Edamame

Edamamebönor är färska, gröna japanska sojabönor. De växer i skidor som skärbönor. Ordet edamame betyder ungefär bönor på kvist (enligt Wikipedia). I Östasien har edamame skördats i över två tusen år och varit en av de viktigaste proteinkällorna. Edamame används som snacks, i soppor, i vegetariska rätter eller som godis.


Jag tycker att edamamebönor är supergott, stötte först på det på sushirestauranger i början av 2000-talet när jag pluggade i Kalifornien. Nu, för några år sedan, har det även blivit vanligt att beställa som tillbehör på svenska sushiställen. Bönskidorna serveras då kokade med flinsalt, äts med fingrarna och man drar liksom ut de färska bönorna med tänderna. Brukar kosta runt 40-50 kr för en liten portion (perfekt att beställa som kompelment till en liten sushi).


Nu har jag upptäckt att edamamdebönor även säljs utan bönskida i frysdisken på Hemköp (enda stället jag har hittat dom på hittills), förpackat som små, gröna ärtor. Min mamma tipsade om ett gott recept med såna här edamamebönor + kyckling, återkommer med det.

Näringsvärdet i edamamebönor är outstanding. Högvärdigt protein (i stor mängd, bra för vegetarianer och veganer), fleromättat fett, mycket C-vitamin, folsyra, järn och kalcium. Och framförallt massor av fytoöstrogener, ett naturligt, hormonliknande ämne som fungerar som en stark antioxidant och som kan skydda mot sjukdomar, främst cancer. Eftersom edamamebönor dessutom är en färsk variant av sojabönor tror jag att just själva färskheten gör dom lite extra nyttiga.

Hej då vabruari! - ät dig frisk


Så skönt att sjukdomens månad, vabruari, är slut imorgon. Jag vet inte om det är just den här vintern som har varit extrem eller om jag umgås för mycket med småbarnsfamiljer men jag tycker att alla är sjuka hela tiden. Det verkar som det är något slags trippelvirus som har härjat/härjar med svininfluensa, vanlig influensa och RS-virus. Har man otur går det att åka på alla tre. Själv är jag mest konstant förkyld (som gravid har man dessutom sänkt immunförsvar, för att inte stöta bort bebisen...) och har haft några (många) jobbiga veckor med bronkit och extrem hosta.

Så nu tänkte jag bygga upp mitt immunförsvar igen och se fram emot en frisk vår.

För att hålla sig frisk är det viktigt att tänka på fyra huvudspår:

- God handhygien, tvätta händerna ofta
- Äta bra
- Att sova tillräckligt och återhämta sig/vila mycket
- Lagom med motion

Frisk luft lägger jag till också, kan aldrig skada. Håll dig rätt klädd (tillräckligt varm) bara. Även om det är en myt att kyla kan orsaka förkylning (det heter ju förkylning) så kan kyla och att bli för kall påskynda en infektion, är du redan smittad kan infektionen lättare bryta ut.

När det gäller maten är det bra att äta en lagom balans av fett, kolhydrater och protein och att satsa lite extra på vitaminer, mineraler och antioxidanter som finns i:

frukt, grönsaker, bär, fullkornsprodukter, nötter och fröer, samt grönt och rött te och färskpressad juice.

Speciellt zink och C-vitamin ingår i enzymer som katalyserar (effektiviserar) immunförsvaret och finns i till exempel nötter och citrusfrukter.

Det finns även visst vetenskapligt stöd för att ingefära, vitlök och chili innehåller antiinflammatoriska och i viss mån läkande ämnen.

Så efter jobbet idag ska jag botanisera i frukt- och gröntdisken och leta upp gott, grönt lösviktste. Ska även hålla extra utkik efter superbär som Goji och Aronia (den svenska varianten) eller vanliga blåbär som innehåller extra mycket antioxidanter.

