Det finns fortfarande gott om blåbär i skogarna. Så ge dig ut och plocka lite av våra egna, svenska superbär. De små blå innehåller mycket C- och B-vitamin. Dessutom finns det gott om antocyaniner i blåbär, därav den den blå färgen.
Antocyanin är en antioxidant som i hög mängd kan stärka immunförsvaret och i längden motverka hjärt-kärljukdom och andra sjukdomar. Blåbär innehåller också lösliga fibrer, prebiotika som också stärker immunförsvaret.
Jag gillar att strö blåbär tillsammans med lite hasselnötter i naturell fil eller yoghurt. Eller så lyxar jag till det lite med den här goda marängglassen:
Blåbärsglass med maräng
4p
2 dl färska blåbär (eller 3/4 pkt djupfrysta blåbär, ca 2 dl)
1 dl bär till garnering
2 dl crème fraiche
1 dl florsocker
Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
Gör så här: Mixa 2 dl bär, crème fraiche och florsocker. Ställ in i frysen.Ställ in ugnen på grill. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan ner socker. Lägg glass i botten på 4 ugnssäkra glas. Toppa med maräng. Sätt in glasen i övre delen av ugnen 1/2-1 min tills marängen får färg. Låt ugnsluckan vara öppen och passa noga. Garnera med färska bär.