Stress leder inte till fetma

Apropå att krossa hälsomyter - i ett pressutskick från TT presenterades ett intressant resultat från studien

Prospective Urban Rural Epidemiologic Study 

- nämligen att kopplingen mellan stress och fetma inte existerar. Du kan inte stressa dig till en bukfetma.

- Det är en allmän folktro att stress leder till bukfetma. Men vi hittade inget samband alls, säger en av forskarna i studien Annika Rosengren, professor och överläkare vid Sahlgrenska akademin till TT.

Studien som visar det här är uppbyggd som ett internationellt samarbete och undersökte sambandet mellan stress och fetma hos 125 290 personer i 17 olika länder. Inte bara deltagarnas vikt, längd och andra kroppsmått samlades in utan de fick även svara på frågor om utbildningsnivå, rökvanor och kost. Därefter mättes deras stressnivå och eventuella tecken på depression med en frågeenkät.

Bland dem som inte upplevde sig som stressade hade 16 % ett BMI över 30 medan de som upplevde en ständig stress kom upp i 21%.

Att stress kan påverka hormonnivåer (främst kortisol) i blodet vilket i sin tur kan leda till bukfetma kunde härmed uteslutas.

- Vi försökte verkligen men kunde inte bekräfta den hypotesen. Utvecklingen av fetma förklarades av andra faktorer, säger Annika Rosengren.

Min kommentar

Intressant även om fler studier, för att bekräfta resultatet, skulle behövas. Kanske kan få många stressade att åtminstone slippa pressen om att stressen de känner kan vara farlig för kroppen (åtminstone vad gäller överviktsaspekten) = kan ju faktiskt ge avstressande effekt.

Stress i sig påverkar ju annars självklart hur vi mår. Är du stressad kanske du tröstäter och då är det ju det beteendet i sig som kan leda till viktökning.

Effektivt mot eventuell hälsoångest

... är Agnes Wolds sommarprat i P1. Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi och i det här radioprogrammet avlivar hon flera hälsomyter och skapar (i alla fall hos mig) ett stort lugn:

Visste du till exempel:

- att det inte alls lagras tungmetaller/gifitga kemikalier i dammtussar? (Yay, då behöver man inte städa så ofta!)

- att stress inte alls behöver vara så farligt för hälsan som man kan tro. I alla fall inte vad gäller hjärtinfarkt där stress pekades ut som boven i dramat av PR-kampanjer för cigarettföretag - som ville dölja den verkliga orsaken.

Här lyssnar du på intressanta och ångestlindrande Agnes Wold.

Träning ger mental hälsa

Många har uppmärksammat Lena Dunhams inlägg om träning på Instagram. Och visst är det så, att den kanske främsta orsaken till att röra mer på sig är att vi mår så mycket bättre mentalt - också.

Regelbundna rundor i löpspåret kan faktiskt ge samma effekt som SSRI-preparat (lyckopiller) - de höjer serotoninnivån - vi blir gladare och lugnare och slipper biverkningar och läkemedelsberoende på köpet.  

Så här skriver forskarna på KI:

Carl Johan Sundberg, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet, anser att motionens ”likvärdiga effekt” ger ett överväldigande stöd för FaR (fysisk aktivitet på recept).

– Ja, eftersom vi talar om en åtgärd som har ytterst liten biverkningsrisk jämfört med läkemedel och som jämfört med psykologisk behandling är billig. Regelbunden fysisk aktivitet ger dessutom en rad andra goda hälsoeffekter i individens liv. Om man jämför dessa alternativ faller fysisk aktivitet ut som det mest attraktiva, säger Carl Johan Sundberg.

Jämfört med KI-forkarna är ju Lena Dunham en så mycket bättre hälsoförespråkare (just i det här fallet i alla fall) - 98 742- gillamarkeringar säger en del, snacka om att nå ut med ett budskap... Kan dock tycka, efter att ha sett alla säsonger av Girls att visst - jättebra att hon är så bekväm med att exponera sin kropp trots att den inte följer rådande/orimlig norm - eller just därför. Bra feministiskt initiativ liksom. Men har ni tänkt på att alla andra som är med i Girls, Lena Dunhams kompisar i serien, dock har "perfekta kroppar" eller de är åtminstne mycket smalare än en genomsnittsperson (och i synnerhet smalare än en genomsnittsamerikan).