Drick mindre kaffe som gravid

Nu har en ny studie visat att koffein, i en så relativ låg mängd som 200 - 300 mg = två-tre koppar (1,5 dl/ kopp är en väldigt liten/gammaldags kopp kaffe, de flesta dricker en kopp på 2 dl) kan vara skadligt för gravida och hämma fostrets tillväxt. Koffein finns även i drycker som te (fast annan/mildare form, Thein, hälften så starkt, i grönt te är det bara en fjärdedel) coca cola och energidrycker (speciellt de med guarana) samt i mörk choklad.

Här hittar ni studien.

Vilken tur då att nästan alla gravida, inklusive jag själv, får avsmak för kaffe och undviker det åtminstone de första månaderna (då utveckling av fostrets inre organ är som mest kritisk). Kroppen är smart.

Själv mår jag illa bara jag tänker på kaffe. Fortfarande (i vecka 16, eller om det är 17...) så det jag dricker istället är grönt te. Älskar grönt te just nu. har av någon anledning väldigt svårt för att dricka mjölk också. Blä... Kompenserar kalciumet som jag missar med mycket fil/yoghurt och ost.

Jag kanske därför ska passa på sluta helt med kaffe efter den här 9 månaders avvänjningsperioden. Jag menar, hur nyttigt är det egentligen för icke gravida? Lite lagom mängd kan nog inte skada och jag vet att det finns flera studier som visar att kaffe minskar risk för tjocktarmscancer etc men vem ligger bakom de här studierna? Kaffeindustrin? Det ska jag gräva lite i.

Liksom förra inlägget är det ju dumt att återigen peka ut ett livsmedel som farligt (nu tänker jag främst på kaffe för ickegravida). Sunt förnuft och helhetsperspektiv får inte glömmas bort.

Och förresten, fråga mig igen när jag är sliten tvåbarnsmamma (med kronisk sömnbrist) om det där kaffestoppet...

Är müsli en socker- och fettbomb?

Under de senaste dagarna har müsli varit i hetluften och det senaste utpekade livsmedlet på svarta listan. Så här skriver SVT:  " Müsli kanske känns som en hälsosam start på dagen. Men i själva verket är många sorter rena socker- och fettbomberna, visar en ny undersökning. Utbudet av müsli är stort och det är inte alltid lätt att hålla koll på vad paketen innehåller."

Undersökningen de refererar till är utförd av Råd & Rön (och granskad av min detistkollega Anna Ottosson), du  hittar den här.

Åsa Brugård- Konde, nutritionist på Livsmedelsverket säger i inslaget av SVT Rapport:

"– En del müslisorter har ju innehåll som närmar sig godis. Äter du väldigt mycket socker till frukost så blir du fortare hungrig, och kanske sugen på något mindre nyttigt igen på förmiddagen. "

Här listar SVT de värsta "socker- och fettbomberna". Frågan är om just de här sorterna ens får kallas müsli längre eller måste byta namn till typ "crunch" (eller frukostgodis kanske).



 
Min kommentar
Nu har det sunda förnuftet helt tappats bort igen och ett livsmedel har utpektas som FARLIGT och OHÄLSOSAMT. Helhetsbilden, vad man äter under resten av dagen och hur mycket man rör på sig är inte med i resonemanget. Men visst, det är ju dåligt att vissa müslisorter marknadsför sig med fräscha fullkorns/fibrer/nötter/frukt-bilder och käcka slogans på förpackningen och så är innehållet typ som godis.

Jag tänker också lite extra på Åsa Brugård-Kondes kommentar att müsli hög på socker påverkar sug och hunger på förmiddagen. Jag undrar om det inte även påverkar resten av dagen, eller ja det gör det ju om man äter något sött då även på förmiddagen. Men om man avstår det söta då, kan det jämna ut sig? Då var det kanske inte så farligt? Nu brukar jag ju inte äta så sockrig müsli men jag är i princip aldrig sötsugen på förmiddagen. Sen eftermiddag och kväll däremot...

Om jag har tid gör jag gärna min egen müsli. Då vet jag att den är garanterat ok (men inte helt socker eller fettfri, tycker jag inte att den behöver vara.) Recept hittar du här.

