Just nu jobbar jag med Norges sjömatråd som har tagit fram ett smarrigt recept som spinner vidare på vårens pokébowl-trend (som inte, som jag först trodde, lånar namnet från Pokemon-bollar utan från streetfood på Hawaii). Här med räkor som inte bara är snabbt och enkelt att fixa fram från frysen utan även innehåller mycket protein selen, jod, vitamin D, B12 och minimalt med fett.
Poké bowl med räkor
500 g frysta, skalade räkor
4 portioner ris
1 ml majonnäs
1 msk sriracha chilisås
Tillbehör
4 msk cashewnötter
1 st sallad (till exempel maché-krisp-eller isbergssallad)
2 st tomat
En bit lime
2 msk koriander, färskt
3 bitar av vårlök
1 mango
Avokadokräm
1 matsked koriander, fräsch
En bit lime
2 stycken avokado
1 tsk sriracha chilisås
salt
Gör så här:
Tina de frysta räkorna.
Koka ris enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda majonnäs och sriracha chilisås och vänd den över räkorna.
Skaka cashewnötter i en torr stekpanna.
Skär salladen i remsor, dela tomat och avokado i kuber eller behåll avokadon som båtar och hacka koriander.
Lägg ris i skålarna och toppa med sallad, tomater, avokado, lax och räkor. Strö över cashewnötter och koriander och server med limebåtar.
Tips: Använd gärna Basmatiris i detta recept.