Jag har skrivit om träning och mental hälsa i tidigare blogginlägg som du hittar här.

 Gillar Ingmar Bergmans citat om att "demonerna inte gillar frisk luft" :) 

Och här.

Bild på "hjärnmuskel" är lånad från KI:s webbplats.

Alla är fotografer (och vegetarianer)

Idag är jag ledig och har strövat omkring på Fotografiska. Vet inte vad som är bäst här, utställningarna, utsikten eller underbara maten. Kombinationen kanske. Tycker att restaurangens beskrivning av sin verksamhet är så typisk för dagens mattrend. Speciellt det här med att grönsakerna står i fokus medan köttet bara är ett tillbehör. Men jag undrar var de där råvarorna verkligen plockas, i Slussen? Vid djurgårdsfärjorna?

Fruktigt recept på chiapudding

Bild: Risenta

Känner mig inte helt först på bollen här men tänkte nu testa chiapudding. Hittade ett

bra recept på Risentas sida

 där jag tänkte lägga till banan, hallon och mandlar som topping.

Chiafrön innehåller en hög halt fibrer, protein och omega 3.

Har en idé om att köra en bloggserie med alla nya hälsoprodukter som finns och som är mer lättillgängliga idag. Finns ju till exempel att köpa i vanliga mataffärer. Eller på nätet. Jag tänker på: 

Jag tänkte gå igenom hälsoeffekter, näringsvärde och smak/användningsområde för de här nya hälsoprodukterna. Bra idé? Kommer ni på fler? 

Medveten närvaro i vardagen

Mindfulness och medveten närvaro känns numera som vedertagna begrepp vid stresshantering. Och faktum är att det är väldigt effektivt (men svårt!) att fokusera på nuet och därmed släppa oro för framtiden eller ältande av det förflutna.

Här kommer två vardagsövningar som jag brukar testa i stressiga perioder:

Meveten närvaro- promenad 

Ett tillfälle då du kan öva upp din förmåga att vara här och nu är när du går en

promenad. Under promenaden börjar du med att observera allt du ser: hur himlen ser

ut, hur underlaget känns, vilken färg omgivningen har, vilka ljud du hör, vilka dofter

du känner, hur vinden känns mot huden etc. Därefter försöker du beskriva intrycken

som dina sinnen tar in, som t.ex: ”Huset har en senapsgul färg. På himlen flyter några

tunna och smala moln sakta förbi. Ljudet från mina steg hörs trots att jag går på

trottoaren av en bilgata. Marken jag går på är grå, hård och skrovlig…”. Gör detta på

ett objektivt sätt – döm inte. Även positiva ord, som bra, fin och vacker, bör uteslutas

därför att det är värderande och dessa beskrivningar blir då mer värda. Sträva efter att

vara så objektiv som möjligt; istället för att säga ”vacker färg på bladen” så kan man

säga: ”Bladen är allt från mörkröda till orangea till knallgula och solstrålarna får

bladen att verka självlysande.” Sträva efter att delta i stunden; tillåt dig att ”glömma

bort dig själv”!

Medveten närvaro- måltid

Börja med att observera hur maten ser ut. Beskriv för dig själv vilka olika färger och

former den har. Lukta på maten. Beskriv lukten så bra du kan. Ta nu första tuggan.

Hur smakar maten? Vilken konsistens har den? Lyft nu ditt glas och lukta på vätskan i

det. Ta en klunk och låt den stanna en stund i munnen innan du sväljer. Försök

beskriva smaken. Undvik att döma – beskriv i neutrala termer. När din uppmärksamhet förflyttas bort från maten, återför den varsamt till måltiden igen, utan att döma. Låt måltiden ta tid och sträva efter att vara verkligt närvarande och delta i det du upplever.