Just nu kör jag en halvfabrikatsvariant (se bilden) där jag blandar Kellogs All Bran (det är bara Kellogs Special K som har utpekats som "sockerbomb") + Coop/Änglamarks basmüsli med nötter och gojibär. Lägger i en tom lunchlåda och blandar ihop. Till detta äter jag naturell fil med tinade bär, ofta hallon.

När jag väljer färdigköpta müsliprodukter tänker jag så här:

- leta nyckelhålsmärkning
- kolla att det är under 10 gram socker och 7 gram fett
- undvik produkter med maltodextrin (utfyllnad i sötningsmedel)
- mycket fibrer

Alla <3-ans marängsviss

Inte så nyttigt med väldigt gott. Och att njuta av lite gott någon gång ibland är ju ändå hälsosamt.

Recept:

3 dl Vispgrädde (vispa ca 2 dl, använd 1 dl till chokladsåsen)
2 bananer
Maränger (jag köpte ca 10 st hjärtformade jordgubbsmaränger på konditori)
100 g Mörk choklad
2 msk socker
1 msk smör

Chokladsåsen gjorde jag av smör, mörk choklad, socker och ca 1 dl vispgrädde som blandas i kastrull på medellåg värme tills chokladen har smält in.

Hacka bananerna och vispa resten av grädden. Varva ingredienserna ("som i en lasagne!" som min dotter sa) och ringla till sist över chokladsåsen. Jag strösslade över lite hyvlad mörk choklad också. Servera ev med vaniljglass. Klart!

Träningstips för gravida

Nu när jag känner mig lite piggare och mindre illamående etc är jag sugen på att börja träna lite mer regelbundet, letar just nu efter passande träningsform. Egentligen kan man ju träna det mesta, kanske i lite lugnare tempo bara. Och undvika de mest äventyrligaste formerna av bergsklättring, utförsåkning och liknande.

Någonstans hemma (förmodligen i en flyttlåda i vårt förråd) ska jag ha den här lämpliga träningsboken för gravida:



Finns att köpa tex här, på Ad Libris.

Bra, enkel och inspirerande. Perfekt om du har disciplin nog att träna regelbundet hemma.Träningsövningarna känns trygga och väl utprövade för gravida, de innehåller även modifieringar, om man till exempel har foglossning. Dessutom finns ett bra kapitel om hur du tränar första tiden efter förlossningen.

Maria Wigbrandt, en av författarna är barnmorska och instruktör på SATS. Hon var faktiskt den som förlöste min första dotter, så jag har ett extra gott öga till henne därför.

Så jag kanske ska börja med att leta fram den här boken, därefter blir det nog att fortsätta med de vanliga hund + fram och tillbaka till dagis och jobb-promenaderna. Dessutom ska jag försöka komma igång med min vanliga simning och styrketräning på Gustavsbergsbadet. Ska även kolla upp deras vattengympa (har dock en känsla av att den är väldigt senioranpassad...)

Sist men inte minst ska jag nog börja på gravidyoga, verkar som om vi har ett bra ställe i hamnen, nära vårt hus. Eftersom gravidyoga ofta är förlossningsförberedande, med andningsövningar etc ska jag dock vänta lite mer det. Minns att jag gick på det ganska tidigt i min förra graviditet och kände mig väldigt felplacerad bland alla andra höggravida. Jag var väl i vecka tolv sådär och minns att instruktören undrade om jag kanske hade hamnat fel, om jag visste att det var en yogakurs för gravida...

Bönor - billiga, goda och nyttiga

Så här på en måndag som kan bli en meatless monday, tänkte jag slå ett slag för bönor. Och då menar jag egentligen baljväxter som är ett samlingsnamn för bönor, ärtor och linser, till exempel kidneybönor, gröna ärtor, kikärtor och röda linser.

