Plocka superbär


Det finns fortfarande gott om blåbär i skogarna. Så ge dig ut och plocka lite av våra egna, svenska superbär. Blåbär innehåller mycket C- och B-vitamin. Dessutom finns det gott om antocyaniner i blåbär, en antioxidant som ger den blå färgen åt bären och som i hög mängd kan motverka hjärt-kärljukdom. 

Strö blåbär tillsammans med lite socker och hasselnötter i naturell fil eller yoghurt till frukost eller lyxa till det lite med den här goda marängglassen:

Blåbärsglass med maräng

4p 

2 dl färska blåbär (eller 3/4 pkt djupfrysta blåbär, ca 2 dl)

1 dl bär till garnering

2 dl crème fraiche

1 dl florsocker

Maräng:

2 äggvitor

1 dl strösocker

Gör så här: Mixa 2 dl bär, crème fraiche och florsocker. Ställ in i frysen.Ställ in ugnen på grill. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan ner socker. Lägg glass i botten på 4 ugnssäkra glas. Toppa med maräng. Sätt in glasen i övre delen av ugnen 1/2-1 min tills marängen får färg. Låt ugnsluckan vara öppen och passa noga. Garnera med färska bär.