Vabb och träningspussel

Jaha, då var det dags igen, min treåring har fått halsfluss (hur 17 får man i barn flytande medicin? Kåvepenin är trots fruktsmaken INTE populär här hemma…) Vi vabbar varannnan dag, jag och sambon. Jag försöker tänka på en positivt aspekt - bra att det händer nu och att vi hinner bli friska till nästa torsdag, då flyger vi nämligen till Kreta för en veckas semester.

Med vabb, jobbstress etc är det lätt att skippa träningen. Men det vill inte jag som äntligen har kommit igång igen efter nästan tre månaders uppehåll (pga illamående i tidig graviditet, sjukdomar etc. ) Nu har jag börjar simma, gå på vattengympa och träna lite lätt styrketräning. Vattenträning är perfekt träning för gravida (och överviktiga). I vattnet blir man så mycket lättare och smidigare trots stor mage. Svårt att felbelasta och sträcka sig också eftersom vattnet funkar som ett milt stöd. Så just nu gäller det bara att planera lite extra och lägga träningspussel med min sambo, när jag vabbar löser han av mig så att jag kan träna på kvällen. Och då jag jobbar försöker jag hinna gå och simma 20 minuter på lunchen, i alla fall en eller ett par gånger i veckan. För det går faktiskt alltid att få till träningen med lite viljestyrka och planering.

För mig är det minst lika viktigt även ur en psykisk synvinkel - jag blir så mycket piggare och gladare när jag tränar. Det kan bevisas genom den här artikeln, från New York Times Magazine:

"How exercise could lead to a better brain"

Tallriksmodellen döms ut?

Bild: Livsmedelsverket

Idag prioriteras nyheten om att tallriksmodellen döms ut högre än hotet från Nordkorea på SvD: s startsida. Mat engagerar och väcker starka känslor, även i nyhetsvärlden.

Det är nutritionisten Britt-Marie Dahlin, grundaren till tallriksmodellen som har omvärderat och nu tycker att energi bör plockas bort från tallriken. Tre potatisar borde minskas till två. Anledningen enligt henne är att övervikten ökar eftersom vi rör oss mindre.

Framför allt vänder hon sig emot att tallriken till stor del fylls av energitäta men vitaminfattiga livsmedel som potatis, ris och pasta, inte sällan kompletterat med några skivor vitt bröd.

– Tre stora potatisar är alldeles för mycket. Nu när vi har en tendens att öka i vikt så behöver vi minska på energin. Men om vi äter mindre måste vi samtidigt dra upp på näringstäta grönsaker och rotfrukter så att vi får i oss till-räckligt med vitaminer och mineraler, säger Britt-Marie Dahlin till SvD.

I artikeln berättas historien bakom tallriksmodellen. Det var 1976 som Britt-Marie Dahlin, nutritionist och hushållslärare som då jobbade på Scan, kläckte idén till tallriksmodellen som sedan godkänds av Livsmedelsverket.

– På den tiden åt folk falukorv med stuvade makaroner. Grönsaker ansågs vara kaninmat. Det gick inte att försvara näringsmässigt och vi tyckte att köttet måste vara en del av en sund helhet, säger Britt-Marie Dahlin till SvD.

Min kommentar

Eftersom tallriksmodellen har några år på nacken (snart 37, lika många som jag, för att vara exakt...) kan det nog vara dags för en uppdatering. Något jag tror är på gång i och med revideringen och översynen av de nordiska näringsrekommendationerna. Här kommer vi nog få se resultat under tidig höst 2013, när revideringen är utvärderad.

Jag tycker att historiken och det Britt-Marie nämner om falukorv och makaroner är extra intressant. Det var ju verkligen så under sent 70-tal, tidigt 80-tal, att grönsaker och frukt var relativt bortglömt. Svenskarna åt mycket mindre mängder grönt till förmån för lite stabbigare husmanskort. Frågan är varför vi inte vägde mer då. Rörde vi mer på oss? Kanske var det så eftersom dator/TV-telefon-tekniken inte var lika utvecklad. Idag kan vi ju tex köpa hem mat från nätet på ett litet klick, vi behöver inte släpa matkassar från butiken och dessutom kanske ta trapporna istället för hissen.