Det här är billig, klimatsmart och framförallt nyttig mat. Baljväxter innehåller mycket protein, mineraler och vitaminer, ungefär som kött. De får ett naturligt lågt GI-värde eftersom de innehåller många skal och hinnor och långa fibrer som tar tid för magen att bryta ner, baljväxter stannar kvar länge i magsäcken och håller därmed blodsockerkurvan på en låg och jämn nivå. Dessutom innehåller de en fibertyp som kallas oligosackarider och är prebiotika, ett förstadium till probiotika, enkelt förklarat blir de fibrer som finns i bönor mat åt goda bakterier i vår tarmslemhinna. När bakterierna omsätter prebiotikafibrena fermenteras de och jäser, då bildas även en del illaluktande gaser. Därför kan den som är ovan vid att äta mycket bönor få gasproblem... Det är dock ett övergående problem, magen vänjer sig vid mycket fibrer och lär sig att omsätta dem snabbare, utan så mycket gas som biprodukt.Något många veganer kan vittna om.

Här får ni mitt bästa bönrecept, funkar bra att ha som veckosallad i kylen, som huvudrätt eller som ett GI-tillbehör istället för ris/pasta/potatis:


Stinas bönsallad

4 p
Stora vita bönor (1 burk färdigkokta)
Svarta linser (1 burk färdigkokta)
1 röd lök
2 avokado
Coctailtomater (2 askar)

Dressing
1 dl Rapsolja
1/2 dl Vitvinsvinäger
1 tsk Dijonsenap
Salt och peppar

Gör så här: Skölj igenom bönorna och linserna i durkslag. Finhacka löken, halvera tomaterna, gröp ur avokado (plural: avokadosarna?), blanda med bönorna och linserna i en salladsskål.Blanda dressingen i ett glas eller dressingflaska, dijonsenapen binder ihop. Häll över bönsalladen och låt stå minst 5-10 min före servering.

Asiatisk kycklingfärs med chili och limeblad


Ikväll tänkte vi laga den här goda rätten som våra kära grannar bjöd på för inte så länge sen. Fräscht, enkelt och fullt av nyttigheter i form av protein och zink från kycklingen, fibrer, vitaminer och mineraler från sockerärtorna och koriandern. Limen ger ett C-vitamintillskott. Och ingefäran, vitlöken och chilin kan fungera stärkande för immunförsvaret genom att verka något antinflamamtoriskt samtidigt som de innehåller massor av antioxidanter.

Vi fick inte tag på kycklingfärs (som nog egentligen behövs eftersom det blir mer saftigt) men tänkte finhacka kycklingfiléer. 

Och här är det alltså inte jag som ska ta åt mig receptäran utan våra fina grannar + Lotta Lundgren :)

Asiatisk kycklingfärs med chili och limeblad

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 2

Tid: 30 min

5 vitlöksklyftor
400 g kycklingfärs
2 msk asiatisk fisksås
1 msk farinsocker
2 – 3 lime
1 stor tumme ingefära
3 röda chilipeppar
6 limeblad
1 kruka koriander
isbergssallad, sweet gem eller krispsallad
Gör så här: hacka vitlöken fint och fräs någon minut, tillsätt kycklingfärs och stek igenom.
Rör ihop fisksås, socker, saften av 1 lime, riven och pressad ingefära (endast juicen), finhackad chili och strimlade limeblad.

Tillsätt dressingen till kycklingfräset och smaka av med salt, pressad lime och socker.
Finhacka koriandern – hela plantan inklusive stjälkarna.
Strö koriandern över kycklingfärsen och servera med sallad och limeklyftor. Galiamelon och sockersnapsar är också trevligt till.

Bild och recept är lånade från Lotta Lundgrens receptblogg "Om jag var din hemmafru"- bloggen är inte längre aktiv men här hittar du mängder av supergoda recepttips. Spara som favorit. Och så kan du ju köpa Lottas läckra kokbok dessutom om du vill ha recepten lite mer IRL. 

Äntligen...

 

...är allt bra och jag kan berätta (och själv glädjas åt) att jag är gravid. Efter många oroliga veckor av osäkerhet, diverse provtagningar och extremt illamående är det nu konstaterat att bebis i magen mår bra och är frisk.Om allt går som det ska får min treåring ett syskon i slutet av sommaren. Illamåendet är nästan helt borta dessutom och jag har fått tillbaka aptiten. Så nu kommer det handla desto mer om mat (och gärna gravidmat) i den här bloggen igen. 

