HCHF

Idag skriver DN att försäljningen av livsmedel med farliga (mättade) fettter ökar SAMTIDIGT som sockerkonsumtionen är fortsatt hög. Kan vi då dra slutsatsen att LCHF-trenden har bidragit till ett HCHF-samhälle (High Carb High Fat) med ökad fetma, hjärt-kärlsjukdom och diabetes som ett brev på posten? Ni vet vad jag skulle svara på den frågan...

Klassiker

Bild: Fjällräven
Som tröst för att Londonresan inte blev av köpte jag en jacka som jag länge gått och trånat efter. En klassisk Fjällräven Greenland Jacket. Min pappa har en grön i originalversionen från 1966 som nu bärs av min sambo - så här 40 år senare - snacka om bra kvalitet. Och tydligen går det bra att lämna in både nya jackan och gammeloriginalet till Naturkompaniet för vaxning när det behövs. (Och ja, nu har alltså både jag och sambon likadan jacka men olika färg i alla fall... lite jobbigt det där när man växer ihop för mycket...)

I vilket fall en perfekt jacka i alla väder, bra till hundpromenader i skogen - och vanlig vardag i stan. Apropå hundar så passar vi nu även mina föräldrars hund en vecka. Många promenader blir det.


Farlig konservmat?

När jag letade nyheter till Netdoktors nyhetsbrev idag var det svårt att undgå den här skrämselrubriken:

Höga halter bisfenol A i konserverad mat 
Konserverad mat ökar halterna av det hormonliknande ämnet bisfenol A i urinen med flera tusen procent. Det konstaterar Svenska Dagbladet i en granskning där de lät fyra reportrar under två dagar mestadels äta konserverad mat, som till exempel ravioli, tonfisk, majs, öl och vita bönor i tomatsås.

Ämnet kommer från den plastbeläggning som täcker insidan på burkarna och läcker ut i maten. Hos en av reportrarna ökade halten bisfenol A med 4 600 procent och uppmättes efter två dagar till rekordhöga 86 nanogram per milliliter urin.

Svenska Dagbladets reportrar tog hjälp av forskare vid Lunds universitet för att utforma experimentet. Bo Jönsson, professor vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, hyllar experimentet.

– Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till bisfenol A. Resultaten är så pass intressanta att de bör nå ut internationellt, säger han till Svenska Dagbladet.

Flera tidigare studier har visat att bisfenol A kan störa fortplantning och kan ge ökad risk för cancer. Det finns även en koppling mellan höga nivåer av bisfenol A och ökad risk för fetma, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Min kommentar
Intressant i sammanhanget, apropå skrämselrubrik, är att halterna av bisfenol A som i det här fallet uppmättes till "rekordhöga 86 nanogram per milliliter urin" fortfarande ligger under dagens gränsvärden för bisfenol A.

Denna nivå diskuteras dock just nu intensivt i forskarvärlden, enligt Bo Jönsson. Detta sedan flera studier på gnagare (obs: möss är inte människor...) visat på negativa effekter vid väsentligt lägre exponering.

– Om bisfenol A är farligt i låga halter, så visar experimentet att det framför allt är konserver man ska undvika, säger Bo Jönsson till Svenska Dagbladet.

Ok, men jag funderar också på vilka konserver det här egentligen gäller. Majs- och andra grönsakskonserver kan jag förstå, det har ju ofta en vit, plastig insida. Men ölburkar? Är väl bara aluminium?

Och så får vi ju inte glömma att det mycket väl kan vara fråga om rök utan eld här. För att dra en parallell, någon som minns akrylamid-larmet?

Jag tycker att den här bilden, lånad av en Facebook-vän (och Berglin i DN), säger allt:

Det enda vi verkligen borde akta oss för är larmrapporterna.

Serien i sin helhet hittar du här

Pilatesvecka


Jaha, nämen det är väl bara att erkänna - det här med mitt nya spänstiga joggingliv gick ju fullständigt åt skogen. Trots enkelt, målanpassat löprogram, C25K, nya Nikeskor och allt. Jag sprang ett par gånger, det var faktiskt inte så jobbigt som jag hade trott men jag kände liksom i magen att det var fel- att jag var uttråkad under tiden och att jag sköt upp joggingtillfällena. Kände helt enkelt inte för det. Och nu har jag gett upp. Fast bara med löpningen - för här gjorde jag faktiskt ett misstag som jag själv brukar varna för - att försöka med en träningsform som inte passar mig och min livsstil.

Den träning man blir glad av och vill fortsätta med är ju den träning som blir av och som håller i längden. För mig är det:

1. Promenader- jag kan gå hur långt som helst, gärna i raskt tempo och jag älskar att gå i skogen eller längs sjöar och hav. Allra helst i sällskap av min hund.

2. Pilates - nu får jag bara till ett pass i veckan men det är å andra sidan heligt - jag missar aldrig mitt 90 minuters pilatespass på fredagar. Känns som en hel veckas stress bara rinner av under denna effektiva mag-rygg-träning i lugnt tempo med fokus på andning och rätt teknik.