Sedan får vi inte glömma att SvD-artikeln generaliserar, vilket ofta är fallet i denna typ av nyhetsrapportering.Självklart skiljer sig energibehov - om vi ska plocka bort en potatis eller inte - från individ till individ. Det som avgör är ålder, kön, livsstil (och om du som jag är gravid till exempel, jag behöver den där extra potatisen). Löptränar du fem gånger i veckan behöver du äta mer osv. Här kan man invända och säga att tallriksmodellen är ett generaliserande verktyg i sig, men det är det faktiskt inte. Livsmedelsverket har utarbetat

olika modeller beroende på energibehov

(där du vid viktminskning ska minska ner på en potatis eller motsvarande medan tex elitidrottare ska göra tvärtom och öka på kolhydratsdelen).

Bilder: SvD

Chokladfondant med passionerade jordgubbar

Jag hittade ett supergott recept på fondant med fruktsallad från senaste nr av Femina som jag måste tipsa om.

Tänkte testa detta idag (vabbar med feberfritt barn och måste hitta på något aktiverande, det här passar bra) och bjuda sambon på som efterrätt eftersom vi träffades för exakt sju år sedan. Så att vi kan fira in sjuårskrisen ;)

Apropå efterrätter så är det bästa sättet att äta socker på, det vill säga att det följer efter en större måltid. Då påverkas inte blodsockernivån och aptit-mättnadsregleringen på samma sätt som om sockerrika livsmedel äts mellan måltiderna. Mer om detta berättar Charlotte Erlansson Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi i radioprogrammet Kropp och själ i P1, om socker - som du hittar här. 

Libanesisk taco med hummus och koriander

Ikväll kör vi en favorit i repris. Ett alternativt fredagsmys. Godare än vanlig taco om du frågar mig.

Till fyra portioner behöver du:

500 gram nöt/fläskfärs (eller ännu hellre lamm)

Oregano

Spiskummin

Salt och peppar

Stek som vanlig tacofärs och krydda

Hummus:

1 burk kikärtor

1 burk cannelini-bönor (funkar med två burkar kikärtor också)

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

1/2 citron

1/2 tsk salt

Skölj av kikärtor + bönor i durkslag. Lägg i större glasburk. Pressa över citron och vitlök. Salta. Mixa med handmixer.

Tomater

Paprika

Röd lök

1 kruka koriander

Skiva grönsakerna tunt. Hacka koriandern.

Servera lite av varje av alla ingredienserna i pitabröd (eller tortilla). Toppa med:

Sambal oelek

Gräddfil

Klart!

PS. Öl är gott att dricka till de här medelstarkt kryddiga tacovarianterna. Alkoholfri variant blir det för mig.

Sallad med melon och parmaskinka

Coop tipsar i mitt Facebookflöde idag om

den här salladen

som känns fräsch efter all påskmat och godis. 

För att bli mätt bör salladen kompletteras med ett gott nybakat bröd med lite smör på, tycker jag. Alternativt lägga till lite bulgur eller cous cous.

Som gravid behöver jag frysa parmaskinkan tre dygn först för att undvika smitta av parasiten toxoplasma (dock väldigt låg risk att drabbas) så detta får väl bli fredagsmat för mig då. 

En annan, lika enkel sallad som jag och andra gravida kan äta direkt är:

Fetaost

(kolla bara att den är pastöriserad),

vattenmelon, pinjenötter, lime och olivolja.

Även den bör kompletteras med bröd/bulgur eller cous cous.

