Overnight oats

Senaste mat/frukosttrenden just nu är overnight oats. Som väl enklast kan beskrivas som en snabb och smakvarierad form av havregrynsgröt. Utan tillagning. Du rör ner en god röra i en burk i kylen på kvällen, et voilà - morgondagens frukost är klar!

Här skriver en amerikansk dietist om fenomenet:

http://www.katheats.com/favorite-foods/overnightoats

Och på Instagram kan du se vad andra blandar i sina röror genom att söka på hashtaggen overnightoats (med nästan 47 000 inlägg! Stark trend detta alltså).

Nyttiga ingredienser där chiafrön och yoghurt utgör basen är populärast men även smarriga godisvarianter med kakao och marshmallows är vanliga.

Raw foodbollar och Müslikakor

Visst känns det som att blodsockret faller i takt med höstmörkret just nu? Kakor, bullar, choklad och godis lockar lite extra... 

Speciellt om du liksom jag ammar och behöver snabb energi. Men vid amning - och annars också - är det extra viktigt att inte äta sig mätt på tomma kalorier. Kroppen behöver näringsrik mat. Jag löste "problemet" genom att fixa nyttiga och goda Raw foodbollar och Müslikakor. Fullproppade med extra energi, omega 3, fibrer (nja men lite i alla fall...) och antioxidanter. Perfekt till eftermiddagskaffet. Raw foodbollarna är väldigt energirika (många kalorier) så försök att inte äta för många...

Raw food bollar:

 1 påse vardera av mandlar, hasselnötter, valnötter och cashewnötter

2 tsk starkt bryggkaffe

2 tsk kakaopulver 

1 dl hackade dadlar (eller russin)

4 msk kokosolja

Kokosflingor

Ta 1 dl av vardera mandlar, hasselnötter, valnötter, pumpafrön, cashewnötter eller andra nötter.

Mixa (med tex handmixer) till ett grovt mjöl. Tillsätt kaffe, kakaopulver och hackade dadlar/russin (som man gillar), och avsluta med att hälla i 4 matskedar kokosolja.

Rulla till små bollar, rulla i kokos och ställ i kylen ett par timmar. 

Müslikakor:

2 dl basmüsli (eller havregryn )

1,5dl vete mjöl

0,5 dl socker

2 msk sirap

1 tsk bak pulver 

100 g smör

Sätt ugnen på 175 grader.Blanda torra ingredienser med hundra gram smält smör . Forma till bollar och platta till på bakpappersklädda plåtar. Gräddad i mitten av ugnen ca 10 min i 175 grader. 

Popcorn nyttigare än grönsaker

Dagens feelgood-nyhet levereras av Allt om mat: 

http://www.alltommat.se/Inspiration/Popcorn-nyttigare-an-gronsaker--1.51438

Det nyttiga i popcorn är då polyfenoler (antioxidanter) och fullkorn (lite märkligt ordval, fiber är bättre tycker jag. Vi pratar om skalet till majskärnorna). 

Nyttigast är popcorn som poppas i kastrull med tex rapsolja. Mikropopcorn innehåller för mycket fett (och utan att ha dubbelkollat detta tror jag även att det kan röra sig om transfett).

Mamma/barn-träning

Har precis avklarat första träningspasset efter förlossningen. Ett lugnt mamma/baby-yogapass. Känns väldigt bra. Jag tänker skynda långsamt med träningen men är sugen på att komma i form och så småningom bli riktigt vältränad. Inte av utseendemässiga skäl, det får mer bli en trevlig bieffekt, utan mer för energi, styrka och endorfiner. Träning är mitt lyckopiller.

Det är för övrigt viktigt att inte börja för tidigt eller gå ut för hårt med träning efter graviditet. Dels är hormonet relaxin fortfarande förhöjt (upp till fyra månader efter förlossning) vilket ger mjukt brosk och leder, vilket i sin tur ökar risk för sträckning och andra skador. Vill det sig riktigt illa kan man även drabbas av framfall.

