Jag minns hur det pratades om "framtidens mat" för cirka tio år sedan, där kring millenieskiftet. Liksom modet var även rådande mattrend befriad från retro och bakåtsträvan. Det var silver, hi tech-material och nyttänkande former på kläderna och maten (som fortfarande såg ut och smakade som vanligt) spåddes bli allt mer fantasifull. Det pratades om "fingerfood", snabb och effektiv mat som åts med ena handen medan vi hastade vidare. Och om begreppet "grazing", om att småäta och skippa hela måltider. Helst av allt ville vi nog bara äta några piller som innehöll allt vi behövde. Som austronauterna. Inget tjafs liksom. Här var restaurang Pharmacy i London ett praktexmpel, maten serverades snyggt och prydligt i kapslar på pillerbrickor (som väl även avspeglade techno/rave-trenden...)
Och så nu, tio år senare är det precis tvärtom. Nu ska vi tillbaka till naturen. Nu hyllas långkok, surdegsbröd, syrade grönsaker (ja, jag erkänner. Där har jag också fallit för rådande trend) och husmorsknep. Vi vill närmare naturen och äta mat med smakerna vi minns. Lugnt och tryggt. Som det var förr. På landet. Väldigt långt ifrån mat i pillerform.