3. Simning och styrketräning - gärna i kombination- när jag hinner (åtminstone en gång i veckan.)

Apropå pilates blev jag så himla glad när jag upptäckte det här- världsbästa Teri Lee Steele från New York kommer till Sverige för en veckas workshop i pilates. Gillar du pilates får du bara inte missa det här. (Bilden är lånad från Facebook-eventet.)

Taco libanese style

Ett alternativt fredagsmys. Godare än vanlig taco om du frågar mig.

Till fyra portioner behöver du:

500 gram nöt/fläskfärs (eller ännu hellre lamm)
Oregano
Spiskummin
Salt och peppar

Stek som vanlig tacofärs och krydda

Hoummus:
1 burk kikärtor
1 burk cannelini-bönor (funkar med två burkar kikärtor också)
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1/2 citron
1/2 tsk salt

Skölj av kikärtor + bönor i durkslag. Lägg i större glasburk. Pressa över citron och vitlök. Salta. Mixa med handmixer.

Tomater
Paprika
Röd lök
1 kruka koriander

Skiva grönsakerna tunt. Hacka koriandern.

Servera lite av varje av alla ingredienserna i pitabröd (eller tortilla). Toppa med:

Sambal oelek
Gräddfil

Klart!

PS. Öl är gott att dricka till de här medelstarkt kryddiga tacovarianterna.

Stressen och hjärtat

Idag fick jag ett nyhetstips i min mejlbox från

Lunds universitet

:

Stress påverkar kärlen mer än man trott

Stress är ohälsosamt och dåligt för hjärtat, det vet man. Men vad som egentligen händer i en stressad kropp har man inte riktigt koll på. Men nu kan forskare vara en förklaring på spåren. Med hjälp av ultraljudsteknik har lundaforskarna Åsa Rydén Ahlgren och Magnus Cinthio med medarbetare upptäckt att stresshormonerna adrenalin och noradrenanlin ökar en nyupptäckt rörelse i kärlväggarna med upp till 300 procent. Resultaten publicerades nyligen i American Journal of Physiology.

– Detta kan delvis förklara varför stress sliter på kärlen och exempelvis kan sätta igång en propp. Men det är än så länge bara spekulationer, i nuläget kan vi bara konstatera att kärlen påverkas betydligt mer än vad man hittills har trott, säger Åsa Rydén Ahlgren, docent och överläkare i klinisk fysiologi vid Lunds universitet.

Min kommentar

Intressant att få ytterligare bevis på det viktiga samspelet mellan kropp och psyke. Att det kanske inte spelar någon roll hur nyttigt du än äter eller hur mycket du än tränar och rör på dig. Är du för stressad kan du få en blodpropp och bli jättesjuk ändå.

Hur man sedan motverkar stress är ju väldigt individuellt, för en del funkar det att sova mer - tex gå och lägga sig en timme tidigare varje kväll i stressiga perioder. Andra mår bättre av yoga, pilates och meditation. Eller att bara gå en kvällspromenad eller stänga av datorn/TV/ telefon och läsa en bra bok istället.

Du som läser den här bloggen, vad får dig att stressa av?

Min dag i bilder

Lämning på dagis med barn + hund. Roligt och väldigt bra möte på Grev Turegatan. Lunch med lillasyster (som hämtades upp på Arkitektkontoret där hon jobbar) god lunch från Östermalmshallen/Tysta Marie- kycklingssallad med avokado, bacon och kronärtskocka. Nytt spännande möte på Mäster Samuelssgatan. Sist men inte minst - upptäckt av ny god parfym (med ingefära!).

Nyttig krasse

Nu har min krasseodling växt till sig. Den här lilla peppriga örten är rik på både mineraler och C-vitamin. God på äggmacka eller i kesoröra. Och superenkel att odla- jag lade några varv av hushållspapper i botten på två skålar (varav en är en citruspress i form av glad gubbe, om man ska vara noga) Strö över krassefrön. Vattna rikligt och ställ på solig plats så spirar fina gröna groddar efter ca en vecka.

Skippa det röda köttet idag

Idag är det återigen en

meatless monday

. Därför tycker jag att det passar bra att skriva om

Livsmedelsverkets nya undersökning

. I höst kommer vi förmodligen både få nya nordiska näringsrekommendationer  och nya riktlinjer för rött kött och charkprodukter:

Rött kött och charkprodukter  kan innebära hälsorisk

Forskning visar att personer som äter mycket rött kött och charkprodukter har större risk att få hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer, till exempel tjock- och ändtarmscancer, och kanske även bukspottkörtelcancer. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm och vilt.

