Det nya svarta


Mitt favoritgodis är bokstavligt det nya svarta just nu. Lakrits har nämligen börjat putta ner choklad från smaktronen. Det startas lakritsavsmakningar, salmiaksällskap och trendanalyser, nu senast i en artikel av Anna-Britta Ståhl i Damernas värld. Hon skriver om lakritsrotens förmodade hälsoeffekter: som lindring vid halsont, astma och magkatarr men också att för mycket av det goda kan vara skadligt för vissa. Glycyrrhizinsyra, ett aromämne i lakrits, kan för känsliga individer rubba kroppens saltbalans och höja blodtrycket.

I artikeln lyfts denna risk upp som en fördel, trendanalytikern Henrik Mattsson menar att risken för hälsoproblem manar till försiktighet. Det går inte att vräka i sig lakrits på samma sätt som med annat godis utan det bör njutas i små mängder. En förfinad form av njutning. Och det är denna avhållsamhet som gör lakrits så hett. Helt enligt min filosofi, det är bara att fortsätta att njuta måttligt av det svarta guldet.