Jag tänkte lägga upp min träning så här i början med ett pass mamma/barn-yoga i veckan kombinerat med 60-80 minuters promenad per dag (=fram och tillbaka till dagis två gånger) och ett par gånger ska jag försöka träna hemma enligt Maria Wigbrants jättebra bok "Stark, glad, gravid" där sista kapitlet innehåller instruktioner för träningsövningar (med bra bilder) för träning efter förlossning. Bra boktips till alla blivande och nyblivna mammor.

Och just det, jag tänkte även följa Mammamage-appen som jag tipsade om här i ett tidigare inlägg.

Vaccin mot influensa

Idag har jag vaccinerat mig mot säsongsinfluensan. Har ingen lust att bli sådär nära döden-sjuk som man blir i influensa, speciellt inte nu när jag har en liten bebis att ta hand om.

När jag bodde i USA (och pluggade näringslära och journalistik en termin som utbytesstudent) vaccinerades alla studenter mot influensa. "Don't forget to get your flue shot!" påminde lärarna, speciellt nära "mid term exams". Inga konstigheter.

Här i Sverige tror jag att många förväxlar vaccin mot säsongsinfluensa med dito för svininfluensa och är rädda att få narkolepsi. Synd. 

Doktor Cecilia (barnläkare med jättebra blogg om barnhälsa - Barnakuten) skriver bra om varför vi kanske även bör vaccinera våra barn mot influensa här:

http://www.barnakuten.nu/uncategorized/ska-jag-vaccinera-mitt-barn-influensan/

NNR-metoden

Nu har de nya nordiska näringsrekommendationerna kommit (NNR5) och DRF (Dietisternas riksförbund) presenterar dem bra och roligt på det här sättet (i en pressrelease på My Newsdesk):

Friskare och längre liv med NNR-metoden

Glöm 5:2, 16:8, LCHF och GI. De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR5) visar vägen till matvanor som gör dig friskare och minskar risken för övervikt, högt blodtryck, stroke, högt kolesterol, diabetes och benskörhet. NNR5 sätter fokus på goda vanor, mat med mycket näring och en helhetssyn på hälsan.

– Hälsosamma matvanor behöver inte vara så komplicerat. De nya uppdaterade näringsrekommendationerna handlar om att göra hälsosamma val och att skapa långsiktigt sunda vanor. Lättillgänglig och tydlig information är en förutsättning för att vi ska kunna göra egna medvetna val. Dietisten översätter och konkretiserar rekommendationerna till råd om bra mat på tallriken, anpassat efter individen, säger Karin Kauppi från Dietisternas riksförbund.

– Det är enkelt att skapa hälsosamma och hållbara matvanor med utgångspunkt i vardagsvanorna. Välj fisk eller vegetariskt istället för korv och andra kötträtter. Byt standardmjölk mot lätt- eller mellanmjölk som är berikad med D-vitamin. Lägg till mat som ger mervärden, såsom grönsaker, bönor och rotfrukter, hjärtvänlig rapsolja och bröd med fullkorn, gärna med hela korn, nötter och frön, säger Karin Kauppi.

– Nya NNR är riktlinjer om matvanor som bidrar till att vi håller oss friska och som ger den näring vi behöver. En viktig förändring jämfört med tidigare versioner är att fokus flyttas från mer exakta mängdangivelser och energiprocent till rekommendationer om hälsosamt fett och bra kolhydrater, säger Karin Kauppi.

De nordiska näringsrekommendationerna baseras på kunskaper kring livsstilsrelaterade sjukdomar och syftar till att förbättra folkhälsan.

 Hälsosamma matvanor är en viktig del i att förebygga hjärtkärlsjukdomar, benskörhet (osteoporos), vissa cancertyper, typ-2 diabetes och relaterade följdsjukdomar.

