Semesterpaus
Vinnare
Kaffe och mättat fett kan försvåra graviditet
Idag skriver
om en ny dansk studie som visar att kaffe kan minska möjligheten att bli gravid. Chanserna minskar redan vid tre koppar per dag (som för övrigt är den gräns som Livsmedelsverket rekommenderar gravida, max tre koppar kaffe per dag) Den danska studien presenterades igår på den pågående europeiska fertilitetskonferensen i Istanbul.
–
Kvinnor som dricker fem koppar varje dag har hälften så stor chans att bli gravida jämfört med dem som avstår. Det betyder att för mycket kaffe påverkar chansen lika mycket som rökning, och det förvånade oss, säger Ulrik Schiøler Kesmodel, läkare vid fertilitetskliniken vid Århus universitetssjukhus i Danmark till DN.
Mättat fett minskar fertilitet
Under fertilitetskonferensen presenterades också en studie om valet av fett i kosten kan påverka en kvinnas chans att få barn med hjälp av provrörsbefruktning.
–
Det tycks som om mycket mättat fett, till exempel från mejeriprodukter, ger något sämre äggproduktion, sämre embryokvalitet och färre barn. Studien antyder att enkelomättade fetter i till exempel olivolja och avokado är att föredra, säger Jorge Chavarro, professor vid Harvard school of public health till DN.
Min kommentar
Som småbarnsmamma är jag helt beroende av kaffe (och planerar inte just nu att bli gravid) men tycker det är lite läskigt när det framkommer resultat som det här, som visar hur mycket kroppen verkligen påverkas. Sedan vet vi ju inte om det är koffeinet i sig eller andra ämnen i kaffet som ger de här effekterna. (Detta togs upp i studien, DN skrev kort även om det.) Kaffe skulle väl nästan klassas som en drog om det lanserades idag. Åtminstone som ett kosttillskott.
Väldigt intressant att även fettkvalitet i maten påverkar fertilitet. Det känns ju spontant ganska självklart – du blir vad du äter etc. Och så dras ju oundvikligen en ny parallell till riskerna med LCHF (och ja, jag VET nu att ett fåtal äter LCHF helt baserat på vegetabiliska fettkällor- men majoriteten av alla LCHF: are gör det ju inte…)
Så håller du vikten i sommar
Nu är det semester för många och som dietist vet jag att de som kämpar med viktminskning tycker att just sommaren är svår. De unnar sig lite extra gott och så hamnar vågen ofta på ett par kilo plus istället för minus i augusti september. Men det finns ett par enkla knep som får dig att hålla vikten i sommar.
1.
Först och främst, jag tycker att det är okej att unna sig lite extra gott på sommaren, att ge sig själv semester även från vikthetsen. Men för att inte gå helt bananas kan du tänka
rimlig gräns och balans
. Vad tycker du är absolut godast? Är det den där glassen på badbryggan eller glaset rosévin i kvällsolen?
Välj ett alternativ och håll fast vid det.
(Själv har jag upptäckt att jag nog egentligen inte gillar glass så mycket. Det hör liksom bara sommaren till att man tar en glass ibland men här ersätter jag mycket med jordgubbar eller melon. Så tips till alla kiosker - ta in mer frukt!)
2.
Rör på dig mer.
Balansera energi in med energi ut. Sommaren är en perfekt tid att simma, cykla, springa eller gå långa promenader i kvällsolen (det är ju ljust fram till klockan 22). För att det verkligen ska bli av är det smart att planera, packa ner träningskor och träningskläder i resväskan och bestäm i förväg vilka dagar du ska träna/röra på dig lite extra mycket och håll fast vid det.
Mina planer på att bli en spänstig joggare gick ju
, men
har vi en tjej som har lyckats bättre, min kompis Jenny har startat en blogg om hur hon ändrar mat- och konditionsvanor för att bli piggare, sundare och kanske lite starkare.
