Vitaminer i mjölk

Jag fick en fråga från Marie om vitaminer i mjölk, om varför berikad lättmjölk innehåller mer D-vitamin än vanlig standard (fet) mjölk.

Faktiskt något jag också har funderat över. Jag ställde därför frågan till mjölkexperten och leg dietisten Kerstin Wikmar på Svensk Mjölk. Så här svarar hon:

"De magra mjölksorterna berikas med vitamin D. Standardmjölk innehåller däremot ytterst lite vitamin D och kan därför inte betraktas som en källa till D-vitamin."

Jag passade också på att fråga Kerstin om vitamin A, som finns tillsatt i vanlig mellanmjölk men inte i ekologisk mellanmjölk. Innehåller ekologisk mellanmjölk en naturlig andel A-vitamin (motsvarande berikningen) eller är det helt enkelt lägre innehåll av A-vitamin i ekologisk mjölk?

Här kommer svaret:

"Alla magra mjölksorter återvitamineras till standarmjölkens nivå. Men det stämmer att den ekologiska mjölken inte återvitamineras med vitamin A men berikas med vitamin D. Detta enligt en överenskommelse med KRAV som ju helst ser att livsmedel är fria från tillsatser men vid diskussioner med oss och SLV kom fram till att berikningen med vitamin D var viktigt för folkhälsan."

Utlandsfödda behöver mer D-vitamin

Idag skriver DN om att utlandsfödda behöver extra mycket D-vitamin här i solfattiga Sverige. De kan därför behöva nya kostråd när det gäller D-vitaminrik mat.

Även svenska barn och tonåringar kan behöva mer D-vitamin, vilket skulle kunna motverka trötthet, depression, och autoimmuna sjukdomar. Läs mer här , i mitt tidigare inlägg om det.

Förutom solljus får vi i oss D-vitamin genom att äta mer av:
- Fet fisk, minst 2 gånger i veckan
- D-vitaminberikad lättmjölk eller lättfil, minst 2 dl om dagen
- D-vitaminberikat margarin

Nytt från magskolan


Jag lärde mig faktiskt en hel del nytt om maghälsa igår på 2,6 miljonerklubbens magskola.Till exempel:

- Att 8 av 10 svenska kvinnor upplever matsmältningsbesvär (enligt Danones forskning)

- Att fruktos i frukt kan vara svårsmält och ge magproblem för personer som är "fruktosmalabsorbenter".

Frukter som innehåller mindre fruktos/mer lättsmält:
- jordgubbar
- körsbär
- banan
- plommon
- aprikos
- grapefrukt
- blåbär

(enligt föreläsning av Anki Sundin, nutritionist)

Och sist men inte minst, Hans Törnblom, gastroenterolog på KI, berättade att den svenska läkaren Axel Munthe vid sekelskiftet behandlade "appendicitis" (IBS) i Paris societetskretsar genom att skriva ut hund på recept. Distraktion och motion gjorde susen. Helt enligt min (och Dotties) filosofi.

Natur ger bättre hälsa


Visste du att det är vetenskapligt bevisat att vi mår bättre om vi regelbundet är ute i naturen? Det är miljöpsykologen Roger Ulrich, professor vid Texas A & M University i USA som tillsammans med forskarekollegor har visat att frisk luft, sol och gröna miljöer (skog) dämpar stresshormonpåslag, blodtryck och puls.

Dessutom ger skogs- havs- och bergsmiljö en psykologisk trygghetskänsla, kanske beroende på att det är miljöer som påminner om de vi levde i för länge sedan. Människokroppen är ju fortfarande konstruerad på samma sätt som på stenåldern.Här kan du läsa mer om Roger Ulrichs teori.

Här i Stockholm är det lätt att ta sig ut till naturområden, för dig som vill ha hjälp på traven ordnar Naturskyddsföreningen naturvandringar året om, info finns på den här sidan.

Ekokalas



Ikväll ska jag på ekokalas och fira att webbtidningen LivingGreen fyller 2 år.

LivingGreen.se är alltså ett grönt webbmagasin som skriver för medvetna kvinnor i Norden (enligt egen presentation). Deras mål är att inspirera fler att göra gröna val i sin vardag.

