Livsfarliga vitaminer

Idag skriver DN om en ny studie som visar för tidig död hos äldre kvinnor som tagit för hög dos vitamin/mineral-tillskott. Speciellt järnpreparat kan vara riskabelt.

Jag vet inte hur studien är upplagd i övrigt, om kvinnorna rökte, motionerade etc. Men en sak är säker, här gäller det tillskott och tabletter. Som man inte bör experimentera med.Vitaminer och mineraler i maten är däremot säkert, du kan aldrig överdosera genom vanlig mat.

En dietistkollega, Annelie Frisk, har bloggat lite längre och mer ingående om studien här.

Kloka ord


Steve Jobs (RIP) kloka ord som kan appliceras på det mesta i livet, jobb, familj osv:

"Att komma ihåg att jag snart ska vara död är det viktigaste verktyget jag någonsin haft för att göra stora val i livet.

Andras förväntningar, all stolthet, all rädsla för att göra bort sig eller misslyckas – allt det blir oviktigt inför döden.

– Kvar finns bara det som är riktigt viktigt. Att komma ihåg att du ska dö är det bästa sättet att undvika fällan att tro att du har något att förlora. Du är redan naken. Det finns ingen anledning att inte följa ditt hjärta."

Men något som också hade varit klokt vore om han från början valt att behandla sin cancersjukdom enligt vetenskapligt beprövade metoder (tex tidig operation) och inte genom alternativbehandling och specialkost. I alla fall om man ska tro Karin Bojs i dagens DN-artikel.

Backlash?

Känns som om försäljningen av de här går sådär nuförtiden... Lite som pulverpotatismos. Storsäljare på 80-talet men väldigt fel i dagens naturliga, ekologiska och traditionella matlagning.

Men kanske svänger det snart igen.

Nog för att jag hellre väljer äkta citroner men som stressad småbarnsmamma är jag också innerligt trött på att all mat "ska" lagas från grunden. Ibland behöver man kompromissa i köket och frigöra tid till annat.

Filosofi istället för KBT

Den här DN-artikeln blev jag tipsad om av min kompis Maria. Jag tycker att filosofitanken är väldigt bra och fyller att stort behov i dagens terapisamhälle där ett piller eller en "KBT-kur" blir en quick fix även vid normala sorgliga händelser.

Visserligen tror jag att just Sokrates och hans sokratiska frågor* används i KBT, men ändå.

Och så talar jag lite av egna erfarenheter nu, efter olyckan med vår dotter kan jag känna att det spelar ingen roll hur bra insikter jag och kuratorn kommer fram till. Det enda som hjälper är tiden som läker alla sår, även de själsliga. Det som får mig att må bra är att se att min dotter äntligen bli helt återställd och frisk igen, vi är nästan där nu.

*Sokratiska frågor
Vad finns det för fakta bakom det du säger nu?
Vilka bevis finns för och emot?
Finns det något annat sätt att se på saken? Andra synvinklar?
Hur ser andra på det här? Skulle de hålla med dig?
Vad är det värsta som kan hända?
Vad innebär det för dig om det händer? Överlever du?
Hur kan vi testa riktigheten i dina tankar?
Vad betyder det här om en månad, om ett år, om fem år?

Du är vad du äter


Rent bokstavligt alltså. Nu har forskarna nämligen hittat stöd för att mikro-RNA från växtgener kan ta sig in i kroppens egen arvsmassa.Växtegenerna tar sig genom tarmen, ut i blodet och omsätts i inre organ. I det här fallet undersöktes möss och gener från färskt ris.

- Om det här nu håller så är det jätteintressant, vi har växt mikro-RNA som faktiskt kan ta sig in i våra kroppar och reglera generna, säger Fredrik Söderbom, docent på SLU, till Vetenskapsradion.

Fler studier behövs dock för att bekräfta. Under tiden kan man ju fundera lite över vilka gener man i så fall vill besläkta sig med...

Höstsoppa


Nyttig, god och värmande i höstrusket. En soppa som dessutom nästan lagar till sig själv i ugnen. Superenkelt.

1 fänkålshuvud
2 röda paprikor
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 burk svarta linser
1 paket fetaost
Lite fryst majs
Salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp fänkål, paprika och lök i mindre bitar, bre ut på en långpanna, pressa vitlöksklyftan och fördela över. Salta och peppra. In i ugnen i ca 20 min.

Häll därefter i alla ugnsgrönsaker i en stor kastrull tillsammans med krossade tomater. Låt koka ihop en stund, mixa därefter med stavmixer. Toppa med majs, bönor och sist: smulad fetaost.

Klart!

Nyttig fänkål
Fänkål är en liten hälsobomb av fibrer (prebiotika) som stimulerar matsmältningen och antioxidanter som stärker immunförsvaret. Sägs även vara slemlösande och därför bra vid förkylning men oklart vilka ämnen i fänkålen som ger den effekten...

Rörelsepyramiden


Nu finns ett smart verktyg för motion och vardagsrörelse. Rörelsepyramiden är framtagen av forskare på Karolinska Institutet, bland andra professor Maj-Lis Hellenius. Den beskriver hur mycket du behöver röra på dig varje vecka.

Basen = Varje dag: 30-60 minuters vardagsmotion. Till exempel promenader eller cykling fram och tillbaka till jobbet.

Mitten = 2-3 pass kondition och styrka varje vecka. Här ska du träna så att du kommer upp i puls under minst 20 minuter och helst lägga på lite styrketräning, åtminstone en dag i veckan.

