Tre snabba sommarsallader

Enkla, goda och nyttiga. Perfekt i lunchlådan (blir ca 4 portioner).

Tonfiskvarianten kompletteras alltså med tonfisk i burk, 1-2 st och kycklingsalladen med 3-4 kycklingfiléer, gärna grillade eller stekta i vanlig stekpanna med grillkrydda. Till den grekiska funkar även vanlig fårost, gillar du inte feta och får - byt till mozzarella eller kanske svensk tärnad prästost eller Västerbotten. Vid ostbyte blir det godare om du byter oliverna till soltorkade tomater.

Dressing till kan varieras, till tonfisksalladen brukar jag blanda olja, vinäger (gärna vitvinsvinäger) och lite dijonsenap, salt och peppar). Liknande till grekiska varianten men inte dijon och byt till röd balsamicovinäger. Till kycklingsalladen är det gott med en dressing på turkisk yoghurt som du hyvlar limeskal över, pressar i ena limehalvan samt saltar och pepprar.