Nötkräm och hopp


Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

Den här bloggposten är mitt sätt att bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Bild: UNICEF/Pelle Bergström

Lax med rosmarin och fetaost


Det här receptet upptäckte jag när jag jobbade för Arla.se. Gott, och nyttigt (omega 3 från laxen, antioxidanter och C-vitamin från paprikan och prebiotiska fibrer från fänkålen). Och framförallt superenkelt och snabbt.

4 port

4 bitar skinn- och benfri laxfilé, 500 g
1 – 2 fänkål, ca 300 g
1 röd paprika
1 msk rosmarin
100 g fetaost
Salt och peppar
Rapsolja (att smörja in ugnsformen med, enligt receptet ska fett även blandas med grönsakerna men det hoppar jag över. Laxen i sig är ju tillräckligt fet.)

Gör så här: Sätt ugnen på 225°.Smörj en ugnssäker form och lägg i laxen. Strimla fänkålen och paprikan, mortla rosmarinen, strö över grönsaker, rosmarin, salt och peppar över laxen och smula till sist över fetaosten. In i ugnen i ca 15 min, tills laxköttet är genomsteket (ej genomskinligt). Förslag från Arla är att servera potatismos till men jag brukar göra ris som kokar färdigt medan fisken är i ugnen. Lite pressad lime över är gott också tycker jag.

Bild: Arla

Recept på motion


I den här DN-artikeln intervjuas psykiatrikern Jill Taube som arbetar med att sprida metoden FaR, Fysisk aktivitet på recept, i Stockholms läns landsting. Hon är övertygad om att motion kan bota psykiska sjukdomar och är aktuell med boken ”Själ och kropp, rörelser för psykiskt välbefinnande”.

– Motion kan jämföras med antidepressiv medicin, åtminstone vad gäller lindrig depression och ångest. Effekten av motion verkar hålla i sig längre. Fysisk aktivitet verkar också, enligt vissa studier, kunna förebygga återfall i depression bättre än antidepressiv medicin, säger Jill Taube till DN. 

Hon tillägger att bäst av allt är att motion dessutom kan lindra och förhindra kroppsliga sjukdomar och att det inte finns några biverkningar.


Förklaringarna till motionens betydelse för vår mentala hälsa är dels att vår självkänsla och stresstålighet stärks. Dels kan träningen bryta passivitet och isolering. Ytterligare en orsak är att kroppsegna lyckohormoner- endorfiner frigörs när vi rör oss intensivt. Signalsubstanserna serotonin och noradrenalin ökar (precis som genom antidepressiv medicin). Dessutom visar flera studier, bland annat en svensk avhandling från 2007, att motion stimulerar nybildandet av celler i hjärnan.


Bild: DN

Goda bakterier kan skydda mot allergi

Idag upptäckte jag den här nyheten på SVT text-TV (och tycker det är lite kul att den går att länka till).

Många olika sorters goda bakterier som etableras tidigt i tarmen kan skydda mot utveckling av allergi hos barn, visar en studie utförd av Thomas Abrahamsson på Linköpings universitet.

Vid en vaginal förlossning sker denna etablering naturligt då barnet kommer i kontakt med mammans bakterieflora. Barn som föds med kejsarsnitt får i sig goda bakterier både genom hudkontakt och bröstmjölk.

Även bakterier i omgivningen, i hemmet är viktigt för barnets immunförsvar. Alltför rena och bakterifria ytor blir enligt Thomas Abrahamsson en grogrund för astma och allergier:

- Bakterier får barnets immunförsvar att mogna på bästa sätt.

En bra anledning att strunta i de där dammråttorna i hörnet idag då…

Kikärtsbiffar med rucolasås



Goda och nyttiga vegobiffar. Fulladdade med protein, fibrer (prebiotika), vitaminer och mineraler.

4p
1 burk kikärtor
2-3 kokta potatisar
1/2 hackad chilifrukt
1/2 hackad salladslök
1 pressad vitlöksklyfta
1 ägg
1 kruka persilja
Salt och peppar

Rucolasås
1 rivet äpple
Skuren rucola
2 dl turkisk yoghurt/mezeyoghurt
Salt och peppar

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till kikärtsbiffarna i en bunke. Mixa med handmixer eller kör i matberedare. Har du bråttom och vill ha en fettsnål variant:  smörj en ugnssäker form med olja, bred ut färsen och ställ i ugn 175 grader ca 30 minuter (blanda ev i ett par teskedar olja i färsen för lite godare smak...) Annars formar du biffar av färsen som du steker i till exempel rapsolja. Blanda ihop alla ingredienser till Rucolasåses. Servera med en klyfta lime.

