Ät en sol




Med tanke på dagens smhi-rapport får de runda, färgsrakande apelsinerna fungera som solsubstitut. Det ät fortfarande citrus-säsong och smaken på apelsiner och småcitrus är som bäst nu. Som bonus får du i dig maxdoser av C- och B-vitamin samt fibrer.

Jag föredrar citrus-frukterna au naturella, ett tips vid svårskalde apelsiner är att rulla frukten och pressa mot tex en bordsskiva, då fastnar mer av de vita hinnorna i skalet.

För dig som vill testa ett smarrigt citrusrecept kommer ett här. Taget från Ewerman AB (tidigare Frukt & Grönt Främjandet, som faktiskt var mitt första riktiga jobb, back in the days 2002..)


Citruspannkakor med granatäppelsirap


4 portioner

2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
3 ägg
1 msk socker
rivet skal av 0,5 lime eller citron
1 msk smält smör eller margarin

Granatäppelsirap:
1 granatäpple
1 dl socker
1 dl vatten
2 tsk pressad lime eller citron

Gör så här:
Börja med granatäppelsirapen. Skär av ”kronan” på granatäpplet och gör 4-5 snitt i skalet runt om. Bryt isär klyftor och plocka eller skrapa loss kärnorna. Ta tillvara saften.

Koka socker och vatten 5-8 minuter utan lock tills konsistensen blir ”simmig”. Tillsätt granatäppelkärnor och -saft i den varma sockerlagen. Smaksätt med lime- eller citronsaft. Låt lagen kallna.

Vispa samman ingredienserna till pannkakssmeten. Grädda tunna pannkakor.

Servera pannkakorna nygräddade med granatäppelsirapen.