Syrligt, snällt och trendigt


I senaste Filter läste jag att syrade grönsaker kommer att ta över tronen efter surdegsbröd i trendmedvetna köken. Gärna för mig. Mjölksyrade grönsaker är både gott och supernyttigt. Genom att äta ganska stora mängder syrade grönsaker får du i dig:

- snälla bakterier som kan skydda mot magsjuka och kanske i längden även mot allergier av olika slag.

- vitaminer och mineraler, som finns naturligt och välbevarade i de konserverade grönsakerna. Under syrningsprocessen bildas också en liten mängd vitamin B 12. Bra för veganer och vegetarianer.

- fibrer, och du slipper orolig mage eftersom syrningen gör grönsakerna mer lättsmälta.


Syrade grönsaker är en gammal konserveringsmetod där snälla bakterier fermenterar (jäser) grönsakerna genom att omvandla socker till mjölksyra (därav den syrliga smaken). I Asien är syrade grönsaker vardagsmat sedan länge, tex genom koreanska rätten Kimchi. Syrning eller fermentering ligger också bakom produker som vanlig sojasås och miso.

Visserligen verkar det rätt krångligt att syra grönsaker på egen hand, det tar tid (räkna med ett par månader), det krävs täta glasburkar i olika storlekar. Och vitkål bör du helst lagra i 15 graders temperatur (typ ha egen jordkällare). Men man kan börja med enklare grönsaker som morötter och rödbetor. Och så är det väl det som är grejen, det ska vara krångligt och ta tid. Annars är det ju inget för oss matnördar.

Jag tänkte göra ett försök till egen syrning, vi får se hur det går. Återkommer när jag har läst på lite mer.

Lånad bild från en som har lyckats:
http://nordansmak.blogg.se/