LCHF- farligaste modedieten på länge

...enligt DN och Netdoktors nyhetsbrev:

LCHF (Low Carb High Fat) är lågkolhydrat- och högfettsdieten som splittrar läkarvärlden. Förespråkare menar att dieten kan bota diabetes, medan motståndare beskriver den som livsfarlig.

- Det är den farligaste modedieten vi har haft på länge, säger Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention, och ansvarig för livsstilsmottagningen vid Karolinska Institutet i Solna, till DN.se.då
LCHF-dieten har ökat kraftigt i popularitet de senaste åren, det märks inte minst på kvällstidningarnas löpsedlar och bokhandelns försäljningslistor.

Andreas Eenfeldt är läkaren som driver den välbesökta LCHF-bloggen Kostdoktorn, han menar att LCHF handlar om att äta riktig mat. Att undvika socker och stärkelserik mat och istället äta sig mätt på kött och feta mjölkprodukter.

LCHF-dietens fysiologiska effekter har debatterats flitigt under åren. Förespråkare hävdar att dieten leder till en kraftig viktminskning, att den därför botar diabetes och sänker blodtrycket. Andra tror att dieten är direkt skadlig för kroppen.

Mai-Lis Hellénius menar att LCHF-dieten kan leda till hjärtinfarkter och kärlsjukdomar. Hon varnar för att ta bort allt bröd, potatis och pasta i kosten och ersätta med hög mängd animaliska fetter. Även om du går ner i vikt gör de mättade animaliska fetterna att många får höga blodfetter, åderförkalkning, och ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och demens.

Min kommentar:
It ain´t over till it´s over (eller ännu bättre- It ain´t over till the FAT lady sings, haha). Nu trappas LCHF-kriget upp igen. Men jag tror ändå att vi ser början på slutet för bålgetingarna.

Lasagne med spenat och parmesan

Måste tipsa om en god, vegetarisk lasagne som vi åt igår. Full med fibrer, vitaminer och järn (från spenaten)och kalcium från ost och mjölk. Vegetarisk mat behöver ju inte betyda smalmat. Tvärtom kan det ibland röra sig om riktiga små fettbomber med mycket ost, grädde etc och det kan ju vara gott ibland. Vill du äta lite smalare är det bara att minska ner på osten eller välja lättare mjölkprodukter (eller sojavarianter om du är vegan).

Receptet kommer från min receptbok.

Vegetarisk lasagne med spenat och parmesan
4 portioner
2 påsar färsk bladspenat eller 200 gram fryst
200 gram champinjoner
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1-2 tsk smör
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk (gärna standardmjölk)
2-3 dl riven parmesanost
Ca 9 lasagneplattor
Salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. (Tina spenaten, krama ut överflödigt vatten).Fräs svamp, lök, vitlök, lägg i spenaten mot slutet.

Bechamelsås Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet, lite i taget. Värm mjölken, tillsätt lite i taget under vispning. Rör i hälften av osten ( ca 1 dl). Salta och peppra.

Varva lasagneplattor, svamp-spenatröra med bechamelsås i smord form. Strö på resten av parmesanosten överst. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Smarta barn blir vegetarianer

Så här på en köttfri måndag tycker jag att den här nyheten passar bra:

Intelligenta barn blir vegetarianer
Illustrerad vetenskap skriver om en undersökning som visar att ju intelligentare ett barn är, desto större är sannolikheten för att det blir vegetarian som vuxen. Slutsatsen drar brittiska forskare vid University of Southampton efter att ha studerat 8179 personers livsstil. Alla personer fick sin intelligenskvot mätt som tioåringar och blev nu ombedda att berätta om sina kostvanor. Sammanlagt 365 deltagare berättade att de var vegetarianer, dessa deltagare visade en markant högre intelligenskvot som tioåringar.

Den nya upptäckten bidrar till förklaringen om varför intelligenta, välutbildade människor ofta är friskare, vilket flera undersökningar påvisat. Vegetarianer drabbas mer sällan av högt blodtryck, högt kolesterolvärde och hjärtkärlsjukdomar.

Det här påminner mig också om Bourdieus mer filosofiska teorier om att ju högre utvecklat ett samhälle är desto mer distansierade blir vi till kött. Om vi ens äter det vill vi att det ska vara förpackat i plast och delat i bitar. Med ett utseende långt ifrån naturligt ursprung. Jag har skrivit mer om det i ett tidigare inlägg som du hittar här.

