Quinoagröt med tropisk topping


Det här receptet hittade jag i senaste nr av Coops medlemstidning Mersmak. Måste testas. Kanske kan ge en bättre start på dagen... Verkar god, väldigt fiberrik och toppingen med granatäpple och mango är en riktig vitamin/antioxidant-bomb.

Quinoagröt
250 g quinoa
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl kokosflingor
1 tsk malen ingefära
1 tsk krossade linfrön
1 tsk salt
7 dl vatten

Blanda allt, låt puttra ca 15 min. Späd ev med mer vatten.

Topping
Kärnor från 1 granatäpple
2 tärnade mango
1 dl rostade kokosflingor

Kontraster

Okej. Kan vi bara byta ut allt just nu? Ge mig en bungalow på stranden, färsk frukt till frukost, ett morgondopp i havet. Så här:



Vad får jag istället? Vinter, kyla, försovning, trotsigt barn, skällande hund, jobbstress och väldigt mycket vardag. För att toppa det hela: bronkit/luftrörskatarr som jag nu har dragits med i två veckor... Utsikten genom mitt fönster just nu liksom (komplett med det återspeglande lysröret):



Kul. Nej, nu är det jag som bokar en solresa och börjar planera för våren.

Jag tycker ju egentligen om att vi har fyra årstider i Sverige men alltid, i slutet av varje årstid blir jag så trött och vill ha nytt. Då längtar jag efter det som kommer. Kanske ett utmärkande drag allmänt i min personlighet. Den här rastlösheten... 

Kom i form med träning


Aldrig är gymmen så överfulla som i januari. Nyårslöftena ska hållas och många som aldrig har satt sin fot på ett gym tidigare ska plötsligt prompt dit 4-5 gånger i veckan. Det brukar hålla i sig en månad ungefär. I februari/mars blir det plötsligt mer plats i träningssalen och köerna till styrkemaskinerna minskar drastiskt. De som inte tröttnar eller upptäcker att det här med gym inte var deras grej blir förmodligen sjuka. För är du relativt otränad och går ut för hårt med träningen blir kroppen chockad, immunförsvaret sänks och du drar på dig en förkylning i bästa fall och en allvarligare sjukdom i värsta fall...

Så, jättebra om du vill komma igång med träningen, men gör det i lagom tempo och välj en träningsform som passar dig.

Här kommer mina bästa tips för hur du kommer i form med träning:

Först lite pepp:

Att träna är inte bara bra för att hålla eller minska vikten. Du blir också piggare, orkar med vardagen, får bättre styrka, balans, kondition, rörlighet och kroppshållning.

Dessutom, tränar du tillräckligt intensivt, ökar kroppens produktion av HDL-kolesterol, även kallat ”det goda kolestrolet” som hjälper till att transportera bort LDL-kolesterol (”det onda kolesterolet”). Träning är faktiskt enda sättet att öka HDL, det kan inte göras via kosten, det finns alltså ingen mat som är rik på HDL-kolesterol.

Sedan gäller det att hitta rätt:

Att röra sig mycket i vardagen är a och o, att gå eller cykla till jobbet till exempel. Ännu bättre är det om vi dessutom tränar regelbundet. Här är det viktigt att hitta en träningsform som passar just dig, som du blir glad av. För den bästa träningen är ju den som blir av. Fundera över om du trivs bäst med att träna inomhus eller utomhus, ensam eller tillsammans med andra. Om det är bollsporter, dans, gymträning, ridning, simning, kampsport, yoga eller skogspromenader som passar just dig bäst.

Och sist men inte minst gäller det att hitta tid för träning. Det går, tiden finns alltid, det gäller bara att planera och prioritera. Kan du få in träningen tidigt på morgonen, på lunchen eller på kvällen? Vad passar dig bäst?

Fortsättning följer.

Asiatisk biffsallad

Efter att ha hittat det här receptet i Hannah & Amandas tidning letade jag även upp ett recept på Hannahs blogg som vi testade idag. Asiatisk biffsallad. Gott, enkelt och nyttigt (fullt av antioxidanter, vitaminer och mineraler- speciellt järn från köttet). Det är den asiatiska dressingen som gör det och den kan användas på flera andra sätt, till exempel i en liknande salladsvariant med skalade, färska räkor eller kyckling eller för att sätta lite asiatisk touch på en förrätt/sidedish med bara grönsallad och hyvlad morot.

