Graviditet kan väcka slumrande ätstörning

Idag skriver DN om ett viktigt ämne som jag funderat över ett tag, nämligen ätstörningar hos gravida och nyblivna mammor. Jag tror att det är ett problem som är mycket vanligare än vad man kan tro och att det finns ett stort mörkertal.

Själv lade jag märke till det här när jag under min egen graviditet blev intervjuad till en artikel i Aftonbladet, om cravings (dvs sug efter viss sorts mat) hos gravida kändisar. Vad kunde egentligen ligga bakom Nicole Richies enorma sug efter feta hamburgare, Wictoria Beckams sötbegär och Milla Jovovichs craving efter benmärg (märkligt men sant?). Kanske var de påstådda kändisarnas cravings bara skvaller. Men faktum är att det är vanligt att många skådespelare och modeller går från en size zero till 35 kilos viktökning under graviditeten (tex Milla Jovovich) Det kan man ju fundera lite över. Vad är det som får dessa annars så strängt tuktade kroppar att svänga över till enorm viktökning under graviditeten? Tiilåter de sig att äta mer eftersom det ändå är svårt att kontrollera kroppen just då? Om du frågar mig rör det sig inte om cravings överhuvudtaget utan om solklara fall av ätstörningar.

Och tillbaka till mer "vanliga" tjejer och blivande mammor, jag tycker att det är viktigt att uppmärksamma alla de tjejer som kommer till MVC med "ätstörning light"-problem. De som före graviditeten har tränat extremt hårt och varit petiga med vad de äter (eller inte äter). De som inte är anorektiska (för lider du av svår anorexi kan du inte ens bli gravid) och inte bulimiska utan de mitt emelllan, de så kallade ortorektikerna med UNS (ätstörning utan närmare specifikation). Här har vi nämligen inkörsporten till svårare typer av ätstörningar (läs mer om ortorexi och UNS i den här artikeln som jag skrev för Netdoktor). Och här går det att dra i nödbromsen i tid. Graviditeten kan då ses som en perfekt period att lägga om, påverka och förbättra sina matvanor inför resten av livet. Men vem ser och hjälper de här tjejerna?

Stress kan göra dig fet

I SvD idag kan vi läsa om Martin Ingvar, hjärnforskare och professor och vetenskapsjournalisten Gunilla Eldhs bok "Hjärnkoll på vikten". De beskriver hur stresshormoner och hjärnans belöningssystem påverkar bukfetma. Jag tycker det är intressant att läsa Martin Ingvars inlägg om det metabola syndromet och hur stresshormoner påverkar inlagring av fett i buken. Men det är å andra sidan inget nytt, det kom till exempel Maria Lennernäs, docent och nutritionskritiker, fram till för några år sedan. Läs min intervju med henne här

Jag tycker också att Martin Ingvar verkar ha koll på hjärnans belöningssystem, dvs att vi väljer fet och söt mat före kalorisnål och fiberrik eftersom det ger en snabb kick och eftersom detta finns nedärvt i våra gener. Även detta har Maria Lennernäs forskat om sedan tidigare.

Men sedan tycker jag att det verkar spåra ur i resonemanget kring socker och fett, plötsligt verkar Martin Ingvar och Gunilla Eldh bannlysa socker, vitt mjöl och stärkelse och heja på fett i samma anda som "Fettdoktorn" Annika Dahlkvist och Ola Lauritzon. Suck...

Nu har jag inte läst boken men kan ändå ana att det inte har fästs så stor vikt vid tankarna om att en kalori alltid är en kalori oavsett var den kommer ifrån och att det är mängden som räknas .

Lanthandeln på nätet

Intresset för regional mat är enormt just nu. Men fortfarande är efterfrågan större än tillgången. I de vanliga livsmedelsbutikerna är det svårt att hitta just den där goda hjortronsylten från Lappland eller det där småländska isterbandet.

Därför har Martina Peterson, tidigare chefredaktör på Tasteline, startat Lanthandeln.se som just nu är under uppbyggnad. Sajten är tänkt att fungera som knytpunkt mellan producent och konsument. Så att regionala producenter direkt når intresserade kunder. Lanthandeln.se är även tänkt att fungera som internetbutik.

