Ägg-tillägg



Oj, insåg att jag kanske var lite otydlig i mina inlägg om kolesterol och ägg. Att lugnt mumsa i sig flera ägg (och kanske speciellt äggulor, som är den fettrika delen av ägget) gäller bara för friska personer, vid vissa hjärt-kärlsjukdomar, tex den ärftliga sjukdomen familjär hyperkolesterolemi, bör man helt försöka undvika mat med hög kolesterolhalt.

Internetmedicin har en ruta om kostbehandling, icke farmakologisk behandling i den här texten. I korthet: undvik mat med mättat fett, satsa på fleromättat fett, grönsaker, frukt, fullkorn. Inget LCHF-kalasande med andra ord...

Bild: Svenska Ägg, som även har lysande ägg-info, recept etc.

Så når du dina mål


Idag har jag lunchat med mitt nätverk och lyssnat på en föreläsning av Daniel Mälsjö om vad som är möjligt. Och hur man når sina mål, även de högt uppsatta. Delar med mig av tipsen här eftersom jag tänker att de funkar både jobbmässigt, för företag och i hälsosammanhang, om du vill gå ner i vikt, sluta röka etc:

Framgångsfaktorer:
1. Tro på dig själv och att du kommer lyckas. Se också till att du har folk i din omgivning som stöttar och tror på dig.

2. Sätt mätbara mål. Tänk in i minsta detalj, lägg upp en plan för varje dag och kanske t o m varje timme (det kan kännas lättare att ta en dag eller en timme i taget, kanske speciellt om du vill sluta röka eller sluta äta godis).

3. Kommunicera utåt, berätta om dina planer, involvera människor i din närhet.

4. Bryt gamla vanor, lämna din "comfort zone". Här är handling a och o, vad kan du förändra, plocka bort/addera?

5. Gilla misslyckanden- man måste våga för att vinna, vad lärde du dig på det som gick fel? Hur lyckas du bättre nästa gång? Men lägg inte onödigt mycket tid på att leta efter orsaker, se framåt och ta nya tag istället.

6. Vässa din fightingspirit- ge inte upp. Kämpa på trots att resultaten uteblir. Var uthållig och lägg ihop summan av de små genombrotten.

Ingen är perfekt, checka av och se vad just du behöver jobba med när det gäller det mål du strävar efter.You can do it! :)

För mycket fibrer?

Jag har länge tänkt blogga om SvDs artikelserie om fiber. Äntligen fick jag tid till det. Tycker att det är bra att SvD uppmärksammar att det inte går att tillsätta fibrer lite hur som helst i livmedel som från början är fiberfattiga, tex vitt bröd, det är faktiskt för bra för att vara sant. Troligtvis saknar de tillsatta fibrerna den positiva effekt som finns naturligt i ursprungsprodukt.

Jag tänker också på att många så här i GI-tider och undvikandet av vitt bröd etc riskerar att få i sig för mycket fibrer. Man tror att besvären beror på en överkänslighet mot laktos och/eller gluten och testar att undvika det. Men med en oklar självdiagnos riskerar man istället att utesluta viktiga livsmedel i onödan och ändå inte få bukt med den egentliga orsaken. Många gånger kan en överdosering av fibrer istället vara boven i dramat.

Även om de flesta av oss äter för lite kostfibrer, vi behöver komma upp i ungefär 25-30 gram om dagen, så är det relativt vanligt att få i sig för mycket av det goda. Speciellt om man satsar på att "äta nyttigt", lågt GI, fullkorn, linser, bönor och liknande kolhydrater. Den här typen av mat är jättebra för oss. I lagom mängd. Bönor, linser, lök och fullkorn innehåller en hög halt kostfibrer av en sort som kallas oligosackarider, även kallat prebiotika, som fungerar som mat för goda bakterier i tarmen. När de goda bakterier i tjocktarmen omsätter oligosackarider bildas gaser som biprodukt. Får vi i oss för mycket av den här sortens kostfiber kan det upplevas som om magen blir uppblåst, körig och gasig. Speciellt om du ökar ditt fiberintag väldigt hastigt. Trappa i så fall upp fibermängden långsamt, ca 5 gram om dagen tills du är uppe i max 30 gram (ett äpple innehåller ungefär 2 gram fibrer och en skiva fullkornsbröd 9 gram).