Det hr hänt en del på gravidmatfronten sen jag var gravid sist. Just nu är tex ägg från Europa inte helt ok (bra att tänka på om man tex åker utomlands). Sushi däremot är mer ok så länge den är färsk.Vill man vara helt på den säkra sidan ska man dock följa de lite äldre råden om sushi (som jag har skrivit om tidigare, här)

Annars finns allt du behöver veta om säker mat för gravida, här, hos Livsmedelsverket. Jag har även laddat ner appen Gravid-mat som jag tycker är smart att plocka fram om man står där i butiken eller på restaurangen och inte alls minns om tex Ricotta-ost är ok. 


Den oslagbara småbarnsdieten...

...lanseras nu på Facebook av Andreas Grahn, PT som skriver så här:

LCHF och GI-metoden är numera helt ute!!! Nu har det kommit en ny bantningsmetod.

Har du provat ALLT – utan resultat? Prova detta:

De allra flesta 2-åringar är smala. I samarbete med barnläkare, radiologer, dietister och utslitna föräldrar har denna geniala dieten forskats fram:

Frukost:
1 kokt ägg, 1 smörgås med sylt. Ät två små bitar av ägget och smöra ut resten på golvet. Ta en bit av mackan och kleta därefter in sylten ordentligt i ansiktet och på kläderna.

Lunch:
4 färgkritor (valfri färg), en handfull chips och tre munfulla av ett glas mjölk. (Häll ut resten på golvet.)

Middag:
1 kex, 2 mynt och dammråtta som du hittar under soffan.

Kvällsmat:
Gör i ordning en ostsmörgås som du kastar på golvet. Drick 4 fulla munnar av ditt badvatten.

Dieten blir mer effektiv med anpassad motion till. Tex:

- Lägg dig på golvet i ett köpcenter och vrid kroppen runt samtidigt som du skriker för full hals för att öka lungkapaciteten. När mannen från Securitas kastar ut dig, gör du starkt motstånd.

- Spring överallt och hoppa emellanåt.

- Ramla ofta och regelbundet. Att resa sig upp stärker musklerna.

- Kom ihåg lungorna, och skrik samtidigt med övningarna.

- Be om en samarbetspartner vid påklädning. Gör med alla krafter motstånd mot att bli påklädd. Var inte nöjd med ett ombyte, kräv att få byta kläder minst tre gånger.

Prova småbarnsdieten du också! Lycka till!

Bild: Allt för föräldrar

Myten om plastkulor i margarin

Jag såg den här gamla godingen i mitt Facebookflöde, reklamfilm för Smör från 1977:

Play-knappen funkar inte men klicka här eller ovan.

Det fick mig att tänka på att många nog fortfarande tror på myten om plastkulor i margarin.

Så här svarar Livsmedelsverket om det:

Finns det plastkulor i margarin?
Att det skulle finnas plastkulor i margarinet är en seglivad myt. I Livsmedelsverkets tidning Vår Föda från 1972 kan man läsa att verket det året hade fått många förfrågningar om detta. Hur uppgiften om plastkulor i margarinet kunnat få så stor spridning spekulerade man i redan då och den teori som presenterades var att det bredbara margarinet förväxlades med en tandkrämssort som lanserades ungefär samtidigt och som innehöll plastkulor för rengöringseffektens skull. Men i margariner finns inga plastkulor. Plast får över huvud taget inte förekomma i mat.

Mer D-vitamin i margarin 
Annars är en fördel med att välja margarin före smör att du då får i dig mer D-vitamin. Vid en sökning i Livsmedelsverkets kostdatabas upptäckte jag nu att Bregott mellan (60 procentig fetthalt) som vi använder hemma innehåller 7,5 mikrogram D-vitamin. Vi skulle göra en knapp vinst om vi bytte till  Milda (60 procentig fetthalt) som innehåller 10 mikrogram D-vitamin medan vanligt Smör (80 procentig fetthalt endast innehåller 0,56 mikrogram D-vitamin.

Har ni tänkt på det alla LCHF:are aka Smörlovers?