Ät allt - inget är farligt

Den här artikeln/krönikan av Karin Bojs i DN - "Vurmen för nyttigt halkar lite snett"

 har jag länge tänkt blogga om. Hon skriver till exempel:

"Många verkar tro att ”nyttigt” är samma sak som att äta massor av protein. Idrottande ungdomar slevar i sig kvarg med sked, ungefär som människor förr i världen åt gröt ur djupa tallrikar. Självutnämnda experter tutar i dem att den som tränar behöver massor av extra protein."

Hon har helt rätt i att protein fortfarande är det ämne av de tre energigivarna (fett, kolhydrater och protein) som är minst laddat sett ut viktminskningssynvinkel. Fett är utdömt sedan 80-talet, LCHF-trenden försökte istället byta ut kolhydrater till boven i dramat men det skapade mest ytterligare förvirring. Nu tar många det säkra före det osäkra och undviker både fett och kolhydrater. Och maxar proteinintaget istället. MEN, vilket och Karin Bojs skriver om, kroppen kan bara tillgodogöra sig 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Resten omvandlas till glukos och fett. Du går alltså UPP i vikt om du proppar i dig för mycket protein. Och det är ganska lätt att komma upp i höga proteinvärden. Jag minns när jag pluggade till dietist och vi skulle göra en veckas kostregistrering. Eftersom jag var vegetarian då trodde jag att proteinintaget skulle vara lågt men det låg istället för högt. Det är riktigt svårt stt äta för lite protein och komma under 0,8 gram per dag.

Så återigen, försök hitta balansen och ät lagom mycket av fett, kolhydrater och protein. Allt behövs och inget är farligt. 

Socker + stevia = nyttigt?




På lunchen idag ingick en dryck och då testade jag den här. Såg att socker kommer högt upp i innehållsförteckningen, tillsammans mer aromer och stevia och blev lite nyfiken på hur mycket socker det kan röra sig om.

Hur nyttigt är Coca cola life egentligen? Hur mycket socker innehåller den här burken jämfört med vanlig Coca cola?

Jag lade upp den här bilden på mitt Instagramkonto, hashtaggade Coca cola och frågade Veronica Ek som jobbar som dietist där och hon svarade:

- Skulle inte vilja kalla något livsmedel nyttigt eller onyttigt. Det finns bättre och sämre livsstilar. Coca cola life innehåller 1/3 socker mindre än vanlig.

Bra svar.


Då är det ungefär tre och en halv sockerbit (en vanlig coca cola innehåller 10 st, 33 cl burk).


Jag tänker så här, som Veronica, det är ingen fara om du äter/dricker livsmedel med sötningsmedel någon gång ibland. Om du äter bra/balanserat i övrigt.


Sötningsmedel kopplas annars ofta ihop med cancer och andra farliga sjukdomar. I studier på aspartam och möss har man upptäckt att höga mängder kan orsaka cancer. Översatt till människor skulle det i så fall handla om över fem liter lightdryck per dag. Det är mycket. Och här rör det sig alltså bara om studier på möss, man vet inte om resultatet är överförbart på människor.
En annan obehaglig men ofarlig bieffekt av sötningsmedel är gasbildning, ont i magen och diarrée som beror på att sötningsmedlets molekyler är för stora för att kunna brytas ner i tarmen (därav ger de heller ingen energi eller kalorier) istället omsätts de av goda bakterier i tarmen och då bildas gas som biprodukt.


Sötningsmedel har också en koppling till hunger/mättnadscentrum i hjärnan och kan i stora mängder störa balansen. Det som förmodligen händer då är att kroppen signalerar mer hunger genom ett extra insulinpåslag trots att mag/tarmsystemet inte kan ta upp sötningsämnets molekyler.


Här har jag skrivit mer om sötningsmedlet stevia som ingår i Coca cola life.