Så man kanske skulle ta och bli vegetarian igen... Åtminstone på måndagar.

Trenden vänder



Här kommer ytterligare ett tecken på att trenden vänder, bort från stabbiga LCHF-tallrikar mot mer fräscha, vegorätter (hej 90-tal!):

Coola matmorsorna Emma Hamberg och Anette Rosvall lagar grönt i senaste numret av Amelia.Jag ska testa deras friterade basilikahalloumi i helgen. Mums!

Amelia spinner vidare på nya ideal från USA med Kathy Freston och boken”Veganist, lose weight, get healthy, change the world” i spetsen. Jag skrev om den gröna vikttrenden  i ett tidigare blogginlägg redan i somras. För att återigen citera kloka Anna Britta Ståhl:

”...störst genomslag får den dietmetod som tar utgångspunkt från motsatsen till rådande kosttrend.”

Så LCHF har visst redan blivit so last year...

Nej, hörrni, nu har jag inte tid att sitta här framför datorn längre. Nu säger jag tack och hej för gott i den här tröttsamma nätdebatten. Det är dags att gå vidare både i den här bloggen och i det mer viktiga, riktiga livet. Och nu fick jag visst bråttom, ska iväg på after work med en kompis. Får väl därför avsluta med en skål på er alla LCHF:are! Eller just det, ni kanske inte kan ta ett glas vin eller en öl... utan får hålla er till... vatten...? Jaja, HEJ DÅ!


Få svenskar tror på LCHF

Bara 3 procent av svenskarna anser att det är bra för hälsan att äta mycket fett. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort och som presenterades den 17e januari i år.

– Det tycker vi är mycket positivt. Det visar att det är en missuppfattning att många svenskar skulle ha anammat högfettdieterna, säger Anette Jansson i Livsmedelsverkets pressutskick.

För att ta reda på vad svenskarna anser om matvanor och fett har Livsmedelsverket, med hjälp av TNS Sifo, ställt frågan om vad som är viktigast för hälsan när det gäller fett. Resultatet visar att svenskarnas uppfattning om vad som är bra fett överlag stämmer med Livsmedelsverkets kostråd. Bara 3 procent av de intervjuade tror att det bästa för hälsan är att äta mycket fett. 38 procent tror att det i första hand är bra att minska mängden animaliskt fett, från till exempel smör och charkuterier, och 18 procent att man i första hand bör minska mängden fett, oavsett typ av fett. Bland de yngre är det ännu fler, 47 procent, som tror att det är hälsosamt att minska på det animaliska fettet.

Här hittar du undersökningen i sin helhet.

Dietistens syn på saken

I den LCHF-storm som den här bloggen har drabbats av vill jag klargöra några saker:

Först och främst: Dietister och Livsmedelsverket förespråkar inte en fettsnål kost.

Vi tror att den energi vi får från maten bör innehålla en balanserad mängd fett, protein och kolhydrater, där en tredjedel av energiintaget, 25-35 %, ska komma från fett, 10-20 % från protein och 50-60% från kolhydrater.

Det är ungefär samma proportioner som så kallad medelhavsdiet. Svenskarnas mat har idag den fördelning mellan fett och kolhydrater som Livsmedelsverket rekommenderar men det är fel sorts fett: för lite fleromättat fett och för mycket mättat. När det gäller kolhydrater får vi i oss för mycket socker och för lite fullkorn.

Mer information om Livsmedelsverkets kostråd hittar du här.

Många får också i sig mer energi än de gör av med, därav rekommendationen om 60 minuters fysisk aktivitet per dag.

Dessutom, som jag vid flera tillfällen har påpekat i den här bloggen, är det viktigt att se till individen. Hur ser dina matvanor ut idag, hur kan du förbättra dem i förhållande till din livsstil i övrigt? Har du ett stillasittande eller aktivt jobb? Tränar du på fritiden? Hur gammal är du? Och sist men inte minst, vilken sorts mat tycker du är god? Bra mat ska ju vara god mat.

Varsågod för information.

Pilates- effektiv kropp och själträning


Jag har hittat en ny träningsfavorit, pilates. Redan år 2004 kom jag i kontakt med träningsformen för första gången, då genom träningsgurun Yvonne Lin,  jag jobbade som dietist och PR-ansvarig på hennes hälsocenter YLab.

