Solljus är en naturlig källa till D-vitamin, kroppen bildar D-vitamin av sig själv när huden träffas av ljus (till exempel i ansiktet och på händerna).Det behöver inte vara fråga om strålande solljus, vi kan bilda D-vitamin även om det är molnigt ute. Men vi behöver vistas i ljuset tillräckligt länge, cirka 10-20 minuter för att kroppen ska hinna bilda D-vitamin. Ju molnigare det är desto mer tid ute behövs.
Därför är det en bra idé att gå en promenad när det är (mer eller mindre) ljust ute, på förmiddagen eller vid lunchtid. Ljuset piggar också upp allmänt eftersom det har inverkan på regleringen av melatonin, kroppens sömnhormon.
Eftersom ljus ändå är en bristvara just nu kan det vara bra att även satsa på D-vitaminrik mat, som:
- fet fisk
- D-vitaminberikad mjölk (mellan- lätt- och minimjölk)
- D-vitaminberikat matfett
D-vitaminhalt i µg (mikrogram) för olika livsmedel (källa: Livsmedelsverket):
"Det finns forskning som tyder på att D-vitaminbrist kan ha betydelse för risken för tarmcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. D-vitaminbrist har också satts i samband med tillstånd som kronisk smärta, autism och depression, men det vetenskapliga underlaget är ännu svagt."
Därför är det en bra idé att gå en promenad när det är (mer eller mindre) ljust ute, på förmiddagen eller vid lunchtid. Ljuset piggar också upp allmänt eftersom det har inverkan på regleringen av melatonin, kroppens sömnhormon.
Eftersom ljus ändå är en bristvara just nu kan det vara bra att även satsa på D-vitaminrik mat, som:
- fet fisk
- D-vitaminberikad mjölk (mellan- lätt- och minimjölk)
- D-vitaminberikat matfett
D-vitaminhalt i µg (mikrogram) för olika livsmedel (källa: Livsmedelsverket):
- Bläckfisk 1,3 µg/100 g
- Böcklingfilé 19,1 µg/100 g
- Inlagd sill 11,27 µg/100 g
- Hälleflundra 9 µg/100 g
- Kaviar 2,5 µg/100 g
- Löjrom 7 µg/100 g
- Lax 12,5 µg/100 g
- Sardiner i olja 15 µg/100 g
- Makrill 3,9 µg/100 g
- Räkor 0,5 µg/100 g
- Röding 10 µg/100 g
- Rödspätta 3 µg/100 g
- Senapssill 5,7 µg/100 g
- Stekta fiskpinnar 0,87 µg/100 g
- Tonfisk 4,5 µg/100 g
- Torsk 1 µg/100 g
- Ål 48 µg/100 g
- Kantareller 2,5 µg/100 g
- Ägg 1,4 µg/100 g
- Äggula 4 µg/100 g
- Bacon 0,5 µg/100 g
- Entrcote 0,8 µg/100 g
- Fläskkött 0,6 µg/100 g
- Kalkonkött med skinn 1,4 µg/100 g
- Kycklingfilé 0,5 µg/100 g
- Nötfärs 0,5 µg/100 g
- Nötkött 0,5 µg/100 g
- Standardmjölk 0,02 µg/100 g
- Lättmjölk 0,4 µg/100 g
- Mellanmjölk 0,45 µg/100 g
- Åsens lantmjölk 0,02 µg/100 g
- Smör 0,6 µg/100 g
- Margarin 7,5 µg/100 g
"Det finns forskning som tyder på att D-vitaminbrist kan ha betydelse för risken för tarmcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. D-vitaminbrist har också satts i samband med tillstånd som kronisk smärta, autism och depression, men det vetenskapliga underlaget är ännu svagt."