Årets folkhälsorapport



Idag skriver DN om årets folkhälsorapport för Stokholms län. Den utförs genom att 31 000 personer i Stockholm var fjärde år svarar på en enkät med ett hundratal frågor.

Den goda nyheten är att vi lever längre och får fler friska år. Medellivslängden har ökat, antalet hjärtinfarkter och fall av stroke har minskat samtidigt som den självskattade hälsan har förbättrats.

Även fetma hos barn har sjunkit något, åtminstone bland fyraåringar medan övervikt och fetma dessvärre ökar hos vuxna.41 procent av männen och 25 procent av kvinnorna uppger att de är överviktiga medan 11,7 procent av männen och 10,6 procent av kvinnorna tycker själva att de är feta.

En annan dålig nyhet är att psykisk ohälsa ökar bland ungdomar, särkilt bland unga kvinnor där drygt 30 procent av kvinnor mellan 21-24 år uppger att de har problem med nedstämdhet, oro och sömn.

DN skriver också om att landstinget i Stockholm har en konkret handlingsplan för att förbättra medborgarnas hälsa. Bland annat ska stockholmarna förmås att idrotta, det förebyggande arbetet i skolan och inom vården ska bli bättre. Primärvården får därför ytterligare 15 miljoner kronor nästa år för hälsosatsningar (Hmm... här borde ju vi dietister få en stor del av kakan tänker jag...) Och, som Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd FP, kommenterar till DN- vi får inte glömma individens eget ansvar, det gäller även att kunna lyssna på, ta till sig och anpassa hälsoråden till den egna livsstilen.

Matbloggar både berör och stör

Det blev en riktigt bra debatt igår på Berns med Skafferiet (se gårdagens inlägg). Lotta Lundgren och Melker Andersson hade olika åsikter om det mesta och då blev det ju roligt att lyssna.

Jag lärde mig en massa nytt under kvällen, bland annat att:

  • Var tionde svensk följer en matblogg
  • Sverige har mest matbloggare i världen (men i ärlighetens namn kanske fler som bloggar än som läser...).
  • Näst efter mode är mat det ämne vi svenskar allra helst bloggar om.

Lotta Lundgren menade att matbloggen blir ett utvecklingsverktyg, du kartlägger och får koll på dina färdigheter i köket samtidigt som du söker mer kunskap vilket gör din matlagning bättre och bättre.Här höll inte Melker Andersson med alls. Han menade att sorgligt många matbloggare saknar både kunskap och självkritik.

Debattpanelen kunde dock enas om att matbloggandet och sociala medier som Facebook och Twitter har satt en helt ny, nödvändig press på den offentliga maten. Här nämndes till exempel Camilla Sparrings matuppror.

Lotta Lundgren kommenterade också vad hon kallade "den mörka sidan av matbloggandet", nämligen alla LCHF-bloggar med fanatiska kostråd och pekpinnar.

- Kostrådgivningen har flyttat ut på nätet. En diskussion på Familjeliv.se kan få större genomslag än en rekommendation från Livsmedelsverket. Här sker också en ansvarsförskjutning, övervikt är inte individens fel utan LCHF-arna anser sig vara lurade av svenska staten, sa Lotta Lundgren.

Här menade debattpanelen att till skillnad från vanlig journalistik och "gammelmedia" saknar bloggar en högre instans att överklaga till. Men som med det mesta på nätet finns en självsanerande funktion. Som tur är.

Mat och sociala medier



Ikväll ska jag på gastronomisk debatt (älskar det begreppet) om mat och sociala medier. 

Skafferiet med initiativtagarna Per Styregård, Anders Rydell och Johan Lindskog ligger bakom kvällens debatt om matbloggarna som ju har blivit något av en folkrörelse. Men hur ser maktfördelningen ut? Vem värnar om den oberoende mat- och krogbevakningen på nätet? Och är internet den kvalitativa matjournalistikens framtid eller baneman?

I kvällens debatt deltar bland andra Lotta Lundgren, matskribent och programledare för Landet Brunsås, som tidigare drev matbloggen ”Om jag var din hemmafru”. Även Melker Andersson (krögare, stjärnkock och ägare av restaurangimperiet F12-gruppen med bland annat Le Rouge, Fredsgatan 12 och Grill i portfolien) deltar samt Helena Stenman, journalist och chefredaktör på tidningen Restaurangvärlden, som har undersökt matbloggarnas inflytande.