Men det är först på senare tid som jag har kommit igång på allvar och tränar pilates regelbundet. Och det är först nu, när jag kan själva tekniken och hur andningen ska användas som det verkligen ger effekt, muskler i rygg och mage (den så kallade muskelkorsetten) får sig en rejäl omgång. Perfekt när man som jag har fått barn och lätt får prolem med ländryggen.

Jag gillar också lugnet, träningssalen är nedsläckt, bara några stearinljus är tända och den stilla musiken från högtalarna gör det enkelt att fokusera inåt. Perfekt träning för både kropp och själ.

Foto: Åsa Sjöström

Fiberrikt bröd kan ge bättre minne


Idag skriver DN att fiberrikt bröd till frukost kan ge bättre koncentration och minne ända fram till lunch. Vitt bröd gör däremot att vi presterar sämre, visar forskare i Lund i en ny studie.

– Vi kan påverka vår mentala förmåga och vårt minne under hela förmiddagen genom att äta fiberrikt bröd på morgonen. Inte ens direkt efter frukost är det någon vinst med att ha ätit vitt bröd utan fiber. Det höjer blodsockret för högt, och det gynnar inte vår prestationsförmåga, säger Anne Nilsson, forskare vid Lunds universitets Antidiabetic Food Center, till DN.

Hon har tillsammans med sina kolleger låtit fyrtio friska kvinnor och män i åldrarna 49–70 år vid olika tillfällen utföra två test efter att ha ätit vitt bröd respektive fiberrikt bröd. Testen utfördes flera gånger under fyra timmar efter frukosten.Det ena testet undersökte arbetsminnet, det vill säga korttidsminnet. Det andra testet undersökte koncentrationsförmåga och uppmärksamhet.

Forskarna såg att resultaten blev betydligt bättre när deltagarna hade ätit det fiberrika brödet.

En medicinsk förklaring är att kolhydraterna i bröd bryts ned till glukos som går ut i blodet. Hjärnan är beroende av blodsocker som bränsle för att fungera. Vitt bröd innehåller snabba kolhydrater, som ger en snabb och kortvarig blodsockerstegring medan långsamma kolhydrater i fiberrika livsmedel ger en långsam och långvarig höjning av blodsockret. Den nya studien visar alltså att hjärnan fungerar bättre om blodsockret inte stiger för snabbt.

Och som mina dietistkollegor skriver i bloggen "Sitell & Frisk", fullkorn från råg har även bevisad effekt på vår fettmetabolism. Sitell och Frisk tolkar DN-artikeln som en början på att trenden vänder, bort från LCHF. Snart blir kolhydraterna hyllade på fler sätt i media. Jag håller med och kommer utveckla min teori om det i kommande inlägg. För att uttrycka det som Katrin Z, snart är det LCHF som är "so last year".

Bild + recept på Renée Voltaires goda matbröd: Recept.nu

Torsk med äggsås

Snabbt, enkelt och gott. Fullt med protein både från fisk och ägg. Jag brukar slänga med ett par morötter bland potatisarna för lite extra betakaroten/A-vitamin.Ännu snabbare går det om du tillagar torsken i mikron (ca 6 min på full effekt med en halv pressad citron och 1/2 dl vatten, salta efteråt).



4 portioner
400 g torskfilé
ca 5 dl vatten med fiskbuljongtärning
8 potatisar
2-3 morötter

Äggsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk (gärna standardmjölk)
salt och malen vitpeppar
3-4 hårdkokta ägg
3 msk hackad persilja (från färsk i kruka)

Gör så här:
1.Skala potatis och morötter, koka.
2. Såsen är en vit grundsås/bechamelvariant. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt mjölet och låt det fräsa under omrörning ett ögonblick.Smaka av grundsåsen med salt och peppar. Hacka äggen och persiljan, strax före servering blandas ägg och persiljan ner i såsen.
3. Koka upp buljongen och lägg i fisken. Sjud fiskfiléerna i buljongen tills de är vita rakt igenom. Krydda med salt och peppar.
4. Servera fisken med kokt potatis och kokta morötter.