När det gäller ekotänk och mat tycker jag att många krånglar till det. Det är koldioxidutsläpp hit och närodlat dit. Viktigast och enklast att komma ihåg är att ta tillvara på maten, släng inte i onödan. Här tycker jag att Lantmännen har gjort en bra kampanj och en bra receptbok. Som kanske hade blivit ännu bättre och om recepten hade varit webbaserade (även om papper + frakt är genomtänkt och miljövänligt.)

Magskola på torsdag

På torsdagkväll är det dags för 2,6 miljonerklubbens magskola här i Stockholm.

Tanken med magskolorna är att:
- Öka kunskapen om magens viktiga roll för välbefinnande och balans
- Understryka vikten av bra kostvanor och motion

När, var, hur?
Stockholm – 31 mars, Summit, Grev Ture Lounge, kl.17.00-20.00

Innehåll
- Magen mitt i kroppen (gastroenterologen pratar om magens funktion och hur magen samverkar med kroppen i övrig)
- Magen i konsten (Konstvetare pratar om kvinnobilder under olika epoker).
- Nutritionist pratar om kost, hälsa och motion.Fråga experten om din mage.

Vill du gå i magskola?
Det finns platser kvar. Anmäl dig här.

Själv kommer jag att vara där så då kanske vi ses IRL :)

Fredagsmys med GI-våffla


Idag är det den officiella våffeldagen = inspiration till fredagsmyset (ett ord som jag för övrigt har haft svårt för men plötsligt använder helt automatiskt. Liksom ingen idé att kämpa emot fredagsmyset längre...)

När jag jobbade för Arla.se tog vi fram ett våffeltema som blev jättebra. Här finns allt i våffelväg: söta, salta, frasiga och matiga våfflor. Just matvåfflor funkar jättebra om man som jag har ett litet 1,5-årigt barn hemma som kan vara petigt med maten.

Och för att det här inlägget ska passa in på en hälsoblogg tycker jag att vi lyfter ut den här GI-våfflan med dinkelmjöl.Visste du att dinkel även kallas gammelvete och har ett extra högt proteininnehåll?

GI-våfflor med dinkel
8-10 st
100 g smör
4 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl mjölk
2 ägg

Avokadoröra:
2 avokado
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 dl matyoghurt eller turkisk yoghurt
4 tomater

Gör så här: Börja med avokadoröran. Dela, kärna ur och mosa avokadoköttet. Smaksätt med vitlök och salt. Rör i yoghurten. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Vispa i mjölk, ägg och smör till en slät smet. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna.Servera dem direkt med avokadoröran och tomater.

Tips!
Testa även med sött tillbehör som hallon, jordgubbar och/eller blåbär med lite florsocker på dinkelvåfflorna.

Bild och recept: Arla.se

Sov bättre med hjälp av telefonen?


Jag lovade att återkomma när jag hade testat Sleep Cycle, en av alla hälsoappar till iPhone. Sleep Cycle säger sig kunna mäta djupsömn och ställa in väckarklockan så att den ringer när du sover lätt.

Om man säger så här, med en 1,5 årig dotter var jag nog inte den ultimata testpersonen. När jag får den sällsynta chansen att sova halkar jag nog VÄLDIGT lätt in i djupsömn, så det var inte så spännande att se testreultatet. Dessutom är det ju ytterst tveksamt om det går att mäta det här genom telefonen, vad jag förstår registreras rörelser, när du vänder på dig i sängen= lätt sömn och när du ligger stilla en längre tid= djup sömn.

Sömnkurvan på appen går att dela, tex på Facebook. Men det känns ju lite... konstigt... tycker jag, liksom "Så här ser min djupsömn ut!"

Jag funderade också på hur bra det är att sova med telefonen i sängen, med tanke på eventuell strålning. Men där fick jag ett lugnande svar i det här radioprogrammet. Telefonen strålar bara när du pratar i den/ringer + en check up till masten ca en gång i timmen. Bra att veta. Sedan är det kanske inte så bra att ha telefonen påslagen i sängen av andra anledningar, ger ju en klar stresskänsla tycker jag.

Det som var bra med Sleep Cycle-appen var de fina melodislingorna man kunde välja som alarm. Härligt att få vakna till "Morning mist" eller "Warm breeze".