, i senaste inlägget, skriver hon om dagens ämne, hur hon tacklar semesterfällor.
Sweet sweat
Igår när jag styrketränade kom jag att tänka på tiden då jag bodde i San Diego. Kalifornien är ju inte alls representativt för den övriga amerikanska fetmaboomen, tvärtom råder värsta permanenta hälsotrenden här med vältränade (inte sällan plastikopererade) joggare på stranden och färskpressade juicer med vetegrässhots i vartenda gatuhörn.
När jag bodde där, 2001 gick det en reklam på TV/TV-shop för världens kanske mest bisarra och onödiga produkt. Sweat sweet- svett på burk. En kräm som gör att man blir svettig. I TV-reklamen såg man hur bodybuilders smörjde in sig så att det blev snyggt svettiga på utvalda ställen och pratade om att det var viktigt att passa in på gymmet- även om man bara var där för att vara lite social och gå runt och snacka. Social och snyggt svettig liksom. Vad det är för ämnen som orsakar denna konstgjorda svett och hur hälsosamma (eller cancerframkallande) de är vill vi nog inte veta...
Sommarsallad med fetaost, jordgubbar och vattenmelon
Här kommer en favorit i repris, recept på en svalkande sommarsallad där färsk frukt utgör basen. Det här är en sallad som återställer salt-och vätskebalansen i värmen (som ju kommer nu, eller hur?!) och ger en massa antioxidanter, protein och kalcium.
Salt, sött, syrligt, lite hett och jättegott.
Sommarsallad med fetaost, jordgubbar, vattenmelon
4 portioner
1/2 vattenmelon
1 liter jordgubbar
1 påse pinjenötter eller pumpafrön
1-2 paket fetaost
Dressing:
1/2 pressad lime
Rivet limeskal
1/2 dl raps-eller olivolja
1/2 hackad röd chili
Salt och peppar
Gör så här: rosta fröna i torr stekpanna. Skiva frukten och dela fetaosten i mindre bitar. Blanda ihop. Hacka chilin, tvätta och riv limen och blanda ihop dressingen. Ringla över salladen och strö över de rostade fröna. Klart!
Och sorry för blek bild tagen med gammal mobilkamera, du får tänka dig in i lite mer sprakande röd färg från jordgubbar och vattenmelon.
"Storbråket"
Hälsotips inför semestern
Nu är det semester för miljontals svenskar. Många reser utomlands, en del stannar hemma och besöker någon av landets vackra skärgårdar istället. Oavsett var du befinner dig kan du behöva vara beredd att hantera oförutsedda sommarplågor.
På uppdrag av Netdoktor har jag skrivit en artikel där skärgårdsdoktorn, Hans Östergren på Djurö vårdcentral ger sina bästa semestertips.
I korta drag:
Se till att ha ett bra rese- och husapotek.
Tar du regelbundet medicin – se till att ha med tillräckligt under den tid du är borta.
Undvik alkohol samt använd flytväst och sunt förnuft ute på sjön.
Sola smart – skugga och kläder är bästa skydd.
Hela artikeln läser du
LCHF ökar risk för hjärtsjukdom
Idag rapporterar DN om en ny svensk-amerikansk studie
som visar att LCHF-kost ökar risk för hjärtsjukdom och stroke. Studien är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.
–
Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet till DN.
Han har tillsammans med sina kolleger undersökt matvanor och livsstil hos nästan 44
000 svenska kvinnor åren 1991–92, det vill säga några år innan lågkolhydratdieterna blev populära i Sverige. Studien publiceras i dag i medicintidskriften British Medical Journal.