Bålgetingarna


När jag var liten, kanske tio år gammal, upptäckte jag och en kompis ett bålgetingbo i skogen. Vi förstod inte hur farliga de var men vi kände på oss att vi förmodligen inte borde ta den där pinnen och peta i boet. Men vi kunde inte låta bli. Jag minns bara den där ilskna svärmen, inte hur ont sticken gjorde, utan bara den där ilskna bålgetingmassan som riktade in sig på extremt argsint försvar av sitt bo.

Elva getingstick och en adrenalinspruta senare (vi hade som tur var en barnläkare till granne) lovade jag mamma att noggrant akta mig för det där bålgetingboet i fortsättningen. Vis av erfarenhet höll jag mitt löfte.

Tills nu.

För att ge sig in i debatt och skriva blogginlägg om LCHF är precis som att peta i ett bålgetingbo. De ilskna kommentarerna kommer som ett brev på posten. LCHF-trollen är speciellt upprörda över det faktum att jag som dietist med fyra år av universitetsstudier inte kan ta till mig "ny kunskap" utan jag ingår i den här enorma sammansvärjningen med staten och myndigheter (Livsmedelsverket) i spetsen som i decennier har "fört dem bakom ljuset", LCHF-arna har ju blivit så grundlurade i detta att proppa i sig snabba kolhydrater. Herregud, "vitt socker är ju lika farligt som heroin". Men nu har de äntligen sett ljuset, tack vare bacon, grädde, smör och biffar mår de bättre än någonsin, de är lättare både fysiskt och psykist (många LCHF:are pratar om att de tänker klarare, precis som nyfrälsta scientologer...) de har fått otroligt fina blodfettsvärden, de har blivit av med sin IBS, sin diabetes och de där jobbiga svampinfektionerna i tarmen.

Och visst, du kan ju banta med chips också. Bara ekvationen om energi in och energi ut går ihop. Att du inte får i dig de näringsämnen, vitaminer och mineraler som kroppen behöver kanske är en annan historia.

Bild: Wikipedia

Tröttsam debatt


Är det bara jag som börjar tröttna rejält på kriget om kolhydraterna? Jag tycker framförallt att det är så trist att personer som Katrin Zytomierska får ge ut bantningsböcker med "pepptexten":

"Du skall bli smal och snygg och kommer att älska dig själv och jag kommer att vara så stolt över dig och hoppas på att våra vägar korsas en vacker dag och att du då kommer fram till mig och säger "Du Katrin. Jag läste din bok och gick ner 20 kilo" och sedan kramas vi och kanske att vi till och med fäller en tår. Men nu är du fet och behöver inte alls komma fram till mig om du råkar få syn på mig på gatan för fetton är inte min melodi och jag tycker uppriktigt sagt att du är osmaklig. Dels för att du ser äcklig ut och dels för att du stör mig hur du medvetet kan förkorta ditt liv och utsätta folk i din omgivning som älskar dig för risken att du dör tidigare än du behöver. Med de orden är det dags att bli smal."

Tur att det finns kompetenta och duktiga personer som orkar stå emot och slå tillbaka med mer vetenskapliga argument, som Elisabet Rothenberg, ordförande i DRF (Dietisternas Riksförbund) i SVTs Debatt igår. Jag hoppas att hennes budskap om balans och kostens komplicerade samspel framgick. Att vetenskap och kunskap fortfarande är viktigare än sensationslysten provokation.

Back to my roots


Nu börjar jag jobba på min tidigare arbetsplats, Netdoktor.se igen. Den här gången gör jag det som ett frilansuppdrag inom mitt företag och vikarierar för redaktionschefen som är pappaledig i ett halvår. Men bara på 50-75 % så utöver det behöver jag få in lite fler frilansuppdrag (behöver du nån som skriver om mat och hälsa, mejla mig på: nordqvist.stina@gmail.com).

Känns riktigt bra att få komma tillbaka till Netdoktor och alla trevliga, glada kollegor som jobbar kvar. Och skönt att få in lite vardagsrutiner med kontorsjobb och kafferaster igen :)

Läkare varnar för hittepåsjuka

Nyligen skrev DN om att den så kallade sköldkörtelsjukdomen hypotyreos 2 egentligen inte existerar. Behandlingen i form av hormonpreparat kan dessutom ge allvarliga biverkningar och leda till svåra sjukdomar.

