Stress leder inte till fetma
Apropå att krossa hälsomyter - i ett pressutskick från TT presenterades ett intressant resultat från studien
Prospective Urban Rural Epidemiologic Study
- nämligen att kopplingen mellan stress och fetma inte existerar. Du kan inte stressa dig till en bukfetma.
- Det är en allmän folktro att stress leder till bukfetma. Men vi hittade inget samband alls, säger en av forskarna i studien Annika Rosengren, professor och överläkare vid Sahlgrenska akademin till TT.
Studien som visar det här är uppbyggd som ett internationellt samarbete och undersökte sambandet mellan stress och fetma hos 125 290 personer i 17 olika länder. Inte bara deltagarnas vikt, längd och andra kroppsmått samlades in utan de fick även svara på frågor om utbildningsnivå, rökvanor och kost. Därefter mättes deras stressnivå och eventuella tecken på depression med en frågeenkät.
Bland dem som inte upplevde sig som stressade hade 16 % ett BMI över 30 medan de som upplevde en ständig stress kom upp i 21%.
Att stress kan påverka hormonnivåer (främst kortisol) i blodet vilket i sin tur kan leda till bukfetma kunde härmed uteslutas.
- Vi försökte verkligen men kunde inte bekräfta den hypotesen. Utvecklingen av fetma förklarades av andra faktorer, säger Annika Rosengren.
Min kommentar
Intressant även om fler studier, för att bekräfta resultatet, skulle behövas. Kanske kan få många stressade att åtminstone slippa pressen om att stressen de känner kan vara farlig för kroppen (åtminstone vad gäller överviktsaspekten) = kan ju faktiskt ge avstressande effekt.
Stress i sig påverkar ju annars självklart hur vi mår. Är du stressad kanske du tröstäter och då är det ju det beteendet i sig som kan leda till viktökning.
The "Mom bod" då?
Eller som Malin Wollin så bra beskriver här
Effektivt mot eventuell hälsoångest
... är Agnes Wolds sommarprat i P1. Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi och i det här radioprogrammet avlivar hon flera hälsomyter och skapar (i alla fall hos mig) ett stort lugn:
Visste du till exempel:
- att det inte alls lagras tungmetaller/gifitga kemikalier i dammtussar? (Yay, då behöver man inte städa så ofta!)
- att stress inte alls behöver vara så farligt för hälsan som man kan tro. I alla fall inte vad gäller hjärtinfarkt där stress pekades ut som boven i dramat av PR-kampanjer för cigarettföretag - som ville dölja den verkliga orsaken.
Här lyssnar du på intressanta och ångestlindrande Agnes Wold.
Livsmedelsverkets nya kostråd lanserade
Kan kort sammanfattas med "trafikljusliknelsen". Grönt för mer grönsaker, frukt, fisk, nötter. Gult för växla till fullkorn, magrare mjölkprodukter och matfett samt rött ljus = mindre av rött kött, salt, socker och alkohol.
Och framförallt mer individanpassat och mindre pekpinnar.
Mer info hittar du här
Bild: Livsmedelsverket
Träning ger mental hälsa
Många har uppmärksammat Lena Dunhams inlägg om träning på Instagram. Och visst är det så, att den kanske främsta orsaken till att röra mer på sig är att vi mår så mycket bättre mentalt - också.
Regelbundna rundor i löpspåret kan faktiskt ge samma effekt som SSRI-preparat (lyckopiller) - de höjer serotoninnivån - vi blir gladare och lugnare och slipper biverkningar och läkemedelsberoende på köpet.
Så här skriver forskarna på KI:
Carl Johan Sundberg, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet, anser att motionens ”likvärdiga effekt” ger ett överväldigande stöd för FaR (fysisk aktivitet på recept).
– Ja, eftersom vi talar om en åtgärd som har ytterst liten biverkningsrisk jämfört med läkemedel och som jämfört med psykologisk behandling är billig. Regelbunden fysisk aktivitet ger dessutom en rad andra goda hälsoeffekter i individens liv. Om man jämför dessa alternativ faller fysisk aktivitet ut som det mest attraktiva, säger Carl Johan Sundberg.