Proteiner från kött ökar stroke- och cancerrisk
Forskarna har intresserat sig för hur mycket kolhydrater och protein kvinnorna åt. Vid en uppföljning femton år senare hade 1
270 fall av hjärtsjukdom och stroke inträffat bland kvinnorna. Studien visar att kvinnornas risk att insjukna i hjärtsjukdom och stroke ökade i takt med att de höll nere på kolhydrater och åt mer protein. Det ledde till 4–5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke bland 10
000 kvinnor och år. En förklaring till att kvinnorna fick hjärt-kärlsjukdomar kan enligt forskarna vara att de åt mycket proteiner från kött i stället för från växtriket, då rött kött kan öka risken för både stroke och cancer.
–
Det är en väsentligt ökad risk att drabbas om man äter på det här viset. Hjärtsjukdomarna ökar med nästan en tredjedel, säger Hans-Olov Adami.
Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet, ser en röd tråd i de senaste årens koststudier:
–
Om man vill äta sig frisk ska man välja proteiner och fett framför allt från växtriket och minska konsumtionen av animaliska produkter. Det är rekommenderat att dra ned på de ”snabba” kolhydraterna från till exempel vitt bröd, söta drycker och andra söta produkter, och äta tillräckligt med fiberrika livsmedel, säger hon till DN.
Kommentar överflödig den här gången tycker jag ;)
PS. Bilderna är lånade från DN och Netdoktor.
Stark av spenat
En
ny studie från Karolinska Institutet
visar att nitrat, som förekommer naturligt i till exempel spenat, har en kraftigt positiv effekt på muskelstyrka. (DN och SR Ekot skriver om studien
och
.)
Forskare i studien har identifierat två relevanta proteiner som ökar i musklerna efter intag av nitrat (nitrit är ett ämne som finns naturligt i till exempel spenat, mangold, nässlor, ruccola och rödbetor). I studien fick möss nitrat via sitt dricksvatten, något som fick dem att uppvisa en kraftigt ökad muskelstyrka – och detta redan vid doser som går att få i sig genom vanlig kost.
I studien delades mössen in i två grupper: hälften fick nitrat i sitt dricksvatten under sju dagar och resten ingick i en kontrollgrupp. Nitrat är ett ämne som finns naturligt i framför allt spenat och rödbetor, men även i många andra gröna bladgrönsaker, som sallad och mangold. Den mängd nitrat mössen fick motsvarar ungefär vad en människa skulle få i sig genom att äta 200 till 300 gram färsk spenat eller tre till fyra rödbetor om dagen.
Efter en vecka undersökte forskarna olika muskler på mössens ben och fötter. Det visade sig då att de möss som fått nitrat genomgående hade dramatiskt starkare muskler. De största effekterna såg på underbenets framsida och muskler i foten.
Forskarna gick vidare i sina undersökningar och upptäckte då att de möss som fått nitrat hade en större förekomst av två olika proteiner inuti sina muskler, något som antas förklara den ökade muskelstyrkan.Dessa proteiner kallas CASQ1 and DHPR och de har att göra med homeostasen av kalcium, ett grundämne som har stor betydelse för muskelcellernas kontraktion.
– Ur ett nutritionsperspektiv är vår studie intressant, eftersom den mängd nitrat som fick betydelse för muskelstyrkan hos möss var relativt låg. Överfört på människa går det att få i sig motsvarande volym genom tillämpa en grön kosthållning – nitrat förekommer naturligt i flera gröna bladväxter, och rikligt i till exempel rödbetsjuice. Det finns dock inga kosttillskott med nitrat i dag, säger Andrés Hernández (bilden), forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi i pressmeddelandet från Karolinska Institutet.
Midsommarmat
Nu är det midsommar om bara ett par dagar. Som dietist tycker jag att du lugnt kan njuta av midsommarmaten, självklart beror det på vad du väljer att äta. Men genrell midsommarmat med sill, potatis och jordgubbar är både gott och nyttigt. Sillen ger dig omega 3 -fettsyror och protein, av potatis får du mycket C-vitamin och järn (färskpotatis borde ju vara extra vitaminrik tycker jag). Järn och C-vitamin finns det också en hel del av i jordgubbar som också är en bra källa till folsyra - extra bra för dig som planerar att bli gravid.