Lätt, ljus öl är godast att dricka till.

Så håller du nyårslöftet

Stramar byxlinningen efter all god julmat? Har du gett dig själv ett nyårslöfte om att komma i form? Ett löfte som du i så fall har gemensamt med en stor del av Sveriges befolkning. Många gör misstaget att gå ut hårt, med stikta dieter och tuffa träningspass. Det som händer då är att du mest tappar vätska  (och i värsta fall muskler) istället för fett och att du med all sannorlikhet tröttnar på det nya, trista, strikta dietlivet och struntar i det helt efter någon månad (och då istället överkompenserar och äter allt det där "förbjudna" och struntar helt i träningen). Bättra då att ta små steg i rätt riktning.

Motivation

För att lyckas med den beteendeförändring som en viktminskning innebär behöver du först och främst känna motivation. Varför ska jag göra den här förändringen? Varför behöver jag gå ner i vikt? Hur kommer det bli när jag har lyckats, hur känner jag mig då, vad kan jag göra då, hur mår jag då?

Skriv ner svaren på de frågorna. Där har du den pepp och motivation som behövs.

Mål

När det gäller mål för viktminskning är det lätt att bara tänka i kilon, så här mycket vill jag gå ner. Men parallellt med målvikt, kan du även satsa på mål som handlar om att:

- må bättre, känna mig piggare och gladare

- bli av med godissug

- slippa ryggont och ont i knän och leder

- orka mer, bli starkare

- få bättre kondition

Känns målet svårt att uppnå? Bryt ner det i flera delmål, tänk till exempel i tremånadersperioder. Var befinner du dig om tre månader, vilken vikt har du uppnått då? Hur ser det ut om ett halvår, ett år?

När det gäller viktminskning är det inte bra om det går för fort, för att lyckas behålla den nya vikten bör du inte minska mer än 0,5-1 kg i veckan. Går du ner mer än så är det ofta inte fett du förlorar utan mest vätska och i värsta fall protein (muskler). Så skynda långsamt.

Det är också viktigt att du ger dig själv en belöning när du uppfyller ditt mål (eller delmål) då sker en positiv förstärkning av beteendet. Du lyckas lättare att nå ditt mål och den nya vanan håller i sig längre. Så fundera därför över hur du kan belöna dig, kanske kan du shoppa lite nya kläder (i mindre storlek), unna dig en manikyr eller en biofilm. Vem har sagt att det är tråkigt att gå ner i vikt?

Julbordstips

Igår var jag på julbord med jobbet. Så här års brukar julborden dugga tätt. För dig som vill njuta av julbordet "viktbaksmälla" finns det några knep att ta till:

- Ett julbord är inget julbord, likadant som att en pizza inte gör att du direkt lägger på dig fem kilo.Det är när du går på många julbord som du behöver tänka efter lite hur du äter.

- Försök få till lite jämvikt på tallriken. Inte bara fet och proteinrik mat, lägg också upp en hel del bra kolhydrater som goda grönsaksrätter, rotfrukter och frukt. De finns i alla fall på ett bra julbord.

- Välj skinkan före korven. Skinka är ett ganska magert alternativt, julbordsmässigt.

- Var försiktig med röror med majonäs (sillröror, kålröror, sås) samt Janssons frestelse och Ris à la Malta. Du behöver inte hoppa över helt men ät en mindre bit.

- Inlagd sill, tex Glasmästarsill, i klar sky är nyttigare än sillröror med majonäs. Sill är annars ett bra val på julbordet som ger dig både protein och en hel del omega 3.

Och så det kanske bästa rådet enligt mig;

- Balansera med träning. Kör ett spinningpass, annan valfri kondition- eller styrketräning samma dag som du ska äta julbord, så höjer träningen ämnesomsättningen. En långpromenad eller lek med barn (och/eller hund!) i snön är också perfekt.