Bild: Coop

Dålig kvinnosyn i LCHF-världen

Jag följer Bloggkommentatorerna där Anna-Maria, som förespråkar LCHF, nu har hamnat i blåsväder - bland sina jämlikar. För det är just jämlikheten hon saknar i LCHF-världen. Hon har ju helt rätt och jag visste inte att det var så illa som hon skriver om här, i sin egen blogg Ultimat. Den här Sten Sture Skaldeman (är det ens en riktig person? Vad är det för hittepå-namn?!) verkar ju vidrigt gubbig.

Kostdoktorn
gör ett halvdåligt försök att rätta upp situationen men ställer dig inte på Anna-Marias sida.  Och här blir hon även påhoppad i ett kommentarfält av en mängd elaka "äkta LCHF-are".

Jag kan bara konstatera att LCHF-världen återigen visar sig vara befolkat, till största del, av en skara aggressiva, obehagliga och inte minst elaka invånare. Sedan verkar det finnas de med lite mer balanserad och ödmjuk inställning (Anna-Maria till exempel) som blir undantagen som bekräftar regeln. Denna inre splittring är väl bara spiken i kistan...

Glad och god påsk!

... önskar jag er. Ägg kan ni njuta av med gott samvete i påsk, vad gäller kolesterol är det ingen direkt fara - mest en myt som hänger kvar sedan 80-talet (att ägg = kolesterolbomber). Då är istället smör och grädde värre kandidater.

Ägg är hälsosamt, innehåller högvärdigt protein, B-vitaminer, järn, selen och antioxidanterna lutein och zeaxanthin (som gör gulan gul).  

Graviddrycksprovning

Nu är jag på väg hem från lyxig graviddrycksprovning och god mat hos min kompis Sara (inför reportage för Vi Föräldrar). Återkommer om mer exakta tips men vi smakade en väldigt god äppelmust, Gastronomigruppen, Signe Tillisch som fick toppbetyg, en god Perquita Rosevin och en neutral svartvinbärsdryck som lätt kan ersätta rödvin. Allt från Systembolaget. Reportaget kommer ut i tidningen Vi Föräldrar i maj/juni.

Ser nu att maten visst tog över på bilderna :) Men den var ju så god! Sara bjöd på Västerbottenpaj, asiatisk nudelsallad och gräddfilspanacotta till dryckerna.

Hur som helst, den här kvällen har gett flera bevis på att det finns många bra dryckalternativ för dig som är gravid eller väljer bort alkohol av annan anledning.

Ironi

Ja, ironiskt nog kan jag ha närt en liten LCHF-are vid min barm :)

Apropå LCHF skrev Rebecka Åhlund en bra krönika i nya vecko nr av Amelia. Hon testade LCHF och hoppade av eftersom hon mådde dåligt fysiskt och upplevde det som att hon blev besatt av det som var "förbjudet" att äta, dvs kolhydrater. Något även jag upplever att många som går på LCHF blir. Rebecka Åhlund varnar därför, med all rätt, för ätstörningsdieten LCHF.

Nötter och fisk - bra för gravida

För att minska risk för havandeskapsförgiftning och för astma hos barnet visar en ny studie att gravida bör undvika lightläsk och istället satsa på fisk, nötter och mager yoghurt. Studien är gjord på 60 000 gravida i Danmark och var nyligen publicerad i tidskriften

PlosOne.

och refereras av

DN

Light-produkter kan ha negativa effekter på fostrets utveckling. Om mamman dricker mycket light-läsk ökar risken för att barnet ska utveckla astma innan det fyller sju år med 30 procent. (

Vad är mycket, undrar jag. Antar att det är över en liter per dag, ungefär. Uppgift saknas om detta, eller så läste jag undersöknignen lite för slarvigt...)

Även yoghurt med låg fetthalt har betydelse för om barnet utvecklar astma eller inte. Om mamman ätit mycket nötter under graviditeten, visar studien däremot att barnet löper mindre risk för att utveckla astma, skriver DN.