Varannan svensk väger för mycket, 40.000 svenskar dör varje år i hjärt-kärlsjukdom och lika många drabbas av cancer. Därför fokuseras råden kring att vi behöver äta mer grönsaker, frukt, fisk och fullkorn, byta ut hårt fett mot mjukt, och minska på salt och socker (främst från läsk, godis, glass, snacks, kakor).

o Mer fullkorn, grönsaker, frukt och bär för mer vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer, samt för att de ger lite energi i förhållande till volym, vilket gör det lättare att hålla vikten och minskar risken för diabetes och hjärtkärlsjukdom

o Mer fisk för fettsyrornas skull och för att tillföra bland annat D-vitamin, jod och selen

o Mjukare fett och mindre salt för att förebygga hjärtkärlsjukdomar

o Mindre socker för att öka näringstätheten i kosten som helhet, och för att minska övervikt och fetma 

Bild: Livsmedelsverket

Träning för mammor

Snart är det dags för mig att ta tag i träningen igen efter bebis. Längtar. Dock inte lätt att hitta tid för träning med två barn så jag satsar på hemmaträning kvällstid och börjar med den här appen som jag har fått tips om från en kompis. Hälsoexperten Katarina Woxneruds Mammamage.

Det är ju viktigt att träna mage på rätt sätt efter graviditet och förlossning. Inte sätta igång som vanligt med vanliga sit ups utan börja långsamt och stärka de inre magmusklerna och bäckenbotten. I den här appen hittar du all information och alla övningar du behöver.

Fredagslasagne

Ett tips för småbarnsföräldrar (och andra som har fullt upp och gillar att planera) är att veckohandla 1 kg köttfärs. Laga köttfärsås på måndagen (som äts med tex spaghetti), spara hälften av såsen till fredagen då du därmed snabbt kan svänga ihop en lasagne. Bara Bechamelsåsen som behöver fixas, sedan varva med köttfärssås, lasagneplattor och riven ost överst. Och så en god sallad till.

För recept på lasagne från grunden, se tex Per Mobergs här:




Skickat från min iPhone

E-xorcisten

Samtidigt som jag ser fram emot att läsa Mats Eric Nilssons nya tidning kan jag inte låta bli att gilla

den här

lite elaka bokrecensionen i Sydsvenskan. Jag har dock inte själv läst boken "Saltad nota" men tycker att den allmänna, alltmer smittande e-nummerskräcken och "det var bättre förr"- mentaliteten kring mat börjar kännas lite tjatig och överdriven.

Hunger och äkta mat

Bild: LRF

Nu i dagarna släpps den nya mattidningen Hunger. Mats-Eric Nilsson (författaren till böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara) är chefredaktör och tidningen ska granska matindustrin. Spännande. Speciellt eftersom skaparna bakom tidningen Filter ligger bakom.

Även LRF släpper nu nya mattidningen Äkta mat, om att laga mat från grunden.

Glutenintolerans ökar

Idag såg jag en nyhet på SVT om att glutenintolerans ökar bland lite äldre barn (7-åringar) enligt forskning från Umeå universitet. Jag undrar dock om forskningen baseras på diagnos från läkare.Det här med att vara intolerant mot gluten och laktos är nämligen en vanlig självdiagnos. Man har (eller märker att ens barn har) magproblem, ont i magen - vilket kanske egentligen beror på stress- och så testar man att utesluta gluten och/eller laktos ur kosten och mår (via placeboeffekt ?) plötsligt mycket bättre. Och undviker eventuellt gott bröd och mjölkprodukter i onödan. 

Misstänker du att du eller ditt barn är glutenintolerant behöver du få det fastställt, som en diagnos, av läkare. Då kan du också få remiss till dietist för goda råd och glutenfria recept.

(Länk:

http://www.svt.se/nyheter/sverige/allt-aldre-barn-far-glutenintolerans

)