Pillerbluffen

Nu varnar Livsmedelsverket och Läkemedelsverket för kosttillskott på nätet. Speciellt bantningspiller som innehåller Synephrine, Acetylcystein, grönt te-extrakt och vitpilsbark som kan ge stresshormonpåslag, påverka hjärta och kärl samt ge lever- och nervskador. Livsmedelsverket och Läkemedelsverket har granskat 43 kosttillskott som säljs på svenska webbsidor. 30 av de 43 granskade produkterna innehåller substanser som kan vara hälsofarliga.

- Av det vi sett i vår undersökning är internetförsäljning av kosttillskott i stor utsträckning oseriös. Antingen struntar försäljarna i att ta sitt ansvar eller så saknar de kompetens att göra det. Som konsument är det nästan omöjligt att veta vad man köper och risken att bli lurad eller till och med skadad är stor, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Så här säger Ingela Ottoson, utredare vid Läkemedelsverkets inspektionsenhet:

- Vi är inte förvånande över resultaten, kunskapen om vilka medicinska påståenden som får användas i marknadsföring av livsmedel är generellt sett låg.

Förutom hälsorisker blir vi även lurade på pengar. Idag lägger vi 2 miljarder på kosttillskott enligt gårdagens inslag i SVT Rapport. I många fall på produkter som alltså inte fungerar eller gör oss sjuka. What a waste...

Glad och lugn av yoga


Idag tränade jag yoga på lunchen. Innan passet var jag stressad, hade nästan tänkt strunta i det och skrattade lite för mig själv när jag med andan i halsen stressade fram i tunnelbanan för att hinna. Stressa för att hinna lugna ner sig liksom...

I början av passet tittade jag på klockan och hade fokus någon helt annanstans, på visningen av vår lägenhet nästa helg, på jobbprojekten med parallella deadlines och så vidare. Men tillslut, efter att ha tvingat mig att fortsätta, efter att ha upprepat regelbundna (och lite långtråkiga) asanas så synkades kropp, andning medvetande och jag var där, i yogasalen och gjorde yoga till 100 %. Efter passet kände jag mig nervarvad, lugn och glad.

Så yoga är perfekt stressmedicin för mig, det får min energiska och rastlösa sida att lugna ner sig så att jag känner mer harmoni.

Rena hälsoeffekter av yoga är annars:
- Bättre styrka, rörlighet och koordination
- Bättre balans
- Ökad kroppsmedvetenhet (vilka muskler som spänns och slappnar av)
- Minskad stresshormonsnivå (kortisol)

Och det är inget flummigt hittepå. Här håller till exempel läkarna på Danderyds sjukhus med mig. De använder medicinsk yoga för att sänka stresshormonsnivån på patienter som har genomgått en hjärtinfarkt.

Ge en gåva till Japan


DN skriver att livsmedel från Japan nu strålkontrolleras. Och nu börjar även vi svenskar att hamstra jodtabletter enligt SvD (genom att ta jodtabletter med stabilt jod kan man förhindra att kroppen absorberar radioaktiv jod, och på så sätt minska risken för framtida sköldkörtelcancer.) "Rena dumheterna" menar Läkemedelsverket. När den strålning som färdas med vinden från Japan når Sverige kommer den ha spätts ut så pass att mängderna radioaktiva partiklar är närmast obefintliga. Själv tror jag att hamstringen av jodtabletter är ett solklart fall av överdriven panikreaktion på all mediaexponering av händelserna i Japan.

Hur som helst, idag går mina tankar gått till Japan och alla katastrofdrabbade där. Sedan jag och min syster besökte Tokyo under fyra dagar hösten 2006 finns en liten bit av mitt hjärta kvar där. Älskade hur gammal, fin kultur blandades med framtidstänkande. Hur en sumobrottare i traditionell dräkt dundrade fram mitt i trängseln kring trafikljusen i Shibuya-distriktet och hur kidsen på myllriga Harajuku-street kunde slappa i Yoyogi-parken, stor som en skog med tempelbyggnader och små sjöar, bara ett stenkast därifrån.