Dessutom verkar det, enligt SvD, som om de konstgjorda, tillsatta fibersorterna i normalt fiberfattiga livsmedel orsakar och/eller förvärrar magproblemen.

Tror du ändå att besvären beror på känslighet mot laktos eller gluten? Besök läkare och få en säker diagnos innan du börjar experimentera med kostomläggning på egen hand.

Fibrer och maghälsa är något som ligger mig varmt om hjärtat, jag skrev därför ett liknande inlägg (och en hel bloggserie om maghälsa) på 2,6 miljonerbloggen- för kvinnors hälsa.

Ofarligt med högt kolesterol?

Apropå ägg och kolesterol (se tidigare påskinlägg) så skriver flera läkare och forskare en debattartikel i DN idag om att högt kolesterol inte är så farligt som vi har trott. I alla fall inte för friska män och kvinnor.

Idag behandlas över en halv miljon svenskar med statiner för högt kolesterol, nu visar nya studier från Cochrane Collaboration att behandling med statiner enbart har effekt för män som tidigare genomgått en hjärtinfarkt och som därmed behöver sänka sitt kolesterolvärde. Debattartikeln ifrågasätter faran med högt kolesterol och tar även upp risken med de biverkningar statiner kan ge, där cancer inte är ovanligt.

Min kommentar
Intressant med genusperspektiv när det gäller forskning och behandling. Och ifrågasättandet av vilka försökspersoner som egentligen deltar i studier och hur dessa resultat ofta felaktigt generaliseras. Hur ofta sker det här? Inom vilka andra behandlingsområden och läkemedel?

När jag pluggade till dietist fick vi lära oss att det var viktigt att få en jämn balans mellan det "onda" LDL-kolesterolet och det "goda" HDL-kolesterolet. Det enda sättet att öka kroppens nivåer av HDL-kolesterol på naturlig väg (och därmed sänka LDL-nivåerna) är genom motion. Garanterat biverkningsfritt, om inte träningsvärk räknas då.

Påskpaus

Nu byter jag ut det här:


Mot det här:


Kajakpaddling med pappa :)

Bloggar igen efter påsk, så GLAD PÅSK!

PS. Ät många ägg. Ägg är ett jättebra livsmedel som innehåller protein, järn och B-vitamin. Kolesterolmyten från 80-talet (om att äggula innehåller mycket kolesterol och ska undvikas) stämmer inte. Äggula innehåller nyttiga färgämnen och antioxidanter, lutein och zeaxantin som är betakarotenoider och förstadium till vitamin A.

God påsk


Har du börjat planera påskmaten? Kanske behöver du lite inspiration.

När jag jobbade för Arla tog vi fram ett påsktema med alla möjliga förrätter, varmrätter, efterrätter och godis:

God påsk

Det här tycker jag är ett speciellt gott recept med lax. De små syrliga kärnorna från granatäpple är ett piggt alternativ till citron:

Lax med spenat och granatäpple
4 port
600 g skinn- och benfri laxfilé
500 g fryst bladspenat
1 1/2 tsk salt
4 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
2 1/2 dl mellangrädde
1/2 –1 granatäpple

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Tina spenaten. Skär laxen i 3x3 cm stora bitar. Strö över hälften av saltet.

(Skala och koka potatis eller tillred cous cous/bulgur om du vill servera det som tillbehör.)

Skala och skiva vitlöken. Lägg spenat och vitlök i en stor ugnssäker form. Salta och peppra. Häll på grädden och lägg på laxen. Stek i mitten av ugnen 12–15 min. Dela granatäpplet och ta ur kärnorna. Strö dem över laxen.

Servera med kokt potatis, couscous/bulgur eller ett gott bröd.

Bild: Arla

Parkour? Pourquoi?

