if. What if - your body is perfect. Just truly feel that right now, right here, right now. Your body is perfect. Everything is ok. Let go of any thoughts that might pop up, that you need to heal a wound, loose weight, gain weight, be healthier. Let go. Think of these thoughts as clouds on a bright sky, let them pass by. Come back to one only thing - your body is perfect. Just feel, if only for this moment - your body is perfect. Just as it is. Right here. Right now.
 
 
Fint. Bra. Och viktigt.
 

Sist men inte minst märktes hunden Ringo - han stal faktiskt showen. Rachel har tagit hand om en (och flera) gatuhund som bor med henne i Aruba och följer med på alla resor. En liten smal vinthund/blandras med bjällrande hippiehalsband runt den brunvita halsen. Rachel släppte honom lös och så fick han springa omkring och nosa och hälsa på alla 900 deltagare. När den drygt 90 minuter långa yogaklassen började gå mot sitt slut kände nog Ringo också att det var nog och hoppade upp och finalskällde några gånger på scen.
 
Därefter var det dags för Rachel att hålla en liten frågestund och en "kramas - och signera- böcker stund". Jag var med på frågestunden, här dök det bland annat upp frågor om Rachels Youtube-klasser (- När kommer fler?!  - Snart!) och tacksamma haranger från deltagare som rest till Uppsala ända från Tyskland och Frankrike. Några delade med sig av väldigt känslomässiga, personliga upplevelser under klassen, några grät. Många skrattade. Nästan lite sektkänsla kände jag här och avlägsnade mig så att Rachel åtminstone skulle slippa krama en av alla 900 deltagare.
 
Allt som allt en riktigt bra yogauplevelse - 4 av 5 solhälsningar blir betyget från mig.
 
Namaste!