den viktiga sömnen

Idag berättar Vetenskapsradion och Netdoktors nyhetsbrev, att vissa människor har en genvariant som gör att de inte behöver sova så mycket. Så här skriver SR.se om studien:  
"Tidigare har man kunnat titta på dygnsrytmerna, och där vet man att flera olika gener är inblandade. Men inte när det gäller sömnbehov.

- Det finns ju en önskan hos många människor att vi ska sova lite mindre. Man talar om att vi sover bort tiden och så. Bland läkemedelsföretagen finns det nu en hel del forskningsprojekt som verkar för att ta fram sådana medel. Det viktiga här är ju inte bara att minska på sömnen, så att vi håller oss vakna, utan det viktiga är att minska på sömnbehovet, så att vi inte får de negativa konsekvenserna som annars uppstår, säger Jan-Erik Broman, chef för sömnutredningsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala."

Det förklarar att "supermänniskor" som Einstein och Thatcher klarade sig med bara några timmars sömn varje natt. Som blivande småbarnsmamma (och med jättedålig sömn så här i sista månaden...) vill jag också vara begåvad med denna lyxiga genvariant. Eftersom jag förmodligen inte är det får jag nog istället läsa om den här artikeln som jag skrev när jag jobbade på Netdoktor:
Bild: Netdoktor

Medelhavsmat och motion bra för hjärnan

Nu har en ny studie visat att bra mat och motion är är nyttigt både för kroppen och hjärnan. Några timmars motion i veckan i kombination med medelhavsmat kan motverka Alzheimers sjukdom enligt en amerikansk studie som DN skriver om. Studien publicerades i veckans nummer av den amerikanska läkartidningen Jama och omfattade 1880 amerikaner med en snittålder på 77 år, bosatta på Manhattan. 

Forskarna bakom studien utarbetade ett system som jämförde deltagarnas kostintag med traditionell medelhavsmat. Även om Manhattan-borna knappast åt precis som greker och italienare, visade det sig att de som åt mycket frukt, grönsaker och mer enkelomättat fett än mättat fett (till exempel mer olivolja än smör) visade bäst fysiska och psykiska resultat.    

Här har Ulla Johansson, nutritionist, skrivit en bra artikel för dig som vill fördjupa dig i medelhavsmat. 

Och här kommer ett recept från mig på Ratatouille som kan ätas med pasta och parmesan eller med ett gott bröd, till exempel grekiskt lantbröd: 

Ratatouille
ca 4 port

1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 liten aubergine
1 liten zucchini
1 röd paprika
0,5 dl socker
1 msk färsk hackad timjan
1 msk färsk hackad basilika
1/2 pressad citron
salt och peppar

Skiva aubergine och zucchini och fräs i olivoljan tills de får lite färg, lägg i hackad vitlök och lök. Skär paprikan i bitar, lägg i. Fyll på med krossade tomater, socker och kryddor. Låt koka minst 30 minuter. Smaka av med salt och peppar och häll till sist i citronsaften.

Noll alkohol för gravida men alternativ finns


Nu har det visat sig att även små mängder alkohol kan skada fostret under en graviditet. Det är en studie från Folkhälsoinstitutet som visar att barn kan få psykosociala problem även om mamman har druckit måttliga mängder vin under graviditeten (måttliga mängder= ett till fyra glas vin i veckan). Barnen i studien hade i förskoleålder problem med hyperaktivitet samt stört socialt och känslomässigt beteende. 

Bakgrunden till studien är att EU nu fokuserar på frågan om alkohol och hälsa. Sverige, som innehar ordförandeposten, kommer via socialdepartementet anordna ett expertmöte om alkohol och hälsa i september. Där kommer Folhälsoinstitutet att att presentera rapporten med förhoppning om en framtida EU-rekommendation om nollintag av alkohol för gravida.

