sushi för gravida?

Det är fortfarande inte helt grönt ljus för sushi för gravida. Förra året kom Livsmedelsverket ut med nya rekommendationer om att sushi kan vara ok för gravida om man med säkerhet vet att sushin är nygjord (dvs du ser hur sushikocken tillreder din portion) eller om fisken har varit fryst. 

Men all bakterietillväxt stannar inte av vid frysning, Listeria är en av de få bakterier som kan överleva frysning. Växer bakterien till sig kan den ge lindriga förkylningssymtom hos mamman men i värsta fall orsaka skador eller missfall hos fostret. I extremt ovanliga fall bör tilläggas. Ingår dessutom färsk tonfisk, stor hälleflundra, svärdfisk eller rå pilgrimsmussla i sushin är det av miljögifts- och bakterieskäl inte ok för gravida. 

Så även om risken är liten och även om alla blivande mammor i Japan glatt mumsar vidare på sin sushi beställde jag en mammasushi till lunch idag. Mammasushi innehåller ingen färsk fisk utan görs på tillagade crabsticks, räkor, avokado och tofu. Tråkig men safe...