(Unilever, välkomna att sponsra denna blogg. *Skojar* .)

Nya BMI-resultat

Nu finns presenteras ett nytt sätt att beräkna BMI, i Storbritannien av en professor i matematik. Frågan är om det löser något av problemen med det kontroversiella kroppsmasseindexet.

BMI är ett enkelt sätt att jämföra vikten mellan personer av olika längd. En svaghet med indexet som ofta uppmärksammas är att det inte gör skillnad mellan fett och muskler. En vältränad person kan därför få ett felaktigt högt BMI och anses vara överviktig.

Det är den brittiske matematikern Nick Trefethen, professor i numerisk analys vid Oxfords universitet som anser att BMI-formeln är bristfällig.

Det vanliga sättet att räkna ut BMI innebär:

vikten delat med längden gånger längden 

En person som väger 75 kilo och är 1,8 meter har alltså BMI: 75 / [1,8 x 1,8] ≈ 23.

Enligt den nya ekvation som Nick Trefethen formulerat räknas BMI ut så här

: [1,3 x vikten], dividerat med [längden upphöjt till 2,5].

En person som väger 75 kilo och är 1,8 meter får då ett BMI på ≈ 22,4.

Här kan du beräkna ditt eget BMI enligt den nya formeln.

Med den nya BMI-formeln kommer en del personer som tidigare ansågs vara ”överviktiga” att vara ”normalviktiga”. Samtidigt kommer en del korta människor som med det gamla sättet att räkna var ”normalviktiga” att vara ”överviktiga”.

Min kommentar

Med risk nu för att min hjärna inte är på topp matematiskt efter en natt med typ 0 timmars sömn pga 40-graders febrigt barn: men vadå, korta vältränade personer blir alltså jätteöverviktiga/feta då eller? Då blir det ju fel Själv är jag 160 och klarar mig än så länge under normalviktsstrecket med nya formeln (inte så vältränad just nu he he). Men den här nya formeln känns ju inte helt klockren...

Kom i form med DN


DN kör också kom i form-tema, här får vi följa småbarnsmamman Mimmi som ska börja träna, äta bättre och öka motivationen genom att få experthjälp av ett team med dietist (min dietistkompis Maria Nygårds- superduktig!), personlig tränare, läkare och psykolog.  Mycket av materialet är låst enligt DN:s nya plustjänst, så tyvärr kan jag inte komma åt allt men det jag har läst tycker jag verkar bra och vettigt. Speciellt det här stycket var bra (från länkade texten om vikt och mat, se ovan):

"Forskningen visar att det inte finns en bantningsmetod som passar alla. En del går till exempel bara ner något enstaka kilo av att hoppa över kolhydrater i pasta, bröd och potatis, medan andra rasar i vikt. 

Vi är alla unika, med olika ämnesomsättning och gener. Det gör att vi också påverkas olika av maten vi äter. Forskare börjar i dag hitta de gener som på sikt kan visa om man lättast går ner i vikt med fettsnålt, lågkolhydratkost eller balanserad traditionell medelhavsmat. Inom några år kommer det sannolikt att finnas gentester som visar vilken diet och träningsform som fungerar bäst för var och en."

Intressant. Kommer bli rusning efter de där gentesterna, om de nu någonsin går att uppfinna och om man lyckas utveckla dem korrekt. Men även utan gentest tror jag att de flesta av oss känner instinktivt vad som passar oss bäst, bacon- eller fruktbaserad frukost, löpning, gymträning eller långpromenader osv. Och kontentan här tycker jag är att det inte finns någon universallösning eller mirakelmetod. Vi är alla olika.Och tur är väl det, vad likriktat och enformigt det hade blivit annars.

Bild: DN

Polarkyla, bring it on!

Apropå det här halvdeppiga inlägget vände min olycka igår när jag gick förbi min favorit-second-hand-butik på väg hem från jobbet. Fyndade den här Moncler-jackan, VARM dunkappa för endast 500 kr (det är en gammal modell men liknande verkar gå på en nolla extra enligt en snabb googling). Blev lycklig över både resurssmart shopping och det faktum att jag nu överlever denna dag med många dagis/hundpromenader i 15 minus. Det finns inga dåliga kläder bara dåligt väder... eller hur det nu var :) 

Trevlig helg!