Mer finns att läsa i stor intervju med Martina Peterson i SvD idag (pappersvarianten). Där får man till exempel reda på att hon har lämnat storstaden, bosatt sig på en släktgård i Småland och kommer driva Lanthandeln.se därifrån. Som Martina säger till SvDs reporter:

- Jag vill att man ska kunna beställa en senap från mormors hemtrakter och berätta om maten man serverar sina gäster. Att det finns ett ursprung, en historia och vilken koppling man själv har till regionen.

Frukt och gröntsången

Jag skrev ju i en parantes i förra inlägget att nötter är en torrfrukt. Och kom därför in på en liten tripp nerför memory lane.

Jag jobbade på Frukt & Gröntfrämjandet år 2002 som dietist och informatör. Det var mitt första jobb och jag hade bara varit där ett par dagar när två killar från P3 ringde och intervjuade mig om frukt, grönsaker och nötter. Vad är vad egentligen? Och vad är egentligen nötter, är det en frukt? frågade de.

- Nej, eh... nötter är bara nötter, svarade jag.

Det skulle jag ju inte ha gjort. För nötter är ju faktiskt en torrfrukt konstaterade min chef efteråt. Jaja, resonerade jag, det var nog ingen som tänkte på det, det klipps nog bort. Några timmar senare sändes programmet med Anders och Måns. Med den här sången som fint avslut:

Frukt och gröntsången

Inte så farlig som man har trott...


Ny forskning visar att allergi mot jordnötter många gånger inte är så livsfarlig som man tidigare har trott. Svd skrev för några dagar sedan att bättre testteknik har utvecklat en metod som bättre påvisar eventuell överkänslighet. Då upptäcktes bland annat att björkpollen ofta låg bakom de man tidigare var reaktion mot jordnöt. Nötallergiker kan därför nu diskutera med sin läkare eller dietist om hur de kan testa sig fram och börja smaka "förbjuden frukt" igen (för nötter tillhör faktiskt frukstsläktet "torrfrukt").

Bild: Astma och Allergiförbundet

injicerade vitaminer

Senaste hälsotrenden i Japan just nu är IVA-kaféer där besökarna kan få en dos vitaminer injicerade direkt i blodet. En liten quick fix på lunchen sådär.

Att injicera vitaminer skulle kunna underlätta absorptionen. Tarmens uppsugningsförmåga och transport via blodet in i kroppens celler av syntetiska vitaminer, alltså de du köper i pillervariant på burk, är nämligen ofta inte så effektiv. Du får helt enkelt inte i dig den mängd du borde. Vitaminer genom vanlig mat är lätt för kroppen att ta till sig men då gäller det att vi äter tillräcklig mängd av den mat som innehåller höga doser av de vitaminer vi vill åt.

Och frågan är hur hälsosam hanteringen kring själva injiceringen sköts på de där japanska IVA-kaféerna. Är det sjuksköterskor som utför detta? Det kan man ju alltid hoppas på. En enklare lösning vore ju att servera massor av frukt, grönsaker och fullkornsbröd...

17 procentig ost


eller ost med ännu mindre fett, tex Västan 10 % verkar ju bra i teorin. Men i praktiken smakar det rätt plastigt och tråkigt. Efter att ha kämpat med en 17 procentig prästost i en vecka nu ger jag upp och gör istället så här:

- tar mindre av en vanlig, god, fet ost.

1 skiva istället för 2. Det är ju mängden som räknas och så tycker jag att man kan tänka med de flesta lättprodukter. Och fortsätta njuta med gott samvete.

Ät en sol




Med tanke på dagens smhi-rapport får de runda, färgsrakande apelsinerna fungera som solsubstitut. Det ät fortfarande citrus-säsong och smaken på apelsiner och småcitrus är som bäst nu. Som bonus får du i dig maxdoser av C- och B-vitamin samt fibrer.

Jag föredrar citrus-frukterna au naturella, ett tips vid svårskalde apelsiner är att rulla frukten och pressa mot tex en bordsskiva, då fastnar mer av de vita hinnorna i skalet.

För dig som vill testa ett smarrigt citrusrecept kommer ett här. Taget från Ewerman AB (tidigare Frukt & Grönt Främjandet, som faktiskt var mitt första riktiga jobb, back in the days 2002..)


