Äppeldags

Nu är det säsong för goda, svenska äpplen som till exempel Discovery, Aroma och Ingrid Marie. Ett smart val om du vill göra gott både för miljön och hälsan. Äpplen innehåller bland annat mycket fibrer och flavonoider, en antioxidant som kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom och cancer. Här har Ulla Johansson, nutritionist skrivit mer om nyttigheter i äpplen. 

Om du tröttnar på att äta äpplen "au naturell" kan du testa de här recepten:

God och enkel äppelsallad
2 fint skurna morötter
1 finrivet äpple
1 matsked saft från pressad apelsin 

Stinas äppelpaj
Fyllning
4 äpplen
1/2 dl socker
1 msk kanel 
0,25 dl saft från pressad citron

Pajdeg
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
100 g smör

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en pajform. Dela äpplena i centimeterstora bitar, sockra, strö kanel och lite pressad citron över. Blanda.

Blanda mjöl och socker. Arbeta in smöret. Fördela pajdegen över äppelbitarna. Grädda i ca 25 minuter tills pajdegen har blivit gyllenbrun. 

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.