Kl 18 på Berns är det dags.

Köttfri måndag

... har nu en Facebooksida som ofta uppdateras och som du hittar här. Bra initiativ och intressanta nyheter kring köttdebatten.

Det här borde ju vara ett måndagsinlägg inser jag nu men kanske bättre att posta det idag så har man flera dagar på sig att fundera ut en god vegetarisk rätt. Själv kommer jag nog köra på den här goda, nyttiga och billiga soppan. Recept + bild kommer från Ewerman AB, gamla Frukt & Grönt Främjandet:


Tomatsoppa med ingefära
4 port.
1   gul lök
1   morot
2   potatisar
1 msk   smör eller olja
1 bit   ingefära
6   tomater
6 dl   grönsaksbuljong
2-3 msk   färsk basilika
2 msk   tomatpuré
0,25 krm   svartpeppar
salt  
2 dl  kokta kikärter (eller från burk)

Gör så här:
Skala lök, morot och potatis. Hacka löken och skär morot och potatis i tärningar. Skala och finhacka ingefäran. Fräs hacket i en gryta.

Skålla och skala tomaterna. Lägg dem i grytan. Tillsätt buljong. Koka under lock ca 10 minuter.

Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt hackad basilika och tomatpuré. Smaka av med peppar och salt.

Lägg i kikärter och hetta upp.



Hälsomyten om det livsviktiga vattnet

Jag jobbade som dietist på ett hälsocenter för flera år sedan, Ylab. Min dåvarande chef, Yvonne Lin hade i sin tur jobbat för Jane Fonda när hennes Work Out slog igenom över hela världen. Hon kom så väl ihåg dagen då ett visst stort mineralvattenföretag knackade på dörren och bad att få sponsra Jane Fonda. Från den dagen hade alla med sig en flaska vatten på träningspasset och Yvonne Lin menade bestämt att det var startskottet till hälsomyten om att du blir snygg och smal av vatten. Och kanske även problemet med kvinnlig inkontinens och spring på toaletten nattetid...

Å andra sidan är vatten hälsosamt och livsviktigt, för att kroppen ska fungera normalt behöver vi mellan 1-7 liter vätska per dag (beroende på hur mycket man rör sig, hur hårt man tränar samt omgivningens temperatur och luftfuktighet). I Sverige betyder det oftast mellan 2-3 liter vatten per dag. Det mesta får vi i oss genom mat och det vi dricker.

Det är alltså inte superpanik om du råkar glömma vattenflaskan på gympapasset. När det gäller kroppens vätskebehov kan du ha tumregeln om minst 2 liter vatten per dag i bakhuvudet och lyssna på kroppen. Drick när du blir törstig helt enkelt.

Baka bröd

Igår bakade vi surdegsbröd. Eller vi och vi... Det var faktiskt mest David som bakade och jag som åt... Gott var det i alla fall. Vi fuskade lite och använde jästmix och receptet som stod på baksidan.

Surdeg är speciellt bra för järnupptaget eftersom det spjälkar futinsyra som annars hämmar kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn i råg- och fullkornsbröd.

Recept surdegsbröd
1 påse Bagarens jäsmix surdegsbröd
12 dl vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten

Skållning:
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten

Gör så här:
Börja med skållning: koka upp vatten och slå det över rågmjölet. Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna.

Degberedning:
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten, olja, sirap och skållning. Knåda ihop till en elastisk, smidig deg i ca 15 min.

Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1timme, i en bunke täckt av plast.

Dela degen i två delar och forma två limpor. Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Sätt av på plåt och täck med plast. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 min.

Sätt ugnen på 240 grader, sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten. Låt vattnet stå kvar under hela baktiden. Sätt in bröden i 240 grader och baka färdigt i 210 grader i ca 30 min. Låt svalna på galler.

Fokus på det positiva

En ögonblicksbild från min dagliga hundpromenad. 

Utsikten över den stilla, spegelblanka sjöytan. 

Och det fula grafittisprejade skjulet... 

... som jag tränar mig i att blicka bort ifrån. Tillbaka till sjön. En teknik som går att applicera på det mesta i livet. Det finns liksom alltid fula grafittiskjul i vägen. Träna på att se det fina och positiva som också nästan alltid finns. Samtidigt.