I samband med att många idag äter enligt LCHF (Low Carb High Fat) och andra trenddieter kan svenskarnas kött- och charkkonsumtion ha ökat betydligt de senaste åren.  Livsmedelsverket har nyligen utfört en ny undersökning av svenskarnas matvanor. Resultatet kommer att visa hur stor konsumtionen är av kött och chark är. Tillsammans med de nya nordiska näringsrekommendationerna som beräknas vara färdiga i höst kommer Livsmedelsverket att bedöma om det finns anledning att införa ett råd om minskad mängd kött och chark.

Så ikväll tänkte jag testa

det här vegetariska receptet

, från Underbara Claras blogg. Därifrån är även receptbilden lånad. Kanske inte det smalaste receptet - om man tillsätter fet creme fraiche - annars verkar det ju både gott och nyttigt (sojabönor innehåller, förutom protein och fibrer ett östrogenliknande ämne som kallas fytoöstrogener som kan motverka cancer)

Tre miljoner för bättre matvanor

Idag skriver jag Netdoktors nyhetsbrev och som dietist tycker jag att den här nyheten, från Dagens Medicin är lite extra intressant:

Tre miljoner för bättre matvanor
Livsmedelsverket får tre miljoner kronor av regeringen för att bidra till bättre matvanor. Enligt beslutet ska Livsmedelsverket använda pengarna till att stödja hälso- och sjukvårdspersonal i deras rådgivande arbete med patienter. Hälso- och sjukvårdspersonal ska i sin tur förmedla kunskap om hur individerna utifrån sina egna förutsättningar kan skaffa sig bra matvanor.

Arbetet ska vara evidensbaserat och ske i samarbete med Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut.
Uppdraget ska delredovisas för regeringen 31 maj 2013. Senast den 31 december 2014 ska Livsmedelsverket redovisa för regeringen hur uppdraget har gått, skriver Dagens Medicin.

Min kommentar
Bra såklart att mer pengar går till bättre matvanor men vilka inom hälso- och sjukvårdspersonal är det som får ta del av de extra resurserna? Jag hoppas på dietister eftersom det är vi som har rätt bakgrund, istället för läkare och sjuksköterskor som i min mening inte bör ge för mycket kostråd eftersom det lätt kan bli fel om specialistutbildning inom näringslära och nutrition saknas.

Netdoktor har förresten gett ut en ny film, här kan ni spana in lite mer om vad Sveriges ledande hälsoportal sysslar med på dagarna:




Vårdikt

Lite off topic, men min pappa (som är pensionerad tandläkare och som älskar att paddla kajak) mejlade nyss en vårdikt som jag publicerar här:


Maj
Nygrönt- körsbärsblommens stilla fyrverkeri.
Sjön kluckar belåtet efter vårregnet.

Lars Nordqvist

Min pappa var för övrigt en av de första i Sverige som flög hanggliding på 70-talet. Det gör han fortfarande varje sommar från Hammars backar utanför Ystad. Jag fick följa med en gång för några år sedan och testa tandemflygning. Jätteroligt och inte alls så läskigt som man kan tro utan väldigt lugnt och fridfullt att segla omkring tyst däruppe i luften.

I den här musikvideon flygs det hanggliding. Och tänker man bort 70-talslooken på Lionel Richie & co är det ju en riktigt bra låt också tycker jag:

Pasta med broccoli, pinjenötter och pecorino

Enkelt, gott med rena smaker och nyttigheter i form av fibrer (prebiotika), mineraler, antioxidanter och folsyra. 

4 portioner

1 paket (500 g) Gnocchi-pasta (ännu bättre blir det ju förstås om du orkar göra originalvarianten- äkta, italiensk Gnocchi av potatis)
Färsk broccoli (2 st)
Pecorino-ost (1 burk) 
1-2 påsar pinjenötter
1-2 vitlöksklyftor
Lite olivolja
Salt och svartpeppar

Gör så här: Koka pastan enligt anvisning. Under tiden: Rosta pinjenötterna på medelvärme i torr stekpanna. Häll av dem i stor skål.
Hacka vitlöken. Häll lite olivolja i stekpannan och i med vitlöken, akta så den inte bränns vid/blir brun, ska bara fräsas kort stund.

Koka broccolin i djup tallrik med lite vatten och hög effekt ca 4 minuter i mikro (lite vatten och kort tillagningstid ger högre näringsvärde, vitaminerna stannar kvar i broccolin och hamnar in te i kokvattnet).

Blanda i färdigkokt pasta i skålen med pinjenötter, tillsätt färdigkokt broccoli. Blanda i pecorino och vitlök. Salta och peppra. Klart!   

Hälsa är på gång

Nu lyssnar jag på Filip och Fredriks senaste podcast (du hittar den här eller i iTunes) och de pratar hälsa:

"Hälsa är på gång så in i helvete i Sverige nu. Är man ute på stan på lunchen möter man garanterat ett företag på lunchjogg med typ två coacher" säger Filip Hammar.

Och så refererar de till Topphälsa och Frida Boisen (som numera är chefred på GT) och deras hälsoresor "Wellness och boxning med Musse Hasselvall"

Bra att man satsade på rätt bransch då.