Citruspannkakor med granatäppelsirap


4 portioner

2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
3 ägg
1 msk socker
rivet skal av 0,5 lime eller citron
1 msk smält smör eller margarin

Granatäppelsirap:
1 granatäpple
1 dl socker
1 dl vatten
2 tsk pressad lime eller citron

Gör så här:
Börja med granatäppelsirapen. Skär av ”kronan” på granatäpplet och gör 4-5 snitt i skalet runt om. Bryt isär klyftor och plocka eller skrapa loss kärnorna. Ta tillvara saften.

Koka socker och vatten 5-8 minuter utan lock tills konsistensen blir ”simmig”. Tillsätt granatäppelkärnor och -saft i den varma sockerlagen. Smaksätt med lime- eller citronsaft. Låt lagen kallna.

Vispa samman ingredienserna till pannkakssmeten. Grädda tunna pannkakor.

Servera pannkakorna nygräddade med granatäppelsirapen.

Fin mat...



... och toppenbra service får man på Fine Food, en lite annorlunda matbutik här i Hammrby sjöstad. Råvarorna har både gourmet- och klimatsmart inriktning och personalen är lika kunnig som trevlig. Butiken har även en restaurangavdelning. Allt är i liten skala, även rent bokstavligt, här har vi Ica-Maxi och Coop Forums totala motsats. Men trots få kvadratmeter finns alltid det du letar efter på Fine Food. Och även om det är dyrt får man mycket för pengarna.


Bilder: Fine Food

Att träna eller inte träna...

Som nybliven bebisförälder förstår jag först nu hur svårt det kan vara att få till träningen. När 17 ska jag hinna? Vilken träningsform ska jag satsa på? Och hur ska jag orka? Det är frågorna jag brottas med nu. På ett plan känner jag ingen stress utan tycker det är helt ok att ligga kvar i soffan och gosa med bebisen. MEN när jag reser mig för ett femtielfte blöjbyte och känner ryggen knäcka till inser jag måste träna upp styrkan igen. Så jag orkar bära. Där har jag motivation och mål. Nästa steg blir att göra träningen så enkel som möjligt. Jag tror på:

- Hitta ett gym som ligger så nära som möjligt
- Utforma ett KORT men EFFEKTIVT pass. Lite uppvärmning,styrketräna de största muskelgrupperna, stretcha. Max 30 min totalt.

Och det viktigaste av allt:

- Göra en spellista med bästa, gladaste favvomusiken i iPoden att träna till.

Det här borde jag ju hinna i alla fall två gånger i veckan. Och så hund-och barnvagspromenader på det. Klart!

Rätt fett


Den senaste tiden har flera studier visat att det mättade fettet inte är så farligt som vi tidigare har trott. Här går till och med Livsmedelsverket ut med ett om att "det inte verkar finnas ett direkt samband mellan intaget av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom" som refererar till en studie i American Journal of Clinical Nutrition.

Och igår var det olivoljans tur att stå en stund i skamvrån. I Netdoktors nyhetsbrev kunde vi läsa om en studie från Lunds univeristet där olivolja gav lägre blodfettshöjning än smör. Jag reagerade visserligen på att studien var gjord på enbart 19 kvinnor och 28 män.

Det som kanske glöms bort när vi pratar om fettkvalitet är att MÄNGDEN fett fortfarande har betydelse. Och att det är vad du äter i det stora hela, varje dag, som har betydelse. Som vanligt finns det ingen quick fix, inga mirakelfetter utan det är sunt förnuft och lite av varje som gäller.

Bild: Arla

Sova på jobbet

Dagens höjdpunkt är numera sovstunden med min gosiga bebis på eftermiddagen. Jag känner mig som en ny människa efteråt, pigg och glad igen. Så tupplurar är ju helt suveränt och borde inte bara vara en förmån för föräldralediga. Jag minns att det i skolan fanns vilrum, ofta hos skolsköterskan, som man kunde få gå till om man hade ont i huvudet eller så. På många arbetsplatser idag finns liknande vilrum men frågan är hur ofta de utnyttjas. Det är nog vanligare att ta en treo och rusa vidare i det höga tempot...

Jag tror att de arbetsplatser som införde en stunds vila skulle få en mycket piggare och gladare personal. Det behöver ju inte vara frågan om långa sovstunder. Kanske räcker det att få gå iväg 10 min till en soffa och lyssna på musik i sin iPod. Att bara få några minuters lugn i stormen.