Träningshets skadar kroppen


Att vara en slags elitmotionär och träna intensivt och pressa sig själv har varit en ihållande trend, kanske märker jag den extra tydligt eftersom jag börjar närma mig 40-årsåldern – det är ju då många får någon slags kris och minsann ska träna upp sig till sitt livs toppform. Åka vasalopp, springa marathon och träna cross fit tills de svimmar av utmattning. Kanske bra för självförtroendet och ålderkrisen men inte så bra för kroppen och hälsan. Tvärtom ganska farligt.Kropp och själ, radioprogram i P1 sände ett bra avsnitt om detta som du hittarhär.

I programmet varnar till exempel kardiologen Mårten Rosenqvist för förmaksflimmer och rytmrubbningar i hjärtat vid allt för hård träning.


Snabba lösningar och dieter har ju länge varit vanligt i matvärlden. Nu har genvägarna spritt sig till träningsområdet, att träna högintensivt – ett stenhårt 10-20 minuters pass på lunchen har blivit alltmer vanligt och appar som ”7 minutes for 7 months” är en av de mest nedladdade träningsapparna. Men det sliter mycket på kroppen och ger inte den effekt man kan tro i längden. DN gjorde ett webbtvinslag om detta som du hittar här.


Liksom med maten är det lagom som är bäst. Att röra på sig lagom mycket, balanserat och framförallt anpassat för dina individuella förutsättningar är det som håller i längden.



Sol i skogen

... istället för stressig vardag. Så var det igår. Jag försöker komma ut i vår fina Värmdönatur, i skogen bland skärgårdstallarna, minst en gång varje helg. Det är nog naturen här jag skulle sakna mest om vi någon gång flyttade härifrån. En timmes promenad där ger både träning, naturlig meditation och en liten egen stund iväg från de små krävande barnen hemma :) 

Tillbaka

Jag tänkte börja blogga igen. Det är ju inte så kul med bloggare som har långt uppehåll, skriver igen och då med ett lååångt startinlägg om varför de slutade sist. Det slipper ni nu. Jag kan bara kort och gott skriva som det är, att jag blev sugen på att blogga igen. Sugen på hälsoområdet igen. Tecken på det är att det i mina anteckningar i telefonen nu ligger en lång lista på inlägg jag vill skriva. Som jag flyktigt har fångat från nyhetsinslag på TV, en radioröst, ett snabbt öga i dagstidningen. En sak är säker, hälsa och hur vi mår - både på insidan och utsidan - är mer aktuellt än någonsin. Och äntligen märks tendenser till en mer medveten, långsiktig väg till hälsa. Fler och fler verkar tröttna på dieter och snabba lösningar. Det funkar ju inte helt enkelt.

Här skriver till exempel DN en artikel om den tydliga vegotrenden. Siffror och statistik talar sitt tydliga språk. Och kocken Paul Svensson är intervjuad. Han lagar mat på en av mina favoritrestauranger, Fotografiska museet där maten faktiskt slår den storslagna utsikten. I konceptet för restaurangen på Fotografiska spelar grönsakerna huvudrollen, medan kött finns med som smak och konsistens.

– Det är bra om köttätandet går ner. Mer svenskt och bättre uppfött kött är en härlig trend, säger Paul Svensson.

Ett annat exempel är min fina dietistkompis Sara Asks (och Lisa Bjärbos) kokbok: Mera vego för hela familjen


En fantastisk kokbok med enkla, goda vegorecept som passar alla familjer men kanske speciellt barnfamiljerna. Köp, läs, laga! Och jag återkommer med recepttips på mina favoriter från kokboken här i bloggen strax..

Själv förutsåg jag gröna vågen i mattrender redan här någon gång. 

... och här. 

Hälsa enligt Stina

"Jag tror att hälsa handlar om så mycket mer än att vi är vad vi äter. Det handlar inte om att hitta en perfekt balans och att kunna lösa hela "livspusslet". För det går oftast inte. Och att jämföra livet med ett pussel skapar kanske bara ångest.

Egentligen är det ganska självklart att vi mår bra när vi är på väg i rätt riktning. När maten, träningen, sömnen, avkopplingen, relationerna och jobbet känns mer kul än jobbigt. Att hitta det som gör just dig lugn och glad. Det är hälsa för mig. Och det är också det som den här bloggen handlar om."

