Pillerbluff

Idag avlivas myten om hälsokostpreparatet Rosenrot av Dan Larhammar, proffessor i molekylär cellbiologi tillsammans med två forskarkollegor från Uppsala Universitet i DN Debatt. 

Rosenrot har marknadsförts hårt med effekter som "uppiggande, stärkande och potenshöjande" och enligt reklamen verkar det vara en mirakelmedicin som har räddat många från utbrändhet, depression och annan stress i livet. I november förra året registrerades Rosenrot av Läkemedelsverket. 

Nu har forskarna i Uppsala granskat de studier som tillverkarna av Rosenrot hänvisar till och resultatet visar att Rosenrot inte bara är verkningslöst. Studierna verkar dessutom vara påhittade. DN skriver om tre forskningsinstitut i Ryssland som ligger bakom Rosenrot-studierna och efter mycket efterforskning visar det sig att ett av instituten inte existerar, vid det andra har forskarna bakom studien slutat jobba där för många år sedan och på det tredje har man inte ens hört talas om de forskare som enligt studien skulle ha varit anställda där.
 
Dock finns ett par studier  från Armenien som faktiskt visar att Rosenrot kan ha viss effekt på trötthet, reaktionstid och sänka halter av stresshormonet kortisol. Men som DN skriver, resultatet är tveksamt och skulle behöva upprepas och utföras på mer än 30 testpersoner (som var antalet deltagare i de båda studierna). 

Stinas kommentar
Intressant men kanske inte "shocking news". Jag förstår inte hur någon kan gå på reklamen om Rosenrot som är så uppenbart fejkad med "intervjuer" från Stefan och Eva som sprang in i väggen men kom tillbaka tack vare miraklet Rosenrot (hur mycket betalt fick de för att säga så?). Det som ligger bakom är som vanligt människors önskan om ett piller som ska ta bort det onda, en quick fix som får allt att bli bra igen. 

Det DN-artikeln inte tar upp är att tankens kraft är stor. Placeboeffekten ska inte förringas och kan säkert ha stor effekt i sig. Tror man på ett preparat så brukar det funka, oavsett om det är Rosenrot,  Echinagard eller Alvedon. Men även när det gäller eventuella placeboeffekter av Rosenrot  behövs fler studier.