Som ett peppande tips till alla gravida kommer här tips om god alkoholfri öl. DN skriver att dryckesbranschen har skärpt sig när det gäller att ta fram alkoholfria alternativ som lockar både när det gäller god smak och snygg design på flaskan. Det i sin tur har gjort att allt fler väljer alkoholfri öl på krogen. 

Själv kommer jag att testa Carlsbergs alkoholfria öl (på bilden ovan) om några timmar, tillsammans med kräftor och Västerbottenpaj. De alkoholfria ölsorter jag har testat tidigare har väl smakat sådär... så hoppas att den nya utlovade goda smaken stämmer. 

Plocka superbär


Det finns fortfarande gott om blåbär i skogarna. Så ge dig ut och plocka lite av våra egna, svenska superbär. Blåbär innehåller mycket C- och B-vitamin. Dessutom finns det gott om antocyaniner i blåbär, en antioxidant som ger den blå färgen åt bären och som i hög mängd kan motverka hjärt-kärljukdom. 

Strö blåbär tillsammans med lite socker och hasselnötter i naturell fil eller yoghurt till frukost eller lyxa till det lite med den här goda marängglassen:

Blåbärsglass med maräng

4p 

2 dl färska blåbär (eller 3/4 pkt djupfrysta blåbär, ca 2 dl)

1 dl bär till garnering

2 dl crème fraiche

1 dl florsocker

Maräng:

2 äggvitor

1 dl strösocker

Gör så här: Mixa 2 dl bär, crème fraiche och florsocker. Ställ in i frysen.Ställ in ugnen på grill. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan ner socker. Lägg glass i botten på 4 ugnssäkra glas. Toppa med maräng. Sätt in glasen i övre delen av ugnen 1/2-1 min tills marängen får färg. Låt ugnsluckan vara öppen och passa noga. Garnera med färska bär.

Aktiv fritid ger bättre hälsa

Idag skriver SvD om att fritidsaktiviteter ger bättre hälsa. Att du mår bättre om du går på den där tjejmiddagen eller körsången som du annars tänkte ställa in för att du känner dig stressad. 

Egentligen ett ganska självklart faktum, att vi blir glada och mår bättre av att göra saker vi gillar. Men det är intressant att det nu är vetenskapligt bevisat. Studien på 1400 vuxna personer publicerades nyligen i tidskriften Psychosomatic Medicine: Journal of Behavioural medicine. Försökspersonerna fick ange hur ofta de umgicks med familj och vänner, åkte på semester och deltog i religiösa aktiviteter. De som var mest aktiva visade sig ha lägre blodtryck, mindre midjemått, lägre BMI och lägre nivåer av stresshormonet kortisol. De sov också bättre och var överlag mer nöjda med sitt liv jämfört med de försökspersoner som var mer inaktiva. 

Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin ger en biologisk förklaring i Svd där han menar att fritidsaktiviteter stimulerar hormoner som har med återuppbyggnad och reparation att göra. Att en aktiv fritid fungerar som ett slags skydd mot stress. 

Min kommentar
Det spelar ingen roll hur nyttigt du äter, hur hårt du tränar (och varvar ner med yoga). För att må bra och motverka stress behövs också en meningsfull fritid med familj och vänner. Om du gör det du blir glad av mår du bättre. Så enkelt är det.  

 

 

Den viktiga frukosten


De flesta vet att frukost är viktigt. För att vi ska få energi som gör att vi orkar jobba, plugga, träna eller vad vi nu fyller vår dag med. Att äta frukost är dessutom är en bra hjälp om du vill behålla vikten eller gå ner i vikt, vilket har bevisats i flera vetenskapliga studier, tex den här, som Svd har skrivit om.  


