Hur maten läggs upp på tallriken har betydelse om du vill tänka på att äta bra (eller bättre). Då gäller det alltså att se till vilka proportioner de olika delarna av fett, kolhydrater och protein får.
För att lägga upp lagom mängd av matens olika energigivare kan du använda verktyget ”tallriksmodellen”. Du tänker dig helt enkelt att maten på tallriken delas in som ett upp och nedvänt Y eller ett peace-märke.På den minsta delen lägger du proteinrik mat som kött, kyckling, fisk, ägg eller vegetariskt protein (sojabönor, kikärtor och liknande). Här ryms också lite sås. På en av de två större delarna lägger du pasta, ris, potatis, bulgur eller cous cous. På den andra stora delen lägger du grönsaker, helst inte isbergssallad, tomat och gurka som mest innehåller vatten utan satsa på fiberrika grönsaker som gröna ärtor, majs, broccoli eller morötter eller liknande.
Vips på så blir det lite mer peace, love och understanding över hela måltiden.