Själv balanserade jag gårdagens julbordstallrik genom att ta lite även från vegetariska alternativ, rödbetsbiff och couscous (såg först till att alla vegetarianer hann ta först, och det fylldes på hela tiden, så detta gjorde jag med gott samvete)

GOD jul!

Bilden är lånad från ICA som har listat goda, klassiska julrecept, du hittar dem

här

.

Högt blodtryck vanligare än undernäring

The Lancet

har nyligen utfört den största sammanställning som någonsin har gjorts över hälsotillståndet i världen.. Ett stort antal forskare har samlat statistik från 187 länder.

Karin Bojs skriver om sammanställningen i DN.

De tre huvdfaktorer som

orsakar mest ohälsa och förtidig död är:

1. Högt blodtryck

2 Tobaksrökning

3 Alkohol

Hälsoforskare brukar använda ett mått som kallas för DALY, disability-adjusted life years. Det beskriver hur många friska levnadsår som går förlorade, antingen av svår sjukdom eller av död. Högt blodtryck står nu för sju procent av alla förlorade friska levnadsår i världen, enligt WHO:s sammanställning. Det ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, njursvikt och många andra sjukdomar. Orsaken är i viss mån genetisk, men blodtrycket påverkas i hög grad av övervikt, stillasittande och för mycket alkohol.

Karin Bojs skriver att det går att jämföra sjukdomsstatistiken från år 2010 med motsvarande siffror från 1990:

"I många avseenden har vår värld blivit bättre på dessa tjugo år, precis som KI-professorn Hans Rosling brukar framhålla i sina fantastiskt pedagogiska föredrag.

Dödlighet som hänger samman med fattigdom har minskat globalt, exempelvis diarréer och undernäring. Mest av allt har antalet barn som dör av mässling minskat, tack vare framgångsrika vaccinationskampanjer.

För tjugo år sedan var undernäring i barndomen den vanligaste orsaken till sjukdom och för tidig död. Nu är det alltså högt blodtryck som ligger etta och undernäring i barndomen har åkt ned till åttonde plats. "

Fetma och övervikt som orsak till sjukdom har däremot klättrat: från att vara den tionde viktigaste orsaken till sjukdom och död år 1990 till att vara den sjätte viktigaste i dag. Övervikt är alltså ett större problem för världen i dag än undernäring.

Ett förändrat konsumtionsmönster kan vara en förklaring, eller som Karin Bojs uttrycker det: "Det nya sjukdomsmönstret hänger samman med att människor blir rikare. Att de kan köpa bilar och mera mat, att de slipper arbeta så mycket fysiskt och att de lägger pengar på cigaretter och läskedrycker. "

Min kommentar

Intressant och viktigt. Jag tycker också att det går att sammanfatta de största hälsohoten, högt blodtryck, tobak och alkohol med ett begrepp: livsstil. De behöver inte hänga ihop men gör det ofta. Och då handlar det om att se till och förändra helheten. Det hjälper inte att "bara" gå ner i vikt om du fortfarande stressar och kanske dämpar jobbiga känslor med cigaretter och alkohol. För att må bra och leva länge behöver vi lägga ett ganska stort hälsopussel där viktiga bitar som bra mat, motion, sömn och mindre stress/återhämtning, ska haka i varandra. För att inte bli överväldigad är det smart att börja med en bit och sedan bygga på så att du med små steg så småningom når målet.

Avokadopasta

Det här receptet hittade jag i Hannah och Amandas tidning (eller bilaga till Aftonbladet är det kanske) och testade igår. Vegetariskt, gott och snabblagat. Inget för LCHF-are, även om avokado innehåller mycket fett, enkelomättat och nyttig sort (mycket omega 3. Och E-vitamin.)

Har nu lyckats städa bort tidningen men skriver receptet lite som jag minns:

Hannah & Amandas Avokadopasta
För ca 4 pers

2 mogna avokados
1 dl riven parmesan
1 dl riven pecorino
1/2 hackad röd chilifrukt
1 pressad lime
1 hackad vitlöksklyfta
1 kruka grovhackad färsk basilika
1 kruka grovhackad färsk persilja
Olivolja
Salt och peppar

Gör så här:
Koka pasta för tre-fyra personer.