Det här med att SATS erbjuder Parkour som ny grej i träningsutbudet. Okej om du är 18 år, vältränad, lite småkriminell och bor i en tuff förort till Paris. Men ska nu 36-åriga lönnfeta, stressade PR-killar och tjejer (ja, jag kunde ha talat om mig själv här) springa ner och ta ett Parkour-pass på lunchen? Inomhus? På SATS?! Kan ju liksom inte bli mer mainstream och komma längre ifrån ursprungstanken...

Springtips

Jag är dessvärre fortfarande inte helt frisk från envis förkylning men i tankarna studsar jag fram på min löpsträcka i skogen.

Eftersom jag inte vill skada mig och har lite klen rygg efter graviditet + bära på bebis/barn, har jag bett om tips från min naprapat om skonsam löpning. Det här ska man tänka på som löparrookie:

Bra skor
Som ger stöd och avlastar foten både fram och bak. Prova gärna ut med hjälp av expert (till expempel på Löplabbet eller annat liknande ställe). Köp inte för små skor, låt det vara minst 1-11,5 cm luft längst fram i skon.

Börja lugnt
Och trappa upp långsamt. Annars finns risk för sträckning och skador (se skonsamt löpprogram i tidigare inlägg, C25K, om växelvis gång/löpning)

Rätt teknik
Försök ta lugna andetag som syresätter ordentligt, andas med magen (kan bli svårt när du blir anfådd men så lugnt som möjligt). Håll ryggen sträckt, sänk axlarna, lyft blicken och låt armarna pendla vid sidorna (inte framför kroppen).

Och så ett dietistråd från mig:

Ät rätt
Tänk 1,5 timmars regeln, låt det gå minst 1,5 timmar mellan ett mål mat eller mellanmål tills du springer. Det är svårt och obehagligt att springa om du precis har ätit. Efter löppasset bör du helst äta något så fort som möjligt, kanske bara en banan (som är rik på kalcium vilket har förbrukats i musklerna under löpningen) och därefter (inte mer än 1,5 timme efter) äta en måltid som innehåller både protein, fett och kolhydrater. Till exempel tonfisk, pasta, grönsaker och en olja/vinägerdressing. När det gäller vatten kan du dricka ett glas innan träning och ett-två direkt efter (om du bara tränar 20-30 min behöver du inte fylla på under passet).

Hur wellness är du?


Nu har Aftonbladet lanserat en ny Wellness-sajt och tidning. Där kan man tex göra det här testet.

Jag fick 87% och svar om att det var kanon, speciellt vad gäller socialt välmående. Jag kan må ännu bättre psykiskt om jag:

- Fokuserar på glädje
- Vågar be om hjälp
- Avslutar dagen med att säga 10 bra saker om mig själv

Intressant.

C25K


Nu har jag hittat ett bra kom-igång-springprogram på nätet, C25K (from couch to 5 km), som hjälper totalt otränade soffliggare till ett nytt, spänstigt joggingliv. I korta drag går programmet ut på att du inom 9 veckor ska kunna springa 5 km eller 30 min utan att få skador. Så ett skonsamt sätt att långsamt få upp flåset.

- Alla pass inleds med fem minuters rask promenad

- Du springer 3 ggr i veckan.

- Du börjar med en spring/gå runda. Första veckan joggar du i en minut och går i en och en halv. Varva gång och löpning i 20 min.

- Successivt förlängs löpsträckorna medan gåsträckorna kortas.

- I slutet av veckan springer du ca 3 km utan att gå.

Bra va? Jag ska testa ASAP (när jag har blivit frisk).

Spring dig glad

Jag funderar på att börja springa. Det är ju en så himla bra träningsform eftersom:

- det är snabbt och effektivt. Avklarat på 20-30 min utan att behöva ta sig till gymmet först.
- du kan träna i skogen eller annan fin miljö med frisk luft.
- det stärker hjärtat. Suveränt puls- och konditionsmässigt.
- du kan lyssna på favoritmusiken under tiden.
- du får en " Runners high", en naturlig endorfinkick.