Jämfört med KI-forkarna är ju Lena Dunham en så mycket bättre hälsoförespråkare (just i det här fallet i alla fall) - 98 742- gillamarkeringar säger en del, snacka om att nå ut med ett budskap... Kan dock tycka, efter att ha sett alla säsonger av Girls att visst - jättebra att hon är så bekväm med att exponera sin kropp trots att den inte följer rådande/orimlig norm - eller just därför. Bra feministiskt initiativ liksom. Men har ni tänkt på att alla andra som är med i Girls, Lena Dunhams kompisar i serien, dock har "perfekta kroppar" eller de är åtminstne mycket smalare än en genomsnittsperson (och i synnerhet smalare än en genomsnittsamerikan).
Jag har skrivit om träning och mental hälsa i tidigare blogginlägg som du hittar här.
Gillar Ingmar Bergmans citat om att "demonerna inte gillar frisk luft" :)
Bild på "hjärnmuskel" är lånad från KI:s webbplats.
Alla är fotografer (och vegetarianer)
Så blir du glutenintolerant
Fruktigt recept på chiapudding
Bild: Risenta
Känner mig inte helt först på bollen här men tänkte nu testa chiapudding. Hittade ett
där jag tänkte lägga till banan, hallon och mandlar som topping.
Chiafrön innehåller en hög halt fibrer, protein och omega 3.
Har en idé om att köra en bloggserie med alla nya hälsoprodukter som finns och som är mer lättillgängliga idag. Finns ju till exempel att köpa i vanliga mataffärer. Eller på nätet. Jag tänker på:
Chiafrön
Mandelmjöl
Mandelsmör
Soja- och havreprodukter
och det här nya konstiga: aktivt kol (som jag hörde Cecilia Blankens tipsa om i sin podcast som "senaste heta hälsotrenden från LA" och som jag spontant känner mig skeptisk till).
Jag tänkte gå igenom hälsoeffekter, näringsvärde och smak/användningsområde för de här nya hälsoprodukterna. Bra idé? Kommer ni på fler?
Medveten närvaro i vardagen
Mindfulness och medveten närvaro känns numera som vedertagna begrepp vid stresshantering. Och faktum är att det är väldigt effektivt (men svårt!) att fokusera på nuet och därmed släppa oro för framtiden eller ältande av det förflutna.
Här kommer två vardagsövningar som jag brukar testa i stressiga perioder:
Meveten närvaro- promenad
Ett tillfälle då du kan öva upp din förmåga att vara här och nu är när du går en
promenad. Under promenaden börjar du med att observera allt du ser: hur himlen ser
ut, hur underlaget känns, vilken färg omgivningen har, vilka ljud du hör, vilka dofter
du känner, hur vinden känns mot huden etc. Därefter försöker du beskriva intrycken
som dina sinnen tar in, som t.ex: ”Huset har en senapsgul färg. På himlen flyter några
tunna och smala moln sakta förbi. Ljudet från mina steg hörs trots att jag går på
trottoaren av en bilgata. Marken jag går på är grå, hård och skrovlig…”. Gör detta på
ett objektivt sätt – döm inte. Även positiva ord, som bra, fin och vacker, bör uteslutas
därför att det är värderande och dessa beskrivningar blir då mer värda. Sträva efter att
vara så objektiv som möjligt; istället för att säga ”vacker färg på bladen” så kan man
säga: ”Bladen är allt från mörkröda till orangea till knallgula och solstrålarna får
bladen att verka självlysande.” Sträva efter att delta i stunden; tillåt dig att ”glömma
bort dig själv”!
Medveten närvaro- måltid
Börja med att observera hur maten ser ut. Beskriv för dig själv vilka olika färger och
former den har. Lukta på maten. Beskriv lukten så bra du kan. Ta nu första tuggan.
