Som en fortsättning på gårdagens inlägg om förkylning och motion rapporterar SVTs Vetenskapsnyheter idag att forskare nu har kommit närmare gåtan om hur virus kan botas.
I en studie vid medicinska fakulteten i Cambridge har man funnit att kroppens immunförsvar kan förstöra ett virus trots att det redan hunnit infektera kroppens celler. Den nya upptäckten gör det möjligt att utveckla läkemedel som ökar cellens förmåga att försvara sig mot virus. Det i sin tur betyder att alltifrån vanliga förkylningar och vinterkräksjukan till fästingburen hjärnhinneinflammation och polio skulle kunna botas i framtiden.
Forskarna i Cambridge har upptäckt ett visst protein inne i cellen, TRIM21 som känner igen de antikropparna som följer med viruset in i cellen. Genom att öka halten av TRIM21-protein skulle cellen kunna försvara sig mot viruset och bekämpa det innan det tar över cellens produktion av arvsmassa. Enligt SVTs Vetenskapsnyheter skulle TRIM21-protein till exempel kunna tillföras med hjälp av nässpray.
Här hittar du nyhetens ursprungskälla, i The Independent.
Min kommentar
Om proteinmetoden fungerar skulle det kunna innebära ett revolutionerande försvar mot en mängd olika (alla?) virusinfektioner. Jag tycker det är konstigt att inte HIV-virus nämns i studien. Att vara nära ett botemedel mot HIV är ju verkligen breaking news. Men kanske fungerar HIV-virus annorlunda, kan TRIM21-proteinet hjälpa även här?
Bild: SVT (Svininfluensavirus)