Just det där med favoritmusiken är speciellt lockande för min del. Är så evinnerligt trött på SATS musikutbud, sist genomled jag en rap/techno/rock-halvtimme och det var som min kompis Anna sa: " som grus i dina discoöron".

Så jag ska bara bli frisk från förkylningen, ladda ner lite bra disco och köpa de här skorna, Nike Lunarswift. För bra (och snygga) löpskor är viktigt. Sen ger jag mig ut på premiärspringrunda.

Förkylningsdryck och lägenhetsstress


Efter en stressig period när vi säljer vår lägenhet (inte klart än, så letar du eller någon du känner efter en 2a i sjöstaden, klicka in här) har jag så klart blivit pangförkyld. Inte optimalt med visningsstädning och en liten 1,5 åring + hund att hålla reda på... Tack och lov bra timing jobbmässigt, mellan två uppdrag just nu.

Jag kurerar mig med en god förkylningsdryck som innehåller:

1 msk Honung
1/2 citron
1 bit ingefära (stor som en valnöt ungefär) - skala med potatisskalare
Kokande vatten som hälls över, rör runt.

Honung lenar halsont, c-vitamin från citronen boostar immunförsvaret liksom ingefära. God smakkombination är det också.

Varm sallad med svarta bönor

God, nyttig och snabb sallad med både asiatisk hetta och och sval sälta.

4 p
2 tsk rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 liten bit färsk ingefära
1 kruka färsk koriander
1/2 röd chili
2 burkar svarta bönor
1 paket fetaost
1 burk matlagningsyoghurt
1 lime
1 påse färsk bladspenat
salt och peppar

Hetta upp oljan och chilin, fräs hackad vitlök och ingefära. Skölj babyspenaten och bönorna (för att få bort burkspadet). Lägg i bönorna i chili/vitlöks/ingefärsfräset och rör runt, sakta och peppra. Mosa fetaost, matlagningsyoghurt, salt och peppar.

Placera babyspenat och bönröra på tallrikar, toppa med färsk koriander och lägg på en klick fetasås. Servera med gott bröd till.

Klart!

Hälsoeffekter

Det här är en sallad med lågt GI och bra fiber- och järninnehåll (från bönorna och spenaten.) Fetaosten och matlagningsyoghurt ger protein, kalcium och lågt pH som ytterligare säker GI-värdet. Bönorna, vitlöken och spenaten ger även en prebiotisk effekt. Ingefära, chili och vitlök kan (i höga doser) ha antiinflammatoriska effekter och höja ämnesomsättningen.Tveksamt om doserna i det här receptet har den effekten, men det är ju gott i alla fall :)

Budokon

Jag vill testa senaste träningstrenden från New York som heter Budokon och är en korsning mellan kampsport och yoga. Passet är uppdelat i två delar, först traditionell hathayoga, därefter en kamsportsmix av karate, budo och taekwondo. Passet avslutas med zenmeditation.

New York Times skriver att Budokon är "the future of fitness". Stjärnor som Jenifer Aniston och Sarah Jessica Parker tränar Budokon, därmed är PR-värdet fixat. Mer info finns på: budokon.com

Skippa "dyrt vatten"

När det gäller grönsaker, som de flesta av oss behöver äta mer av, är det viktigt att välja rätt sorter. Istället för "dyrt vatten" i form av isbergssallad, gurka och tomat (som till 90 procent består av vatten) får vi i oss mer fibrer, vitaminer, mineraler om vi väljer, tex:

- morötter
- paprika
- broccoli
- blomkål
- röd lök
- gröna ärtor
- majs
- spenat

Tänk färg och variation. Starka färger garanterar högt innehåll av antioxidanter.

Testa gärna min nya favorit, edamame-bönor, japansk variant på färska, gröna, kokta sojabönor. Supergott och supernyttigt (innehåller fytoöstrogener som liknar naturligt östrogen och som kan motverka vissa cancertyper).

Här ser ni en kille som håller med mig om det där med att undvika vattniga, trista grönsaker:
Hemma%20hos%20Jamie%20del%208