Studien visade också att de som sällan eller aldrig åt fisk under graviditetens första tre månader löpte dubbelt så stor risk att drabbas av havandeskapsförgiftning jämfört med dem som åt fisk kontinuerligt, sa professor Thorhallur Halldorsson, säger en av forskarna bakom studien, till DN.

– Vi vet inte om det är fiskoljan eller de höga halterna av D-vitamin som finns i fisk som minskar risken för havandeskapsförgiftning. Det är någonting som vi kommer att följa upp i kommande studier, säger professor Thorallur Halldorsson, en av forskarna bakom studien till DN.

Han understryker dock att de starkt misstänker att D-vitamin verkar effektivt mot inflammationer i kvinnors kroppar.

– För att testa den hypotesen kommer vi att göra blodprover på kvinnor för att mäta halten av D-vitamin, Thorhallur Halldorsson.

Tidigare studier har även visat att D-vitamin har betydelse för när graviditeten inleds. Kvinnor i Norden som blir gravida på hösten löper större risk att drabbas av havandeskapsförgiftning. Något som tros bero på bristen av D-vitamin från solen.

Min kommentar

Jag tror också på forskarnas nya hypotes: att det kan vara D-vitamin i fisk (och nötter) som är viktigt att få i sig tillräckligt av som gravid. Då får även mager yoghurt, i det här sammanhanget, en förklaring. D-vitamin finns också i andra, magra (och D-vitaminberikade) mjölk och matfettsprodukter.

Själv droppar jag några av dotterns D-vitamindropapr (7 st) i min frukostfil varje morgon. Och så äter jag fet fisk ofta, minst två gånger i veckan.

D-vitamin tillverkas även i kroppen av solljus- så passa på att njut av den efterlängtade vårsolen som strålar ute nu.

Låg risk att få i sig bekämpningsmedel?

För några inägg sedan skrev jag om besprutade vindruvor och att vi bara bör välja ekologiska alternativ här. Nu har

Livsmedelsverket gått ut med ett uttalande

om att det är svårt att komma upp i för höga nivåer av toxiska ämnen i frukt och grönsaker (det vill säga hormonstörande ämnen som i för hög mängd kan ge sjukdomar som cancer och diabetes).

Att gränsvärdena för förbjudna kemikalier överskridits, behöver inte nödvändigtvis innebära en omedelbar risk för konsumenten. För förbjudna ämnen sätts ofta gränsvärdet vid den minsta mängd som går att uppmäta, och inte vid den gräns som är farlig för människor.

- Det kan röra sig om att man måste äta flera kilo för att det ska vara någon fara, säger Anneli Widenfalk, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket, till DN.

Det har också betydelse från vilket land frukten eller grönsaken kommer ifrån. Grödor som importeras från utanför EU är det vanligare att man ser överskridande värden i.

– Inom EU gör man riktade kontroller mot de länder där man sett problem tidigare, bland annat har det gjorts mot bladgrönsaker från Asien. Då går man också ut med information till odlarna där om vad som gäller vid export till EU. säger Anneli Widenfalk, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket, till DN.

Min kommentar

Sammanfattat verkar det inte vara SÅ farligt med besprutade frukter och grönsaker om man inte äter enorma mängder (flera kilo). Samtidigt gissar jag att fler stickprovskontroller behöver göras på frukt och grönt från Asien, Afrika etc. Vill man vara helt på den säkra sidan ska man välja enbart ekologiska och närproducerade frukter och grönsaker.

Sedan kan jag tycka att själva oron i sig för de här hormonstörande ämnena inte heller är  hälsosam. Det är inte bra att fundera och oroa sig för mycket över det man stoppar i sig och det går nog aldrig att vara 100 procent säker på att allt är ofarligt.

Den ohälsosamma hälsobranschen

Jag fick en fråga här i bloggen om vad jag jobbar med. Jag är dietist och journalist och har jobbat med hälsa i över tio års tid. Men inte just nu. Nu jobbar jag som kommunikatör för Värmdö kommun, trivs jättebra och är mitt uppe i ett stort webbprojekt där jag är redaktionellt ansvarig.