Som dietist möter jag många som tror att deras viktuppgång kan bero på någon sköldkörtelrubbning som ger lägre ämnesomsättning. Och visst det kan vara så men det är inte speciellt vanligt. I så fall handlar det om hypothyreos, en sjukdom som orsakas av att sköldkörteln tillverkar för lite tyreoideahormoner som i sin tur reglerar ämnesomsättningen- omvandlingen av mat till energi.

DN skriver om hur en amerikansk läkare för några år sedan lanserade diagnosen hypotyreos 2, en ny påstådd hormonbristsjukdom. Lite som diabetes typ 2. Läkarens teori fick fäste och idag finns till exempel två svenska patientföreningar för hypotyreos 2 och ett medicinskt laboratorium, Scandlab, som säljer dyra urin- och salivtester som de hävdar kan avslöja sjukdomen. Företaget samarbetar med läkare som skriver ut hormontillskott som medicin.

Nu varnar överläkare Mats Palmér på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge patienter för att få hormonläkemedel utskrivna åt sig.

– Enligt min mening finns det ingen studie som styrker att den här diagnosen finns. Jag tycker det är djupt oetiskt att utnyttja olyckliga människor för att tjäna pengar på en provtagning som saknar värde, säger Mats Palmér till DN.


Ny bokstavskombination i dietdjungeln


Fredrik Paulún sparkar igång det nya året med att lansera en ny diet, LCHQ. "En kost med lite kolhydrater och högsta möjliga kvalitet, helt enkelt en modernare och mer uppdaterad version av LCHF. Med LCHQ får du garanterat i dig alla näringsämnen du behöver. Att du sedan förmodligen tappar några kilon på vägen är bara en bonus." Så här tolkar SvD. För att forsätta med Paulúns egna ord:

- Jag har själv provat olika dieter och följt forskningen noga under 20 års tid. Nu har jag satt samman det som ger mig precis vad jag vill ha - optimal hälsa. Med LCHQ presenterar jag min syn på en sund och hållbar lågkolhydratkost.är

Jaha, själv har jag inte läst boken men är inte förvånad över hur Fredrik Paulún återigen lyckas tjäna pengar genom att trendkänsligt vända dietkappan efter vinden. För det är ju egentligen inom det området Paulún är bäst, inte som nutritionsexpert eller näringsguru utan som smart marknadsförare. Jag minns när jag pluggade till dietist i Uppsala och vi under en föreläsning förfasade oss över Fredrik Paulúns inkorrekta uttalanden, då höll han mest till i gym- och kroppsbyggarkretsar och om jag inte minns fel var han sponsrad av olika kosttillskott, proteindrycker och liknande och förespråkade därför detta (med studier från 1970-talet som stöd...). Men när Paulún började få ögonen på sig gav han upp kosttillskotten, skärpte sig rejält. Släppte böcker på eget förlag, tog fram egna livsmedelsprodukter, var med i Toppform på SVT, där han till och med pratade om tallriksmodellen. Dock hela tiden med den underliggande drivkraften i att tjäna pengar på hälsa. Och är det så dumt egentligen? Om budskapet är någorlunda korrekt och stämmer med senaste forskningsresultaten (och då pratar vi studier från 2000-talet) är det ju bara bra att Paulúns röst blir hörd. Till skillnad från alla duktiga men tysta dietiststudenter...


Bild: Ad Libris

Nystart

Då var det dags för jobb- och dagisvardag igen. Skönt tycker jag som gillar rutiner. Så här i januari drabbas ju många av postjulviktschock, infriar nyårslöften på gymmet och svälter sig sådär i största allmänhet. Det brukar hålla i sig i ungefär en månad enligt min erfarenhet, sen blir det äntligen mindre kö till styrketräningsmaskinerna. Bättre då att ändra lite i taget, anpassa nya, goda vanor till den egna livsstilen. Till exempel röra sig mer i vardagen, ta en promenad på lunchen varje dag eller byta ut frukostfilen till en lättare variant. Små steg i rätt riktning.

Själv har dagisstarten och alla olika virusomgångar, diverse magsjukor och så vidare hjälpt mig tillbaka till min normalvikt, nu väger jag till och med mindre än för två år sedan. Å andra sidan, otroligt trist gå-ner- i-viktmetod som jag inte rekommenderar någon... Här får ni istället roligare och godare tips.