Bra recepttips på midsommarmat hittar du här, i Allt om Mat-temat: Midsommar i sista minuten .
Lavendel - hälsokryddan som gör dig lugn
I nr 7 av Damernas värld finns ett reportage om lavendel. Här får man lära sig att lavendel kan lindra allt från stela leder och migrän till mag-tarmproblem. Lavendel har även antiseptiska egenskaper och kan descinficera små sår och myggbett.
Lev längre genom Livsmedelsverkets kostråd
Bakom resultaten som nyligen presenterades i tidskriften Public Health Nutrition, står Isabel Drake och Elisabet Wirfält, forskare vid Lunds universitet.
Att äta en varierad kost med högt intag av fullkorn, frukt och grönsaker, fisk och skaldjur samt fleromättade fetter har länge ansetts nyttigt, inte minst bland vetenskaplig expertis. I takt med det stigande intresset kring våra matvanor har många kostrekommendationer ifrågasatt, även kostråden från Livsmedelsverket. Drake och Wirfält visar nu att det finns ett tydligt samband mellan kostråden från Livsmedelsverket och en lägre risk att dö hos medelålders män och kvinnor. En av de viktigaste slutsatserna är att det inte är fel på kostråden, utan problemet är istället bristande förmåga att följa dem:
- Förvånansvärt få, mindre än tre procent av deltagarna i studien, följde kostråden fullt ut. Framför allt åt personerna för mycket socker, mättat fett och raffinerade spannmålsprodukter som t.ex. vitt bröd, säger Isabel Drake i pressutskicket från Lunds universitet.
Dessutom visade studien att kvinnor lever längre än män, förmodligen för att de äter bättre. Hos kvinnorna konstaterades 14 procent lägre dödlighet totalt sett. För just hjärt-kärlsjukdom och cancer gick det däremot inte att belägga ett samband med kvinnornas kostintag.
- Kvinnor äter generellt sett nyttigare än män, t.ex. mer frukt och grönt och därför kan det vara svårare att upptäcka hälsoeffekter bland kvinnor. Det finna också biologiska olikheter mellan könen som eventuellt kan förklara skillnaden, säger Elisabet Wirfält.
Snabba fakta om studien:
I genomsnitt följdes personernas kostvanor under 14 år. De män som var bäst på att följa kostråden hade 21 procent lägre dödlighet. Tittar man specifikt på hjärt-kärlsjukdom var dödligheten hela 41 procent lägre och inom cancerrelaterade sjukdomar var motsvarande siffra 18 procent.
Studien i sin helhet, i Public Health Nutrition, hittar du HÄR.
Min kommentar
Intressant och välkommet med en heltäckande långtidsstudie från Livsmedelsverket. Nu har vi dietister och andra "traditionellt skolade" ytterligare ett hållbart argument i LCHF-debatten (som vi ju hoppas snart är över). Passar bra i tid nu när även nya näringsrekommendationer (NNR) är på gång.
Kvällspromenader
Tre snabba sommarsallader
Tonfiskvarianten kompletteras alltså med tonfisk i burk, 1-2 st och kycklingsalladen med 3-4 kycklingfiléer, gärna grillade eller stekta i vanlig stekpanna med grillkrydda. Till den grekiska funkar även vanlig fårost, gillar du inte feta och får - byt till mozzarella eller kanske svensk tärnad prästost eller Västerbotten. Vid ostbyte blir det godare om du byter oliverna till soltorkade tomater.
Dressing till kan varieras, till tonfisksalladen brukar jag blanda olja, vinäger (gärna vitvinsvinäger) och lite dijonsenap, salt och peppar). Liknande till grekiska varianten men inte dijon och byt till röd balsamicovinäger. Till kycklingsalladen är det gott med en dressing på turkisk yoghurt som du hyvlar limeskal över, pressar i ena limehalvan samt saltar och pepprar.