Så istället för att hamstra jodtabletter, ge en gåva till japan

Mmm vilka goda antioxidanter


Antioxidanter är ett samlingsnamn för ämnen som finns i främst frukt och grönsaker och som kan ge ett bra skydd mot fria radikaler. Antioxidanter stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan stå emot även allvarliga sjukdomar som cancer och hjärt-kälsjukdom.

Det är bra att få i sig så många olika sorters antioxidanter som möjligt eftersom de förstärker och kompletterar varandras effekt. Enklaste sättet att göra det är att äta varierat och välja frukter och grönsaker i flera olika färger.

I den här artikeln, för Netdoktor har jag skrivit mer utförligt om antioxidanter.

Liten näringsskola del 7- Salt


Spanarna i P1 tog för ett tag sedan upp en renodlad hälsospaning, att vällevnadssjukdomar som högt blodtryck och diabetes börjar bli så vanligt att vi framöver kommer befinna oss på en glidande skala istället för i absoluta tillstånd av att vara frisk eller sjuk. Det här är nämligen ofta sjukdomar som inte ger några symtom, vi vet inte om att vi egentligen är sjuka. Per Naroskin berättade om sitt höga blodtryck som först vid medicinering gav sig till känna. Han pratade också om "livets salt", att vi i Sverige äter 2-3 gånger så mycket salt som WHO rekommenderar: 6 gram per dag (ungefär en tesked).

Personer med högt blodtryck bör se upp lite extra med saltet. För mycket salt är också en riskfaktor för högt blopdtryck och hjärt-kärlsjukdom, därför finns det anledning att tänka förebyggande och minska ner på saltet.

Så minskar du ditt saltintag
•Ät mindre av salta chark- och köttprodukter, extrasaltat bordsmargarin, vissa dessertostar, salta snacks, soppor och såser.

•Välj frukostflingor, bröd och pålägg som innehåller mindre salt, titta efter nyckelhålet.Tänk på att ingredienser i innehållsförteckningen anges i stigande ordning, innehåller produkten mycket salt anges det tidigt i uppräkningen.

•Minska mängden salt i matlagningen. Även sojasåser och buljong innehåller mycket salt.

•Byt ut vanligt salt mot mineral- eller örtsalt, som innehåller mindre mängd natrium.

•Salta inte extra på maten

Läs mer här.

Kroppen, tankarna och dansen


I förrgår såg jag den Oscarsbelönade Black swan med min lillasyster. Filmen var precis så bra som kritikernas hyllningar, jag går fortfarande och tänker på den. Stark, hemsk och vacker. Det jag funderar över är den intressanta skildringen av kroppens förmåga, att så mycket sitter i psyket. Vad vi tänker om oss själva och vad vi klarar eller inte klarar. I Black swan i form av den extrema och grymma baletteliten. Har är inga krav för låga, inte ens de totalt omänskliga.

För att dra en liten blek parellell till en mycket snällare, amatörigare och lugnare dansmiljö, min egen jazzdans på Kulturama (och ja, som tur var kände jag mig helt rätt i ålders- och förkunskapsnivå tillsammans med de andra 30 + morsorna :) Där tränar vi just nu in en dans till en Michael Jackson-låt. När jag var sjuk vid ett tillfälle kändes det jättejobbigt att komma tillbaka, jag kände mig dels helt svag i kroppen och hängde inte med alls, tyckte att de andra kunde så mycket mer. Det var så illa att jag funderade på att hoppa av... Men så gick jag dit i alla fall i måndags och då visade det sig att halva gruppen var sjuka, vi få som var där fick lite privatundervisning i det vi tyckte var svårt. Och plötsligt kändes allt bra igen, jag var på banan, kroppen hängde visst med, rörelserna var ju inte så svåra. Och då insåg jag hur viktigt kopplingen tanke-kropp är, det är verkligen "all in your head".

För att få ut så mycket som möjligt av träningen behöver du tänka "det här är kul", "jag klarar det här", "det går bra". Börjar du tvivla,föreställ dig en stoppskylt inom dig, backa bandet och börja om med de positiva tankarna. För när du tänker goda, snälla tankar klarar du det mesta. Då orkar du också stå emot orimliga krav, även de som kommer från dig själv.