Medan pastan kokar: blanda ihop ca 2-3 matskedar olivolja, de två urgröpta avokados, parmesan, pecorino, chili, lime vitlök, basilika, persilja och salt och peppar i en skål.

När pastan kokat klart: häll pastan + en deciliter av pastavattnet i skålen med röran och rör runt. Klart!

Vill man öka på proteindelen kan det nog vara gott att steka lite kycklingfilé till. Och för en mer färgglad rätt skulle även några cocktailtomater passa bra att lägga till.

Kom så klart på att jag kunde blogga om det här när maten på tallriken redan var uppäten och därmed ej fotovänlig, så ni får nöja er med en avokadobild lånad från EwermanAB (gamla Frukt & Grönt Främjandets hemsida) istället.

Sov- och stresstips

Ok, jag är nog lite stressad, vaknade upp mitt i natten med tanken "Nej, jag måste hinna lägga upp lucianattlinnet!" (till luciafirandet på dotterns dagis) och på det följde jobbtankar, vi är mitt uppe i ett stort webbprojekt på jobbet där jag ansvarar för en hel del. Och ni vet hur det kan bli sådär mitt i natten när tankarna bara snurrar och man försöker hitta en lösning fast det blir bara en ond cirkel av alltihop istället. Då är mitt bästa tips att bara gå upp, bryta av, gå in i ett annat rum och läsa en bok, ta en tallrik fil, en banan eller så. Då brukar jag bli trött igen och somna om snabbt. Om jag mot förmodan inte gör det brukar jag lyssna på podcasts, ljudböcker eller typ P3 dokumentär i min iPhone = bästa sömnpillret. Ett tag, ganska länge sen nu under en period när jag inte sov så bra, lyssnade jag mycket på yoga/djupavslappning, typ gamla hederliga avslappningsband (minns ni Lars Eric Uneståhl?) men det blev jag nästan mer stressad av. Funkar jättebra om man har en stund över på dagen men inte lika bra mitt i natten. För mig. 

En annan dunderkur mot sömnproblem och stress är ju annars träning. Lugnare träningsformer som yoga eller pilates är perfekt. Själv var jag på ett pilatespass idag med bara en till deltagare så passet förvandlades till privatlektion i pilates med boll. Har typ redan grym träningsvärk... Men känns bra i denna stress + lussebulle/pepparkaks-överdosperiod.

Ofarliga droppar

 
Just det, jag fick en fråga om BHA (antioxidationsmedel) i D-droppar, om det kan vara farligt och till och med cancerframkallande.
 
 
Jag tycker speciellt att det här textstycket är intressant även i den allmänna (och ofta felaktiga) debatten kring E-nummer och tillsatser:
"BHA är en godkänd livsmedelstillsats som är vetenskapligt granskad av EU. En livsmedelstillsats som skulle vara cancerframkallande godkänns överhuvudtaget inte."

Det var inte bättre förr

Bild: SVT

Å, mitt absoluta favoritprogram på TV nu är

Historieätarna

I love. Lotta Lundgren och Erik Haag wallraffar och lever en vecka i en tidsålder, tex 1600-talet eller 70-talet. Då äter de och dricker precis tidsenligt i en vecka, har på sig tidsenliga kläder, bor som man gjorde då etc. Avsnittet om 1600-talet liknande därför Fear Factor med mat som helt tupphuvud (inklusive kam, näbb, ögon) och sup ur skål med sked. På 1600-talet drack man aldrig vatten eftersom det var så förorenat, det blev mest öl och sprit hela dagarna. Herregud, det skulle jag aldrig klara, tänk att inte få ta ett glas vatten på en hel vecka...

Men mitt favoritavsnitt hittills är helt klart det om 70-talet. Här äts det fiskbullssoppa och aladåb och instrueras i discodans. Underbart! Du hittar 70-talsavsnittet

här

.

Jamie Olivers middag på 30 minuter?