Toppen= Överkurs. All träning är bra träning. Men rent hälsomässigt räcker det egentligen med bas- och mittenträningen i pyramiden.

Kan probiotika minska stress?

Vi vet redan att goda bakterier är bra för vår maghälsa och immunförsvaret. Nu visar en ny studie att probiotika även kan påverka hjärnan och dämpa stressreaktioner.

En fransk studie som nyligen publicerades i British Journal of Nutrition visar ett samband mellan tarmflora, hjärnan och stress. I det här fallet fick flera kvinnor testa ett preparat som innehöll en kombination av två dokumenterade probiotiska bakterier (Lactobacillus helveticus Rosell-52 och Bifidobacterium longum Rosell-175).

I studien genomfördes psykiska självskattningstester och mätningar av kortisol i urinen, en biomarkör för stresspåslag. Resultatet visade att en månads intag av probiotika hade effekt på ångest, depression och stress.

Fler studier behövs innan vi kan säkra sambandet mellan probiotika och psykologiska effekter. Men en sak är säker, forskningen om goda bakterier har bara börjat, vi har många spännande överraskningar framför oss.

Mer om det här kan ni läsa i min kommande artikel om probiotika och maghälsa i tidningen Amelia. Återkommer när den finns i butik.

PS. På bilden ser ni ett bud med probiotika, Danones Actimel, komplett med mössa och vantar :) dock var det inte Actimel som testades i just den här studien.

Miljösmarta kostråd stoppas

Ekot, SR, berättar idag om att Livsmedelsverkets miljösmarta kostråd stoppas. Flera års arbete avbryts av regeringen med hänvisning till EU och handelshinder.

Enligt Sveriges Radio och en rapport från Naturvårdsverket har svenskarnas miljöpåverkan från matkonsumtionen ökat kraftigt på senare tid.Livsmedelsverket har därför, på uppdrag av regeringen, sedan 2006 påbörjat arbetet med att ta fram miljösmarta kostråd. Här handlar det till exempel om att äta mindre kött och köpa mer närodlat.

Livsmedelsverket skickade in råden till EU-kommissionen för godkännande. Men stötte på patrull. EU-kommissionen menar att närproducerad mat är ett handelshinder.

– Då försökte vi frångå den problematiken genom att skriva om grundproblemen istället för just närproducerat, säger Anna-Karin Johansson på Livsmedelsverket till Sveriges Radio.

Istället för att rekommendera närproducerad mat tog Livsmedelsverket nu upp transport-längd, användningen av bekämpningsmedel, konstgödsel, energiåtgång och konkreta utsläpp.Men då drog regeringen i bromsen. Nu var det Jordbruksdepartementet som menade att kostråden fortfarande kunde hindra frihandeln.

Råden stöttes och blöttes ytterligare. Till slut blev de så urvattnade att de blev svåra att förstå och de miljösmarta kostråden skrotades.

Min kommentar
Jag vill inte uttala mig politiskt om det här, det är inte min grej, kan bara konstatera att är trist. Så mycket samlad kunskap, pengar och framtida förbättringar för miljö och hälsa som bara kastas bort.

Tänker också på hur svårt det är att skapa, konkretisera och anpassa generella kostråd.Att det nästan aldrig är svart eller vitt.

Davids kycklinggryta

Kryddig, god och nyttig med lite indisk touch.

4 kryddor, 1 msk av varje:
Kardemumma
Kanel
Chilipulver
Paprikapulver

Fräs i olja.
Lägg i hackad vitlök och gul lök.
Häll i en kastrull med 2 burkar krossade tomater.

I samma stekpanna: stek 3 kycklingfiléer eller motsvarande mängd Halloumi

Låt allt sjuda ca 10 min, lägg därefter i en delad bukett färsk broccoli, låt sjuda ytterligare 10-15 min.

Toppa med 1 dl salta jordnötter (därmed behövs inte så mycket ytterligare salt) och en burk turkisk yoghurt.

Servera med jasminris.

En bra start


I helgen skrev SvD (papperstidningen) om att alltfler tonårstjejer skippar frukosten. I artikeln tipsades framförallt om vikten av att lägga sig tidigare kvällen innan så att inte tröttheten morgonen efter minskar aptiten.

Jag tänker också förberedelse och snabba alternativ. Kanske bre ett par mackor redan kvällen innan och ta med för att äta på bussen/ i tunnelbanan eller på någon rast. Och/eller svänga ihop en smoothie av naturell yoghurt, frysta bär, lite socker och en banan som bara tar nån minut att svepa.

Själv MÅSTE jag äta frukost varje dag. Annars svimmar jag. Jag brukar äta ungefär så här:

Dietistens frukost

Fil eller yoghurt med nötter, bär och lite socker (frysta hallon eller blåbär som jag tinar under natten i kylskåpet)
1 kokt ägg
1 fibertoastmacka med Bregott
Te med mjölk
Juice

Ibland byter jag ägg och toast mot knäckebröd med ost och paprika. Ingen är ju perfekt, inte ens en dietist så den här frukosten skulle kunna föbättras genom att äta en hel frukt istället för juice (= mer fibrer + långsammare kolhydrater) Just nu äter jag fil och yoghurt med 1,5, om man tänker på vikten kan det ju bytas mot smalare alternativ. Och skippa sockret på bären, fast tar man bara lite är det ok ändå tycker jag...

PS. Om ni undrar över den söta gubben så är den solcellsdriven, vickar när solen lyser på den. Och köpt i Tokyo :)