Här kan du läsa om några forskare som håller med mig. Och här (Från Netdoktors nyhetsbrev 2010-01-28):

Vaken vila bra för minnet
Hjärnan fungerar bättre efter en stunds vila, även när vi är vakna. Det är sedan tidigare känt att sömn stärker minnet och nu visar forskare att om vi kopplar av en stund i vaket tillstånds så förstärks de kopplingar i hjärnan som befäster minnen. Det är forskare vid universitetet i New York som med hjälp av magnetkamera har kunnat avbilda hjärnaktiviteten hos ett antal försökspersoner. Dessa deltagare fick efter vila en uppgift och det forskarna då kunde se var att vissa delar av hjärnan var mer aktiva just under vila och de personer som fick tillfälle att vila efter uppgiften presterade även bättre på det efterföljande minnestestet.

Källa: Vetenskapsradions nätupplaga 2010-01-28 © Netdoktor.se Jozephine Hagenlöf

Persbrandt och immunförsvaret


Allt fler kändisar försöker få till en parallell karriär inom hälsobranschen. I senaste numret av Topphälsa finns en artikel med Mikael Persbrandt som nu är delägare och ansikte utåt för SCN, Scandinavian Clinical Nurition, ett företag som tar fram kosttillskott. Persbrandt själv menar att tanken på hälsan eskalerar i 40-årsåldern. Själv har han småbarn hemma, vill hålla sig frisk från dagisbaciller och som han själv uttrycker det:

"Jag vill få en jäkligt pigg och hälsosam andra halvlek".

Och kanske vill han också få lite snabba reklampengar... För i samma tidning som artikeln finns med i finns också en helsidesannons för SCNs preaparat Immolina med uppmaningen "Ta ditt immun-anvar!" och Mikael Persbrandts allvarliga ansikte i svartvitt. Tydligen har SCN fått backning från Läkemedelsverket och därmed strukit en mening om att Immolina "visar god effekt mot en viss stam av H1N1-viruset." För det var visst lite svårt att bevisa...

Bild:Topphälsa

Landet Brunsås


Nu är jag tillbaka efter en lååång bloggpaus (som jag med gott samvete skyller på min fina lilla bebis ankomst).

Jag gillar nya SVT-programmet Landet Brunsås

I gårdagens program diskuterades industriproducerad färdigmat. Som parad-hånexempel visas Findus jultallrik. Henrik Schyffert menar att allt på tallriken lika gärna kunde läggas i en hink, mikras och injiceras. Om man nu har så bråttom att man inte ens hinner tugga och svälja maten. MEN här tänker jag lite på stackars ensamma pensionärer som inte orkar eller kan laga julmat. Kanske blir Findus julltallrik enda sättet att uppnå lite julkänsla, även om det är så långt ifrån originalet man kan komma. Men kanske bättre än inget?

Roligast var i alla fall Erik Haag som ägnade "hela jävla dan" åt att göra korv from scratch. Alltså från ett nyskjutet vildsvin som styckades, maldes ned osv. Erik gör tillsist ett test på sin lille son Dino. Sonen smakar vildsvinskorven, gör tummen upp och så lägger Erik upp färdigproducerad "Dennis-korv" som Dino också glatt testar.

"Vilken korv vann?" frågar Erik.

"Dennis-korven!" ropar sonen glatt.

Såklart. Lite otacksamt kanske men inte alls konstigt. Barn är i regel neofobiska, dvs rädda för ny mat. De vill ha trygg mat med smaker de känner igen. Men ju mer nytt de får testa desto mer mat blir de bekanta med och börjar så småningom gilla.

Bild:Findus

Äppeldags

Nu är det säsong för goda, svenska äpplen som till exempel Discovery, Aroma och Ingrid Marie. Ett smart val om du vill göra gott både för miljön och hälsan. Äpplen innehåller bland annat mycket fibrer och flavonoider, en antioxidant som kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom och cancer. Här har Ulla Johansson, nutritionist skrivit mer om nyttigheter i äpplen. 

Om du tröttnar på att äta äpplen "au naturell" kan du testa de här recepten:

God och enkel äppelsallad
2 fint skurna morötter
1 finrivet äpple
1 matsked saft från pressad apelsin 

Stinas äppelpaj
Fyllning
4 äpplen
1/2 dl socker
1 msk kanel 
0,25 dl saft från pressad citron

Pajdeg
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
100 g smör

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en pajform. Dela äpplena i centimeterstora bitar, sockra, strö kanel och lite pressad citron över. Blanda.