Igår testade vi Jamie Olivers snabba recept (middag på 30 minuter) från Recept.nu. Det tog inte 30 minuter, snarare nästan 1,5 timme... Inte så smart en stressig vardagskväll med hungrigt barn (och hungriga vuxna), fick lösas med stödmacka. Det verkar som om de andra recepten också kommer ta längre tid, så skippa dem som vardagsmat och laga när ni har mer tid i helgen. För som med nästan alla Jamie Oliver-recept blir det GOTT och nyttigt (mycket grönsaker och "a lot of oliveoil").

Jamie Olivers vegetariska currygryta
4 portioner

2 st gul lök
1 st butternutpumpa (kan ersättas med squash)
1 st blomkålshuvud, litet
1 st färsk chili
(kan uteslutas)
4 st vitlöksklyftor
1 näve koriander, färsk
0.5 burk rogan josh-pasta, Patak’s (à 283g)
400 g (ca 2 burkar) Kikärtor
100 g babyspenat
500 g yoghurt, naturell
Ris (ca 3 dl)
några hela kryddnejlikor

Morotssallad
1 näve flagad mandel
5-6 st morötter
1 st röd chili, färsk
1 näve koriander, färsk
2 cm ingefära, färsk
1 st citron

Gör så här = låång instruktion i olika steg som du hittar här... (inga 30 min här inte alltså)


Dagens träningspass avklarat



För min del behövs i alla fall ingen träning på jobbet idag. Jag plogade trottaren med barnvagn imorse istället. I TUNG blötsnö.

Energiförbrukning: typ minst 8000 Kcal

Bilden är inte på mig utan lånad från den här bloggen (smart idé att starta en blogg om barnvagnar, jag har kompisar som bytte vagn tre gånger under en mammaledighet. Big business. Kanske speciellt på andrahandsmarknaden).

Träning löser inte hela hälsofrågan


Idag skriver DN om att träningshetsen i arbetslivet kan gå för långt. Att dela ut gymkort till personalen innebär inte vaccination mot utbrändhet.

– En stressig arbetssituation är svår att springa bort, det är ytterst olyckligt om motion börjar ses som lösningen, säger Henrietta Huzell, lektor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet.

Hon menar att vi ofta glömmer bort den psykosociala biten i hälsopusslet. Kanske för att det är ett så mycket svårare problem att lösa, tänker jag. Här räcker det ju inte heller att skicka arbetstagarna på yogakurs utan det som krävs är en förändring av arbetssituationen (och även i privatlivet för många). Något som med all säkerhet kan kännas övermäktigt för många chefer. Då blir det årskort på Friskis & Svettis istället.

Bild på Henrietta: DN

Enda ljuspunkten

Alltså jag är helt slut av de här två dagarnas mörka, jäkla regnstormsoväder (nu även med blötsnö). Mina dagar består ju av många promenader, till och från dagis, jobb och med hund. Fortsätter det här får jag för 17 köpa en fodrad galonoverall. Tills dess tinar jag upp i VARMT kvällsbad med tända ljus, lavendelolja och gott te.

Öl nyttigare än mjölk?

Idag skriver

SvD

om Heinekens senaste marknadsföringsdrag - att öl är nyttigare än mjölk. Med argument som mindre kalorier, 3 dl ger " 85 kcal jämfört med standardmjölkens 140 och 128 i apelsinjuice" och att "öl är en naturlig dryck" försöker man bygga upp ett slags hälsobuzz kring det här.

Oj, vad Svensk Mjölk (som snart

läggs ner

) måste rasa över detta...

Det är ju ganska lätt att sticka hål på argumentetn på en gång, vanligt vatten är den absolut mest kalorisnåla drycken och lättmjölk innehåller bara 117 kcal (3 dl som är måttangivet här är dessutom mycket, när det gäller mjölk i dricksglas rör det sig oftast om enbart 2 dl). Och mer naturlig dryck än mjölk är väl svårt att hitta? Möjligtvis vatten då.

Hela alkoholresonemanget kring öldrickande, beroende etc, verkar man helt sopa under mattan.

Däremot, vad Heineken har missat är ju att öl är en bra källa till B-vitaminer. Tror inte det Nederländska huvudkontoret som har startat öl-hälso-kampanjen, läser min blogg så den informationen bjuder jag på.