Eller jag jobbar i alla fall inte avlönat med hälsa på dagarna. På min lediga tid skriver jag inlägg i den här och driver mitt ideella arbete  för 2,6 miljonerklubben- för kvinnors hälsa, där jag är ambassadör. Jag trivs fint med att ha det så, att låta hälsa just nu vara ett starkt intresse. Någon gång i framtiden kommer jag säkert att jobba aktivt med det igen.

Det jag saknar minst med hälsobranschen är den hysteriska LCHF-debatten. Där det sunda förnuftet, helhet och balans har fått ge vika för svart-vitt-tänkande och snabba lösningar. Alla mår inte bättre av att skippa kolhydrater (eller det "vita giftet": vetemjöl och socker) till förmån för mer fett och protein. Tvärtom.

Det finns mycket annat som är snett i hälsobranschen. Till exempel att pengar och vinstintresse styr vilka livsmedel som marknadsförs. Det fick jag inte minst erfara när jag jobbade för Frukt & Grönt Främjandet som hade funnits och drivit sina viktiga frågor i över 20 år men fick lägga ner sin verksamhet på grund av brist på pengar, ingen investerare ville satsa på våra "mjuka värden".

Pengar styr också annonsering och på senare tid redaktionellt innehåll i alla typer av hälsoinriktad massmedia med vinstintresse; tidningar, webbplatser. Advetorials är bara ett exempel som blir allt vanligare. Det som säljer får utrymme.   

En annan tvivelaktig gren av branschen är själslig hälsa. Jag tycker att det är jättebra och viktigt att intressera sig för mental hälsa och att må bra psykiskt (eftersom det går hand i hand med vår fysiska hälsa) men inte när vi hamnar inom området new age-healing-homeopati och annan hokus pokus, långt ifrån beprövad vetenskap. Här minns jag ett jobb som jag hade på ett hälsocenter som fortfarande drivs av samma ägare, centralt i Stockholm (hur kan det finnas kvar?). Hälsocentret hade en stark inriktning på kropp och själ och den vanligaste kunden var utbränd och/eller hade en ätstörning. Utåt sett verkade allt väldigt harmoniskt men bakom kulisserna härjade en närmast psykopatisk chef som lurade av svaga kunder mycket pengar och drev sin egen personal till just det som hälsocentret skulle motverka, utbrändhet. Jag var inte personligen drabbad men tyckte synd om flera av mina kollegor (och kunder) och insåg snabbt att det mot alla odds var en mycket sjuk arbetsmiljö som jag hade hamnat i.

Så nej, jag saknar inte att jobba inom hälsobranschen det minsta just nu. De frågor jag brinner för får jag igenom ändå, till exempel i det här forumet (i dagsläget ökar den här bloggen rejält, senaste månaden hade mina besökare ökat med nästan 2000 st. Roligt!). Och om/när jag känner för att jobba aktivt med hälsa igen vill jag vara på ett ställe som stämmer överens med min egen uppfattning om att må bra.För självklart finns det bra ställen. Också. Genuint hälsosamma undantag som bekräftar regeln.

Goda graviddrinkar

Apropå förra inlägget kan jag snart vara nära en lösning på problemet äckliga-alkoholfria-drycker-för-gravida. Är nu nämligen bjuden hem till en kompis som i samarbete med tidningen Vi Föräldrar ska göra ett reportage med test av alkoholfria drycker för gravida. Trevligt!

Förresten, är det någon annan gravid som bor i Stockholmsområdet, läser den här bloggen och är sugen på att vara med? Fler deltagare behövs. Mejla mig i så fall dina kontaktuppgifter på: nordqvist.stina@gmail.com

Skål!