Blanda mjöl och socker. Arbeta in smöret. Fördela pajdegen över äppelbitarna. Grädda i ca 25 minuter tills pajdegen har blivit gyllenbrun. 

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

alcogel gör hösten friskare


Jag har precis varit en sväng på apoteket och hörde fem personer fråga om alcogel. 

- Varför är den slut? 
- När kommer den tillbaka? 

Ganska upprörda var de. Apotekspersonalen svarade uttröttad och liksom inövat att lagren har blivit helt tömda för att så många har köpt alcogel och leverantörerna skjuter hela tiden fram nya leveransdatum. 

- Men vi kommer sätta upp en stor skylt här mitt i lokalen så fort vi börjar sälja alcogel igen. Jag lovar, ni kommer inte att kunna missa det. 

Jag tycker att det är intressant att svininfluensan kan få en hel befolkning att bli så extremnoga med sin handhygien. Läste i någon av de stora dagstidningarna för ett tag sen att dagisbarn har fått lära sig helt nya rutiner och sjunger nu hela "Blinka lilla stjärna" när de tvättar händerna. För det är så lång tid (minst 20 sekunder) det tar att tvätta helt rent. 

Så höstens smartaste affärsidé är ju snabbtillverkning av alcogel. Sälj i tunnelbanan så kommer det gå ännu bättre (fast riktiga hypokondriker, som typ jag, undviker förstås tunelbanan). Eller förresten, det är redan försent, det här har någon redan kommit på. För nu säljs till exempel små praktiska fickförpackningar på Pressbyrån (se bild ovan). Varning för STARK parfymdoft som påminner väldigt mycket om parfymen DATE som var storsäljare på 80-talet (minns ni tjejerna på flaskan? Till exempel Pamela?) 

Men hur effektiv är egentligen pressbyråns parfymerade alcogel? Svininfluensan orsakas ju av ett virus och då hjälper det ju inte om det bara är bakterier som ryker. Då gäller det att leta efter den här texten på Alcogel-flaskan: "...är godkänd enligt de Europeiska normerna för handhygien". Vilket betyder att alla bakterier, virus och svampar dör av innehållet om du tar tillräckligt stor mängd och fördelar jämnt över händerna. Denna text saknas på pressbyrå-flaskan.

Jag tänker annars så här om hela alcogel/svininfluensa-debaclet: 

Sveriges befolkning kommer vara friskare än någonsin i höst. Tack vare ett revolutionerande nytt handhygiensbeteende. Goodbye maginfluensor och förkylningar.  Fast kanske inte goodbye till svininfluensan som trots allt är en luftburen smitta och som kanske ändå kommer att ta fart snart, innan vaccinet hinner komma... Jaja, den som lever får se...

Bättre mat genom dataspel


Idag skriver Netdoktors nyhetsbrev och Vetenskapsradion om en amerikanske studie där barn genom dataspel lär sig äta nyttigare mat. 30 barn i Washington delades in i två grupper, i ena gruppen fick barnen pluspoäng för att välja frukt och apelsinjuice i spelet. I andra gruppen var det chips och godis som gav pluspoäng. Efter spelet fick barnen välja vad de ville äta till mellanmål, här speglades gruppindelningen, de som hade fått pluspoäng för frukt och juice valde det före chips och godis. 

Jag tycker i och för sig att det var lite konstigt att även chips och godis gav pluspoäng. Här kan man ju istället dra på lite i fighten mot mindre bra alternativ. Varför inte skapa en stor farlig "Chips-boss" som barnet måste döda? Så får de äta frukt och grönsaker för att få extraliv. Inte bara gå och samla tråkpoäng... 

Hur som helst, slusatsen i studien var att genom att ta fram speciella dataspel för webben kan fetmaepidemin för barn motverkas. Och det tror jag också på, i alla fall att det kan bli ett steg på vägen. Barn behöver annan, roligare information än vuxna. Istället för att bara prata om och servera bra mat behöver de få upptäcka själva. Att anpassa kommunikationen till barns vardag. Kanske skulle det även funka på vuxna, med lite mer avancerade dataspel. Typ World of warcraft goes nutrition...