Hur smakar maten? Vilken konsistens har den? Lyft nu ditt glas och lukta på vätskan i
det. Ta en klunk och låt den stanna en stund i munnen innan du sväljer. Försök
beskriva smaken. Undvik att döma – beskriv i neutrala termer. När din uppmärksamhet förflyttas bort från maten, återför den varsamt till måltiden igen, utan att döma. Låt måltiden ta tid och sträva efter att vara verkligt närvarande och delta i det du upplever.
Ät allt - inget är farligt
Den här artikeln/krönikan av Karin Bojs i DN - "Vurmen för nyttigt halkar lite snett"
har jag länge tänkt blogga om. Hon skriver till exempel:
"Många verkar tro att ”nyttigt” är samma sak som att äta massor av protein. Idrottande ungdomar slevar i sig kvarg med sked, ungefär som människor förr i världen åt gröt ur djupa tallrikar. Självutnämnda experter tutar i dem att den som tränar behöver massor av extra protein."
Hon har helt rätt i att protein fortfarande är det ämne av de tre energigivarna (fett, kolhydrater och protein) som är minst laddat sett ut viktminskningssynvinkel. Fett är utdömt sedan 80-talet, LCHF-trenden försökte istället byta ut kolhydrater till boven i dramat men det skapade mest ytterligare förvirring. Nu tar många det säkra före det osäkra och undviker både fett och kolhydrater. Och maxar proteinintaget istället. MEN, vilket och Karin Bojs skriver om, kroppen kan bara tillgodogöra sig 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Resten omvandlas till glukos och fett. Du går alltså UPP i vikt om du proppar i dig för mycket protein. Och det är ganska lätt att komma upp i höga proteinvärden. Jag minns när jag pluggade till dietist och vi skulle göra en veckas kostregistrering. Eftersom jag var vegetarian då trodde jag att proteinintaget skulle vara lågt men det låg istället för högt. Det är riktigt svårt stt äta för lite protein och komma under 0,8 gram per dag.
Så återigen, försök hitta balansen och ät lagom mycket av fett, kolhydrater och protein. Allt behövs och inget är farligt.
Socker + stevia = nyttigt?
På lunchen idag ingick en dryck och då testade jag den här. Såg att socker kommer högt upp i innehållsförteckningen, tillsammans mer aromer och stevia och blev lite nyfiken på hur mycket socker det kan röra sig om.
Hur nyttigt är Coca cola life egentligen? Hur mycket socker innehåller den här burken jämfört med vanlig Coca cola?
Jag lade upp den här bilden på mitt Instagramkonto, hashtaggade Coca cola och frågade Veronica Ek som jobbar som dietist där och hon svarade:
- Skulle inte vilja kalla något livsmedel nyttigt eller onyttigt. Det finns bättre och sämre livsstilar. Coca cola life innehåller 1/3 socker mindre än vanlig.
Bra svar.
Då är det ungefär tre och en halv sockerbit (en vanlig coca cola innehåller 10 st, 33 cl burk).
Jag tänker så här, som Veronica, det är ingen fara om du äter/dricker livsmedel med sötningsmedel någon gång ibland. Om du äter bra/balanserat i övrigt.
Sötningsmedel kopplas annars ofta ihop med cancer och andra farliga sjukdomar. I studier på aspartam och möss har man upptäckt att höga mängder kan orsaka cancer. Översatt till människor skulle det i så fall handla om över fem liter lightdryck per dag. Det är mycket. Och här rör det sig alltså bara om studier på möss, man vet inte om resultatet är överförbart på människor.
En annan obehaglig men ofarlig bieffekt av sötningsmedel är gasbildning, ont i magen och diarrée som beror på att sötningsmedlets molekyler är för stora för att kunna brytas ner i tarmen (därav ger de heller ingen energi eller kalorier) istället omsätts de av goda bakterier i tarmen och då bildas gas som biprodukt.
Sötningsmedel har också en koppling till hunger/mättnadscentrum i hjärnan och kan i stora mängder störa balansen. Det som förmodligen händer då är att kroppen signalerar mer hunger genom ett extra insulinpåslag trots att mag/tarmsystemet inte kan ta upp sötningsämnets molekyler.