Tåg med hund
Dagens boktips
Den här boken har några år på nacken men innehållet är ändå ständigt aktuellt. Huvudbudskapet är - hellre nästan rätt än exakt fel - gå inte in i mikrodetalj på livsmedel utan tänk i ett större perspektiv. Så kan du äta vanlig, god mat som passar dig. Inga konstigheter.
Viktiga nätverk
Just 2,6 skapades med syfte att vända sig till en yngre målgrupp, kvinnor i åldern 25- 45 år. Och efter veckans möte med alla coola, inspirerande och kreativa kvinnor kan ni vara säkra på att få se mer av 2,6 i höst. Den här klubben kommer att ta plats!
Jag tycker att det är viktigt att framhålla nätverk för just kvinnor. Även om det på ett sätt är sorgligt att det ska behövas mer formella organisationer - att män fixar sin gemenskap på andra, informella sätt. Det gör ju vi kvinnor också men för att kunna påverka och visa vår makt är det än så länge viktigt att organisera sig. Samla kraften. Jag är även med i ett annat nätverk, Handelskammarens Unga Affärskvinnor - även det en samling starka, coola och roliga tjejer. Kvinnliga nätverk behövs och är viktiga.
Träning, ämnesomsättning och diabetes
Bild: Aktiv Kvinna |
Igår fick jag ett intressant nyhetstips från Lunds universitet om träning vid diabetes. Ett nytt forskningsprojekt har dragit igång för att undersöka hur kvinnor med ärftlig risk för typ 2 diabetes svarar på olika sorters träning.
Typ 2 diabetes har starka ärftliga inslag, finns sjukdomen i familjen är risken tre gånger högre att insjukna än om den inte gör det och idag finns det ungefär en halv miljon diabetiker i Sverige.
- Vi vet att en bra livsstil, inklusive fysisk aktivitet, är en av de viktigaste faktorerna för att förhindra ett insjuknande när man har en ärftlig belastning. Men vi vet inte vilken typ av träning som är mest effektiv för den här gruppen. Det är det vi ska försöka ta reda på, säger Ola Hansson, en av ledarna för forskningsprojektet.
90 friska kvinnor i åldrarna 25 till 40 år ska rekryteras, hälften av dem med diabetes i familjen, hälften utan. De ska delas in i tre grupper. En kontrollgrupp, en som under tolv veckor (3 gånger/vecka) ska träna intensivt i 20 minuter och en grupp som tränar lågintensivt i ungefär en timme.
Före och efter träningspassen tar forskarna prover. Bland dem muskelbiopsier och mäter också den metabola flexibiliteten, det vill säga flexibel ämnesomsättning. En person med stor flexibilitet bränner fett vid fasta och även kolhydrater efter en måltid. Personer med låg flexibilitet har sämre förmåga att skifta ämnesomsättning.
Målet med projektet är att ta reda på om en familjehistoria för typ 2 diabetes innebär minskad metabol flexibilitet, om olika typ av träning har olika effekter på ämnesomsättingen och om molekylära skillnader kan förklara skillnaderna.
- Forskningen kommer på sikt att ge oss mer kunskap om hur alla de kvinnor som har risk att insjukna i typ 2 diabetes ska träna för att minska risken, hur intensiv träningen ska vara, hur ofta de ska träna och hur länge, säger Ola Hansson.
Min kommentar
Jag kommer att följa det här forskningsprojektet framförallt för att få reda på hur olika träningsformer kan ge olika effekt på ämnesomsättningen. Självklart ger det ju skillnad just i stunden som motionspasset utförs (där tex lågintensiv träning förbrukar mer fett – jämfört med styrketräning som i stunden förbrukar mer kolhydrater) men i ett längre förlopp har man ju i tidigare studier sett att tex styrketräning höjer ämnesomsättningen (och fettförbränningen) i 24 timmar. Ska bli intressant att se om något nytt kommer fram i det sammanhanget.