Hemlagad pizza

I lördags lagade vi hemlagad pizza som blev riktigt god. Nyttigare än köpevarianten blir det också på grund av mindre olja i degen (de flesta pizzerior har relativt mycket olja i degen) och mindre ost. Plus att man kan strössla på mycket egna grönsaker utan att behöva göra en helt vegetarisk variant.

Recept till degen hittade jag här, från Leila, som kavlades ut och lades i långpanna. Sedan bredde vi på tomatsås (färdig, från glasburk, pizzaanpassad) salami eller skinka (på en del), kronärtskockor, oliver, oregano, salt och peppar. Jag gjorde även ett vegetariskt hörn med bara färska tomater, kronärtskocka, röd paprika, oliver och gul lök. Därefter toppade vi med en blandning av mozzarellaost och prästost. Och så in i ugn, 200 grader i ca 15-20 min
Till detta fixade jag även hemlagad pizzasallad av ett halvt vitkålshuvud som jag rev med mandolin (perfekt för att få tillräckligt tunna strimlor, man får akta fingrarna bara) och blandade med en dressing på ca 1/2 rapsolja och 2 msk äppelcidervinäger + salt och peppar. 

Öl är gott och dricka till pizza tycker jag. Eftersom jag är gravid valde jag Carlsberg non alcoholic som jag tycker är det absolut godaste alternativet efter test av många andra äckliga alkoholfria ölsorter (och alkoholfritt vin smakar ju oftast bedrövligt, då dricker jag hellre ett gott mineralvatten).

Se upp för besprutade vindruvor

Idag upptäckte jag ett tips från Naturskyddsföreningen i Facebookflödet, om att undvika besprutade vindruvor. Eftersom vindruvor lätt möglar besprutas de med gifter som verkar inifrån och inte kan sköljas bort. I ett stickprov hittades så många som 26 olika bekämpningsmedel...

Det farliga här är alltså att besprutningsmedlet innehåller hormonstörande ämnen som kan ge sjukdomar som cancer och diabetes.

Så extra viktigt att leta upp ekologiska alternativ till både

vindruvor, russin och vin

. Eller undvika och ersätta med annat.

Även

paprika

brukar hamna på svarta listan när det gäller bekämpningsmedel, välj ekologiska alternativ. 

Här hittar fler

tips om hur du äter miljösmart

(och giftfritt), från Naturskyddsföreningen. 

Kyckling med edamamebönor

Här kommer receptet med kycklingrätten med edamame som min mamma lagade sist vi sågs. Jättegott och nyttigt (fullt av högvärdigt protein, fibrer, antioxidanter och fytoöstrogener).

Kyckling med edamamebönor

4 port

4 st  färska kycklingfiléer

1 paket (frysta) Edamamebönor

6 skalade potatisar i stora klyftor

1 st  zucchini

2 st  röd lökar, i klyftor

2 st  röd paprika, i bitar

1 citron i bitar (obs, skölj skalet noga först för att få bort ev besprutningsmedel)

15 st  svarta oliver, ca

4 st  vitlöksklyftor, skalade

2 tsk  flingsalt

Lite svartpeppar 

Färska kryddor av rosamrin och timjan (ca 1/2 krukas blad av varje)

3 dl  vitt vin, torrt

2 msk  olivolja som avslutning

Gör så här:

1. Bryn kycklingfiléerna så att de får lite färg. Ta fram en stor ugnslångpanna/långpanna och smörj den lätt med olivolja. Lägg i kycklingfiléerna, bönorna och alla grönsakerna i stora bitar.

2. Strö över oliverna och hela vitlöksklyftor. Smula över salt och peppra rätt rejält. Strö över timjan och rosmarin. Häll på vinet och avsluta genom att ringla över lite olja. Sätt in i 200 grader ca 15-20  minuter. Kontrollera att kycklingköttet är genomstekt.

3. Garnera med kryddkvistar. Servera med grönsallad med smulad fetaost och rostade pinjenötter.