Här har jag skrivit mer om sötningsmedlet stevia som ingår i Coca cola life.
Träningshets skadar kroppen
Sol i skogen
Tillbaka
Här skriver till exempel DN en artikel om den tydliga vegotrenden. Siffror och statistik talar sitt tydliga språk. Och kocken Paul Svensson är intervjuad. Han lagar mat på en av mina favoritrestauranger, Fotografiska museet där maten faktiskt slår den storslagna utsikten. I konceptet för restaurangen på Fotografiska spelar grönsakerna huvudrollen, medan kött finns med som smak och konsistens.
– Det är bra om köttätandet går ner. Mer svenskt och bättre uppfött kött är en härlig trend, säger Paul Svensson.
Ett annat exempel är min fina dietistkompis Sara Asks (och Lisa Bjärbos) kokbok: Mera vego för hela familjen
En fantastisk kokbok med enkla, goda vegorecept som passar alla familjer men kanske speciellt barnfamiljerna. Köp, läs, laga! Och jag återkommer med recepttips på mina favoriter från kokboken här i bloggen strax..
Själv förutsåg jag gröna vågen i mattrender redan här någon gång.
... och här.
Hälsa enligt Stina
Egentligen är det ganska självklart att vi mår bra när vi är på väg i rätt riktning. När maten, träningen, sömnen, avkopplingen, relationerna och jobbet känns mer kul än jobbigt. Att hitta det som gör just dig lugn och glad. Det är hälsa för mig. Och det är också det som den här bloggen handlar om."
Stina Nordqvist, dietist och journalist
Om Stina och bloggen
Stina är legitimerad dietist i grunden samt journalist, copywriter och webbredaktör.
"Stinas lilla gröna" är en blogg som handlar om hälsa, mat och om vad som egentligen får oss att må bra.
Kontakt: nordqvist.stina@gmail.com
Att blogga eller inte blogga
Det finns däremot bra och god mat. Och nya läckra recept. Och roliga träningsformer. Och sköna sömntips och yogaknep. Och spännande hälsonyheter. Och banbrytande forskning.
Som kan få oss att må bättre. Och bli piggare/lugnare, gladare och starkare. Och orka med vår vardag och vårt liv bättre.
DET där vill jag blogga om. DET är hälsa för mig.
Det var också anledningen till att jag startade den har bloggen. Jag tänkte inte på statistik eller besökssiffror. Och jag tänkte definitivt inte på dieter. Jag ville bara hålla igång mitt hälsointresse under min första föräldraledighet. Nu har det gått fyra år sedan dess och jag är mammaledig igen. Vi får se om jag hittar tillbaka till samma anledning och känsla för bloggen.
Kan man ge chia till barn?
Sen kan ju barn vara petiga med smak och konsistens men det går säkert bra att smyga ner lite chia i annan mat, gröt, bröd etc.
Chia
Chiafrön har använts i tusentals år i Sydamerika och odlas på höga höjder i Anderna. Fröna kan malas till ett mjöl eller pulver som är vanligt förekommande i kostillskott.
Chia innehåller hög mängd omega-3, kostfiber (både lösliga och olösliga. Om fröna behålls intakta- ger även förskalet olösliga fibrer), högkvalitativt protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Chiafrön kan även binda en stor mängd vatten och är därför bra för matsmältningen, de låter mag-tarmkanalen jobba och bildar en gynnsam miljö för goda bakterier.
Fröna kan förvaras under flera år utan att smak, lukt eller näringssammansättning förändras, förmodligen eftersom chiafröna innehåller så hög mängd antioxidanter.
Chiafrön har neutral smak och lukt, passar därför bra att blanda med andra smakrika ingredienser i en gröt, müsli eller i en sallad.
Den enda nackdelen med Chia är att det är förhållandevis dyrt, ca 30 kr per 100 gram, dock behöver du bara äta lite - 1 msk per dag räcker för att uppnå "nyttighetseffekt". En annan nackdel, kom jag på nu när jag skriver, är att det inte är så klimatsmart att importera från anderna, lång transportsträcka...