Men det är också viktigt att ta sig tid och hinna äta frukost. Så det inte bara blir ytterligare ett stressmoment på morgonen. Är du inställd på att springa iväg till bussen funkar inte kroppens matsmältning så bra. Då är det bättre att bre ett par mackor (kanske redan kvällen innan) och ta med för att äta lite senare på jobbet. Det är även ett hett tips för alla kvällsmänniskor som ofta inte har någon aptit alls kl 7 på morgonen. Docent Maria Lennernäs, som har forskat mycket kring kroppens biologiska klocka och hur vakenhet och sömn styr vår hälsa, menar att vi behöver lyssna mer på vår kropp och ge den mat vid de tidpunkter då aptiten och matsmältningen funkar bäst. Här har Mjölkfrämjandet skrivit om några av Maria Lennernäs viktigaste råd. 


Vad är då en bra frukost? 

Här är det svårt att ge generella råd eftersom vi alla har olika näringsbehov, väger olika mycket och har olika smakpreferenser. Men alla mår bra av att äta en balanserad frukost som innehåller både fett, kolhydrater och protein. 


Själv brukar jag äta så här ungefär: 


Dietistens frukost

Fil eller yoghurt med nötter, bär  och lite socker (frysta hallon eller blåbär som jag tinar under natten i kylskåpet)

1 kokt ägg

1 fibertoastmacka med Bregott

Te med mjölk 

Juice 


Den här frukosten skulle kunna föbättras genom att äta en hel frukt istället för juice  (= mer fibrer + långsammare kolhydrater) och genom att byta ut fibertoastbrödet mot ett fullkornsbröd med magert pålägg, typ keso, rökt skinka och en skiva paprika. Just nu äter jag fil och yoghurt med 1,5 eller tom 3 % fett,  här kan man ju såklart byta mot smalare alternativ. Och skippa sockret på bären, fast tar man bara lite är det ok ändå tycker jag..

sushi för gravida?

Det är fortfarande inte helt grönt ljus för sushi för gravida. Förra året kom Livsmedelsverket ut med nya rekommendationer om att sushi kan vara ok för gravida om man med säkerhet vet att sushin är nygjord (dvs du ser hur sushikocken tillreder din portion) eller om fisken har varit fryst. 

Men all bakterietillväxt stannar inte av vid frysning, Listeria är en av de få bakterier som kan överleva frysning. Växer bakterien till sig kan den ge lindriga förkylningssymtom hos mamman men i värsta fall orsaka skador eller missfall hos fostret. I extremt ovanliga fall bör tilläggas. Ingår dessutom färsk tonfisk, stor hälleflundra, svärdfisk eller rå pilgrimsmussla i sushin är det av miljögifts- och bakterieskäl inte ok för gravida. 

Så även om risken är liten och även om alla blivande mammor i Japan glatt mumsar vidare på sin sushi beställde jag en mammasushi till lunch idag. Mammasushi innehåller ingen färsk fisk utan görs på tillagade crabsticks, räkor, avokado och tofu. Tråkig men safe...

Pillerbluff

Idag avlivas myten om hälsokostpreparatet Rosenrot av Dan Larhammar, proffessor i molekylär cellbiologi tillsammans med två forskarkollegor från Uppsala Universitet i DN Debatt. 

Rosenrot har marknadsförts hårt med effekter som "uppiggande, stärkande och potenshöjande" och enligt reklamen verkar det vara en mirakelmedicin som har räddat många från utbrändhet, depression och annan stress i livet. I november förra året registrerades Rosenrot av Läkemedelsverket. 

Nu har forskarna i Uppsala granskat de studier som tillverkarna av Rosenrot hänvisar till och resultatet visar att Rosenrot inte bara är verkningslöst. Studierna verkar dessutom vara påhittade. DN skriver om tre forskningsinstitut i Ryssland som ligger bakom Rosenrot-studierna och efter mycket efterforskning visar det sig att ett av instituten inte existerar, vid det andra har forskarna bakom studien slutat jobba där för många år sedan och på det tredje har man inte ens hört talas om de forskare som enligt studien skulle ha varit anställda där.
 
Dock finns ett par studier  från Armenien som faktiskt visar att Rosenrot kan ha viss effekt på trötthet, reaktionstid och sänka halter av stresshormonet kortisol. Men som DN skriver, resultatet är tveksamt och skulle behöva upprepas och utföras på mer än 30 testpersoner (som var antalet deltagare i de båda studierna). 