Kom i form med bra mat

kom i form-temat är ju bra mat a och o. Lika viktigt är det att maten är god, tycker jag. Trista bantningsmenyer och i värsta fall hemska faste- och svältkurer gör ingen glad. Onödigt är det också. För bra mat kan vara väldigt god mat. Här kommer mina bästa mattips: 

- Ät varierat och regelbundet varje dag: frukost, lunch, middag och ett par-tre mellanmål, jämnt utspridda över dagen. Det bör helst inte gå mer än tre fyra timmar mellan varje ättillfälle.

- Minska mängden snabba kolhydrater, salt och mättat fett som finns i till exempel godis, söta drycker, feta färdigrätter, charkprodukter, ost, bakverk och snacks. Läs innehållsdeklarationer på de livsmedel du köper och håll utkik efter nyckelhålsmärkning som visar vägen till mataffärens hälsosammare alternativ.

- Välj rätt fettkvalitet, satsa på fet fisk (till exempel lax och makrill), vegetabilisk olja (som raps- och olivolja), nötter, frön och avokado i lagom mängd.

- Öka mängden fibrer och andelen vitaminer och mineraler genom att satsa på fullkornsprodukter (till exempel fullkornsvarianter av bröd, pasta, ris) och mer frukt och grönsaker. När det gäller frukt och grönsaker är ”fem om dagen” en bra tumregel: se till att få i dig frukt och grönsaker varje gång du äter (en frukt eller en grönsaksportion vid varje måltid och mellanmål). Välj frukt och grönt av olika sorter och olika färger för att variera ditt intag av vitaminer och mineraler.

- Ät lagom stora portioner. Tänk tallriksmodellen (det gamla hederliga, välbeprövade verktyget håller än). Här gäller det också att tänka sunt förnuft och inte bygga för mycket på höjden... Tänk på din egen handflata, ungefär en handflata proteinrik mat, en-två (beroende på vilka källor du väljer och hur mycket du rör på dig) handflator stärkelserika kolhydrater (pasta/ris/potatis/bulgur etc)  och en handflata fiberrika kolhydrater (grönsaker/frukt- inte bara isbergssallad/gurka/tomat, som mest innehåller vatten utan paprika, broccoli, majs, ärtor, spenat, äpple, mango osv.) blir lagom/måltid.

Även om de flesta av oss mår bra av råden ovan är det svårt att ge allmänna rekommendationer när det gäller mat. Vi är alla olika, personlighetstyp och individuell livsstil styr vad som passar just dig bäst. Likadant är det med träning, men för de flesta är det viktigt att kombinera bra mat med motion (helst 60 minuter per dag). Mat går hand i hand med rörelse och träning. Mina bästa träningstips hittar du här.

Recepttips? Här kommer ett av mina säkra kort:
Stinas kycklingsallad

Eller bläddra runt lite här i bloggen så hittar du fler recept på bra och god mat.

Havregrynsgröt med banan och jordgubb



Den här verkar också god (och något enklare/mer snabbfixad = passar mig bättre). Liksom föregående är den här också fiberrik och innehåller en hel del omega 3 och omega 6 (från linfröna och solrosfröna). Betaglukaner (en antioxidant som kan motverka hjärt-kärlsjukdom) från havregrynen. Bananen ger  kalium och B-vitaminer och från jordgubbarna får du C-vitamin, järn och folsyra.

2 dl havregryn
2 msk linfrön (krossade? är ju enklare för kroppen att ta upp, tänker jag)
1 dl solrosfrön
0,5 tsk salt
5 dl vatten

Blanda allt, låt puttra i ca 5 min.

Toppa med 1 skivad banan och 2 dl färska eller frysta jordgubbar som kan mosas något  (lär bli det senare... är väl omöjligt att få tag i goda färska jordgubbar nu?!). En skvätt mjölk är  nog gott att lägga till också tror jag.