Lammkorv med ugnsrostade grönsaker och myntasås
Snabbt, enkelt och gott. Dessutom nyttigt och klimatsmart.
4 p
4 lammkorvar, ca 500 gram
1 gul paprika
1 röd parika
2 squash
1 ask cocktailtomater
Rapsolja
3 dl Bulgur
3 dl Turkisk yoghurt
1 kruka färsk mynta
Salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp bulgurn enligt anvisningar på paketet. Skölj grönsakerna och skär squashen på längden och parikan i mindre bitar. Lägg i en långpanna. Häll över cocktailtomaterna. Droppa över olja. Salta och peppra. Ställ in ugn i ca 5 minuter. Skär korvarna på längden, lägg ovanpå grönsakerna och låt stå i ugn 5-10 minuter. Blanda under tiden ihop myntasåsen: turkisk yoghurt + hackade myntablad, salt och peppar.
Klart!
Hälsoeffekter
Lammkorven ger protein, järn och B-vitamin. Paprikan ger C-vitamin, alfa- och betakaroten (antioxidanter och förstadium till A-vitamin). De ger också fibrer, liksom squashen och bulgurn. Tomaterna innehåller antioxidanten lycopen och yoghurtsåsen ger kalcium och protein.
Lammkött är klimatsmart
Oavsett KRAV-märkning eller inte är lammkött bra för miljön eftersom lamm lever ett "naturnära" liv med bete. Så här skriver DN om klimatsmart mat:
"Allt lammkött är bra köttalternativ, både ekologiskt och konventionellt. Svenskt lamm innebär förstås också mindre transportutsläpp."