Stinas kommentar
Intressant men kanske inte "shocking news". Jag förstår inte hur någon kan gå på reklamen om Rosenrot som är så uppenbart fejkad med "intervjuer" från Stefan och Eva som sprang in i väggen men kom tillbaka tack vare miraklet Rosenrot (hur mycket betalt fick de för att säga så?). Det som ligger bakom är som vanligt människors önskan om ett piller som ska ta bort det onda, en quick fix som får allt att bli bra igen. 

Det DN-artikeln inte tar upp är att tankens kraft är stor. Placeboeffekten ska inte förringas och kan säkert ha stor effekt i sig. Tror man på ett preparat så brukar det funka, oavsett om det är Rosenrot,  Echinagard eller Alvedon. Men även när det gäller eventuella placeboeffekter av Rosenrot  behövs fler studier. 

Fler Disco-instruktörer tack!


Att träna och hålla motivationen uppe kan vara svårt. Speciellt om man inte riktigt hittar sin grej, sin träningsform. Alla gillar ju inte att lyfta vikter på gym eller svettas i grupp på käck gympa. 

För min del är bra musik under träningen viktigt. Jag blir nästan arg om det spelas en salsalåt under aerobicpasset, som det liksom ska vickas lite extra latinskt på höfterna till. De går ju inte. Inte för mig i alla fall. Men tänk om det hade spelats lite fin calypso-disco istället. Eller Donna Summer. My god vad jag hade tagit ut stegen (fast inget höftvickande, nej, nej, mer stela, fina disco-poser...) 

Kanske beror det på att tex Aerobicslåtar måste ha en viss beat, att rörelserna ska utföras i rätt takt. Då är väl det enklaste för instruktörerna är att göra som alla andra. Dessutom kör ju nästan samtliga gymkedjor idag med pass som är koreograferade i förväg, typ Body Pump pass nr 52, som har utvecklats på i Australien och sedan utförs på samma sätt världen över. 

Troligtvis beror det också på att många instruktörer helt enkelt har lite dålig fantasi/tråkig musiksmak. Därför tror jag att ett gymställe med instruktörer som funkar lite som DJs, med sin musikstil och sin egen inriktning på varje pass, skulle funka klockrent. Det skulle locka alla som drar sig för gymkedjornas mainstream-techno (eller ännu värre, R´n B. Jag vet inte ens hur det stavas men det struntar jag i för det är ju bara den sämsta musiken som finns... Tycker jag.). 

I väntan på det är ju det här en strålande och nytänkande idé:

Extra plus för att även kusinbarnen och farmor kan hänga med.

Och i väntan på Indiegympan det kan man ju alltid välja det lite tråkiga alternativet, att jogga med favoritmusiken i ipoden... 

 


gå ner i vikt av spenatpiller?

Idag skriver Ekot på sr.se och Netdoktor  om spenatpiller som förlänger mättnadskänslan och därmed kan vara en hjälp vid viktminskning. Forskare i Lund som företräds av Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi,  har i försök på möss visat att thylakoider, ämnen i spenat, kan ge mättnadskänsla och sänka blodsocker och blodfettsnivån.      

Kommer drömmen om att bara ta ett piller och rasa i vikt nu bli sann? Nja... För det första är thylakoider än så länge bara testade på möss. Det är inte säkert att resultaten går att överföra på människor. Som vanligt när det gäller viktminskning gäller det också att se över hela livsstilsmönstret, inte bara vad vi äter utan även hur mycket vi rör på oss, om vi sover bra eller stressar för mycket.

För att testa lite kanske man kan ändå kan äta massor av spenat? Naturligt i mat i stället för piller? Jo då, spenat innehåller mycket fibrer som även det ökar mättnadskänslan. Dessutom får man i sig viktiga vitaminer och mineraler som det finns gott om i de gröna bladen. Men att uppnå mättnadseffekten från just thylakoiderna genom vanlig spenat funkar inte. 