Stina Nordqvist, dietist och journalist


Att blogga eller inte blogga

Ja, det är frågan. Som ni kanske har märkt har jag haft ett långt blogguppehåll. Har berott på fullt upp privat men också att jag lite har tappat sugen. Funderar på om blogg är rätt verktyg att fortsätta med idag när det finns så många andra sociala kanaler att nå fram på. Dessutom, här kommer det trista: spana in bilden på min besöksstatistik - de två topparna kommer från 1.LCHF-inlägg och 2. 5:2-inlägg. Dieter. Alltså, jag är SÅ.TRÖTT. PÅ.DIETER. Bara flyktigt nonsens och okunskap. Så ointressant. Jag tyckte att 5:2 verkade lite spännande när jag såg BBC-dokumentären men det berodde mest på att effekterna (inte bara viktminskning då, utan positiv påverkan på hjärnan och längre liv- att det både hade vetenskaplig förankring och kunde beskrivas intressant rent populärvetenskapligt i det här programmet.) Nu bara, 5:2-dieten, tappa vikt snabbt, svältdiet, ätstörningar. Bla bla, whatever... Jag är såå trött på dieter. Funkar inte och kommer aldrig funka, det finns inga genvägar, inga quick fixes. Punkt.

Det finns däremot bra och god mat. Och nya läckra recept. Och roliga träningsformer. Och sköna sömntips och yogaknep. Och spännande hälsonyheter. Och banbrytande forskning.

Som kan få oss att må bättre. Och bli piggare/lugnare, gladare och starkare. Och orka med vår vardag och vårt liv bättre.

DET där vill jag blogga om. DET är hälsa för mig.

Det var också anledningen till att jag startade den har bloggen. Jag tänkte inte på statistik eller besökssiffror. Och jag tänkte definitivt inte på dieter. Jag ville bara hålla igång mitt hälsointresse under min första föräldraledighet. Nu har det gått fyra år sedan dess och jag är mammaledig igen. Vi får se om jag hittar tillbaka till samma anledning och känsla för bloggen.

Kan man ge chia till barn?

Jag fick en fråga på Facebook om det går att ge chiafrön till barn. Det beror ju såklart på hur gammalt barnet är och vad det äter i övrigt. Men om man ska generalisera lite för barn över två år:

Det går bra att ge i lagom dos, inte för mycket, max 2 teskedar per dag. Detta pga att chiafrön innehåller så mycket fibrer. Fibrer kan mätta för mycket i små barnmagar så att de inte orkar äta mer av andra näringsämnen som de behöver. 

Sen kan ju barn vara petiga med smak och konsistens men det går säkert bra att smyga ner lite chia i annan mat, gröt, bröd etc. 

Chia

Chiafrön har använts i tusentals år i Sydamerika och odlas på höga höjder i Anderna. Fröna kan malas till ett mjöl eller pulver som är vanligt förekommande i kostillskott.

Chia innehåller hög mängd omega-3, kostfiber (både lösliga och olösliga. Om fröna behålls intakta- ger även förskalet olösliga fibrer), högkvalitativt protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Chiafrön kan även binda en stor mängd vatten och är därför bra för matsmältningen, de låter mag-tarmkanalen jobba och bildar en gynnsam miljö för goda bakterier.

Fröna kan förvaras under flera år utan att smak, lukt eller näringssammansättning förändras, förmodligen eftersom chiafröna innehåller så hög mängd antioxidanter.

Chiafrön har neutral smak och lukt, passar därför bra att blanda med andra smakrika ingredienser i en gröt, müsli eller i en sallad.

Den enda nackdelen med Chia är att det är förhållandevis dyrt, ca 30 kr per 100 gram, dock behöver du bara äta lite - 1 msk per dag räcker för att uppnå "nyttighetseffekt". En annan nackdel, kom jag på nu när jag skriver, är att det inte är så klimatsmart att importera från anderna, lång transportsträcka...