- Vi är inte gjorda för gräsätning, vi har nämligen inga enzymer som kan spjälka cellväggen i blad, så det är det vi gör på laboratoriet, säger Charlotte Erlandson- Albertsson till Ekot, SR. 

Här måste vi alltså ta till piller för att få effekt. Frågan är bara om något Läkemedelsbolag kan patentera ämnet thylakoider eftersom det är ett naturligt växtämne. Går inte det kan det bli poänglöst att tillverka och ge ut preparatet. Tråkigt nog är det ju pengar och vinst som styr även här...



GI-grilla?


GI-mat, mat med lågt glykemiskt index och långsamma kolhydrater, anses fortfarande vara lite av en mirakelkur när det gäller att gå ner i vikt. Jag har många kompisar som bestämt hävdar att det bara är att dra ner på kolhydraterna om det stramar lite i favoritjeansen. Så är det ju. Inte. Inte alls faktiskt. Kroppen behöver en jämn balans av kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineraler. Oavsett om vi vill gå ner i vikt eller inte. Det finns inga genvägar. Däremot finns det olika sätt att skräddarsy bra mat som passar just dig. Här kan GI vara en bra inspiration om du gillar mycket kött och/eller linser, bönor och nya spannmål som quinoa och matvete. Kanske speciellt så här i grilltider.

Här har jag satt ihop ett GI-tema för Arla.se som inte handlar om "vikttipsen som funkar" eller krångliga tabeller utan om vanlig, god och lite långsammare mat:


(Bild: Arla.se)

Bästa hälsotipset- skaffa hund!

När jag jobbade på Netdoktor skrev jag ”Dietistens fem bästa tips” som handlade kort om hur vi kan äta och röra på oss för att må lite bättre . Men det är väldigt svårt att ge generella hälsoråd och lösningar som funkar för alla. Om jag ser till mig själv är det nog framförallt min hund, Dottie, glad, snälla och pigg Jack Russell som gör att jag mår bra. Sen jag skaffade henne har jag tex inte varit förkyld mer än max 1 gång om året.  Jag tror att man mår bra av hundar eftersom de ger:

-       motion

-       glädje

-       kärlek

-       lugn

Har man hund behöver man planera sin dag lite extra för att få in alla promenader och mattider för hunden och så vidare. Det gör att man automatiskt planerar in sin egen tid, när det är dags att promenera, äta och vila. Så om du lyssnar på hundens behov kan du bli bättre på att märka dina egna. Samtidigt funkar inte ”hälsohundtricket” för alla. Du behöver ju först och främst tycka om hundar, inte vara allergisk, bra på att planera och framförallt ha tid. Tidsfrågan är i och för sig relativ, vill du verkligen så går det. Dessutom är hunden en väldigt bra motvikt till ett stressigt jobb, du kan inte jobba över när hunddagis stänger kl 18. Då är det bara att stänga av datorn och gå hem, bra både för dig och hunden.    

2,6 miljonerklubben


Ni har väl upptäckt 2,6 miljonerklubben? Alexandra Charles initiativ till en klubb för kvinnors hälsa i åldrarna 45 år och yngre. Kostar 180 kr att bli medlem, då får man inbjudningar till föreläsningar, resor m.m.

Snart kommer ett nytt nr av klubbtidningen ut, där har jag jobbat lite ideellt och skrivit en artikel om senaste seminariekvällen, 31 mars. Temat för kvällen var stress och Ebba von Sydow och Ann Söderlund deltog i en paneldebatt om vem som har rätt att känna sig stressad. 

Debatten tog upp bloggbråket mellan Linda Skugge och Ebba von Sydow där Linda kritiserade Ebbas inlägg om prestationsprinsessor och menade att bara småbarnsmammor fattar vad riktig stress är. Linda Skugge avböjde medverkan i paneldebatten, för dåligt betalt var det visst... Därför ersattes hon av Ann Söderlund i rollen som stressad småbarnsmamma. Läs mer i klubbtidningen :)

Bra men lite nördig vattengympa


Igår var jag på Aquamamas vattengympa för gravida. Bra träning med fokus på styrka kondition och lång avslappning i varmt vatten.  Det finns studier som visar att kvinnor som tränar vattengympa regelbundet halverar behovet av smärtlindring vid förlossningen. Här skriver Allt om barn.se och DN mer om den studien.  

MEN en grej var jättekonstig, mitt under passet skulle vi sparka med benen under vatten och låtsas att vi födde barn. Instruktören läste en lång berättelse under tiden  om BB och förlossningen och så skulle liksom värkarna symboliseras av att man sparkade jättemycket med benen... Det värsta var att det spelades Carola med "Fångad av en stormvind" på hög volym under tiden. Då ville jag gå upp ur poolen. Och aldrig mer komma tillbaka...Men det är väl en del av min nuvarande "blivande mamma-geek-image", tillsammans med ecco-skorna och rehab-bältet för foglossning. Får väl bara gilla läget...

Butiken som vill att du stannar hemma

Bra matvanor börjar redan i mataffären. Att tänka på hälsa och nyttig mat kan vara svårt när man är jättehungrig, stressad och går förbi hyllor med chips och choklad.

Själv har jag, mest i brist på nära matbutiker, börjat handla mat på nätet, på Coops Mataffären. Väldigt skönt att få maten uppburen ända in i hallen. Men smakar det så kostar det, visserligen inte så mycket mer. Matpriserna ligger lite högre jämfört med vanligt butikspris (bortsett från Willys, Prisextra, Lidls etc) men det tillkommer en leveranskostnad på 85 kr (med miljövänlig biogas-transport). Fast å andra sidan, vad kostar bil + bensin eller sl-biljett? Och vad kostar mathandlandet i tid och energi? Kanske värt att slippa långa köer och stress och istället handla med laptopen i soffan. Testa!

Därför mår svenskarna bättre

I Nyhetsbrevet från Netdoktor och i artikel på Svd.se kan vi idag läsa glada nyheter om att svenskar mår allt bättre, och att den psykiska ohälsan har minskat. Så här skriver Netdoktor (där jag förövrigt jobbade och trivdes för ett par år sen):

Under de senaste fyra åren har svenskarnas psykiska hälsa blivit allt bättre, det visar Folkhälsoinstitutets senaste undersökning. I princip har alla symtom på psykisk ohälsa minskat, som till exempel oro, ångest, svår ängslan, sömnproblem, stress, huvudvärk och trötthet.

– Den tidigare högkonjunkturen bidrar förstås till förbättringen. Men jag tror det är i kombination med att uppmärksamheten och insatserna mot psykisk ohälsa har skärpts sedan man sett hur den ökat kraftigt sedan 90-talet, säger Sarah Wamala, generaldirektör för FHI.

Stinas kommentar:

Var det verkligen högkonjunkturen som fick svenskarna att må bättre under en period? Att jobba mer innebär ju mindre fritid, mindre tid att träna, mindre tid med familjen etc. Hur kan det få oss att må bättre? Jag tror mer på andra orsaker, de insatser som har gjorts mot psykisk ohälsa, som också nämns i texten. Där tror jag att den främsta anledningen till att oro, ångest och nedstämdhet har minskat är KBT (kognitiv beteendeterapi) som har blivit mer uppmärksammat, lättillgängligt och till och med finns i snabbkursform på nätet. KBT har blivit trendigt. Det är det nya antidepressiva pillret man inte skäms för utan gärna berättar om för nära, kära och alla som vill lyssna. Kanske kommer perioden med KBT tom finnas med i CV:et i framtiden, som bevis på att man verkligen är sådär stresstålig och balanserad som krävdes i jobbannonsen.