En kopp antioxidanter


Idag skriver DN om den ökande tedrickartrenden i Sverige och i världen.Under 2010 ökade tekonsumtionen i världen med 5,6 procent för att  landa på fyra miljoner ton te.

Det är inte tepåsarna (med tvivelaktiga produktionsvillkor och förpackningsmetoder) som efterfrågas utan lösviktste och framförallt rent grönt te.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) växer produktionen av grönt te betydligt snabbare än svart te. Hälsobringande egenskaper i grönt te har både ifrågasatts och hyllats. För ett par år sedan rapporterades det om fynd av skadliga bekämpningsmedel i KRAV-märkt grönt påste, detta gällde bara en viss del i produktionskedjan som enkelt kunde åtgärdas. Därmed överväger positiva hälsoeffekter, för både svart, grönt och rött (roiboos) te. Te innehåller en hög mängd antioxidanter, framförallt polyfenoler (grönt te är mindre processat än svart te och innehåller även en variant som heter katechiner). Antioxidanter kan  skydda kroppens celler och DNA mot fria radikaler som i sin tur kan orsaka cellskador, cancer, inflammationer och åldersrelaterade sjukdomar.

Te (svart och grönt te) innehåller också en variant av koffein- tein, som är mentalt uppiggande. Tein ger dock en långsammare (men jämnare och längre) effekt än renodlat koffein som finns i kaffe.

Själv börjar jag varje dag med en kopp earl grey eller gärna earl grey cream, på kvällen dricker jag ofta rött te eller örtte och skulle gärna även vilja lyxa till det lite nån eftermiddag med den här varianten.

Bild: Zmaka

Low Fat High Ego


Nyligen skrev Catarina Rolfsdotter- Jansson en riktigt bra LCHF-kritisk artikel i Sydsvenskan med rubriken "I ivern att bli smala missar vi omtanken om andra".

- Det stora flertalet som äter enligt LCHF-metoden äter högst upp i näringskedjan, mycket kött, mjölkprodukter och ägg. Det rimmar illa med de utmaningar vår planet står inför, skriver Catarina Rolfsdotter- Jansson.

Hon menar att om alla på jorden åt som vi gör idag räcker inte en planet. Det behövs tre. Maten, och då främst köttproduktionen, står för en stor del av resursuttaget.Köttsuget gör att regnskog skövlas för att dels skapa betesmark, dels odla sojabönor som ges till djur för att de ska växa snabbare. När regnskogen skövlas minskas planetens kapacitet att absorbera den koldioxid vi släpper ut. Om vi äter sojabönorna eller annat vegetabiliskt protein utan att ta omvägen via ett djur kan vi mätta upp emot nio personer istället för en. Äter man främst nötkött tillkommer utsläpp av växthusgaser i form av farligt potent metangas. 

Catarina Rolfsdotter- Jansson skriver också om hur djur­etiken hamnar i skymundan för vågen. Och inte minst den egna hälsan I Sverige äter vi nu 1,6 kilo kött i veckan (mer än dubbelt så mycket som 1990). Internationella cancerforskningsfonden WCRF rekommenderar – baserat på vetenskapliga belägg – att vi ska begränsa konsumtionen av rött kött till ett halvt kilo i veckan och helt undvika charkuteriprodukter. Vilket ju rimmar illa med LCHF-teorin.

Hurra för Catarina Rolfsdotter-Jansson säger jag! Hoppas att hennes expertråd får den spridning de förtjänar och att LCHF-egoisterna lyfter blicken från sina kött- och fettfyllda tallrikar och börjar se och respektera andra människor, djur och den planet vi trots allt lever på tillsammans.
 
Bild: Sydsvenskan.

Vad jag blev när jag blev stor

Ikväll ska jag föreläsa för dietiststuenter i Uppsala och berätta lite om hur jag jobbar. Hoppas kunna bjuda på lite inspiration och nya synsätt på hur en dietist kan arbeta. Jag hade själv behövt få en annan infallsvinkel under min studietid. Utbildningen var väldigt kliniskt inriktad och jag var inte alls säker på att jag ville jobba med patienter på sjukhus istället var jag faktiskt nära att hoppa av... En kompis tipsade mig då om Poppius Journalistskola. Jag sökte och kom in och på den vägen är det. Idag jobbar jag med det jag vill- jag skriver om mat och hälsa.

Jag minns fortfarande den där känslan som jag fick på pendeltåget, på väg till Stockholm och kvällskursen på Poppius. Trots att jag hade suttit på föreläsningar eller pluggat hela dagen i Uppsala fylldes jag av ny energi och en pirrig känsla- jag hade ju kommit på hur jag kunde jobba.Äntligen. Att jag kunde få skriva OCH jobba med hälsa. Glädjen över det gjorde det lätt att ta sig igenom kvällspasset. Det här var förresten år 2000 och vi fick skriva på SKRIVMASKIN på journalistkursen (haha, får mig ju att känna mig HUNDRA år gammal nu). Men att stava rätt blev lätt efter det :)

Bild: Uppsala Universitet

Potatis- och purjolökssoppa


I två veckor har ingredienserna legat och skräpat i vår kyl men igår blev det äntligen dags att svänga ihop den här snabba, billiga, och goda soppan. (Ganska nyttig är den också med en mängd C-vitamin från purjolöken och potatisen). Tricket är dijon och dragon. Du som har lite extra tid kan bryna några brödkrutonger eller bacon, alternativt smula ner lite varmrökt lax. Eller gör som vi och ta ett par ostmackor.

Potatis- och purjolökssoppa

1 st purjolök, hackad
6 st potatisar, tärnade
1 msk smör
8 dl vatten 1 st buljongtärning, Höns eller Grönsaksbuljong
2 msk Dijonsenap
Lite färsk dragon (ca 2 msk)
2 dl crème fraiche eller matlagningsgrädde
Salt och peppar

Gör så här: Skär purjolök och potatis i bitar, fräs i lite smör tills löken blir genomskinlig. Häll över vatten + buljongtärning, rör runt och låt sjuda i ca 15 min. Mixa soppan slät med handmixer. Blanda i dragon, dijon och matlagningsgrädde (eller liknande). Smaka av med salt och peppar. Klart!

Dagens nyheter

Idag skriver jag Netdoktors nyhetsbrev och toppar med att den magsårsmedicin som ges vid ingångsättningar av förlossningar kan ge syrebrist hos barnet.

Det var ju min stora skräck som höggravid minns jag, så kan den nyheten hjälpa någon fellow gravid syster- varsågod!

I det här nyhetsbrevet finns även Livsmedelsverkets frågor och svar om LCHF med- och jag har öppnat upp för kommentarer. Så ni som känner er manade, gå in och diskutera här.

Tonåringar och självkänsla

Nu har jag skrivit en artikel om tonåringar och självkänsla för Netdoktor.

Tonåren och puberteten är människans största och mest omvälvande utvecklingsprång. Under bara några år förändras både tonåringens kropp och sätt att tänka. Från att vara barn till att närma sig livet som vuxen. I artikeln får du råd om hur du som förälder kan stärka din tonårings självkänsla.

Själv tycker jag att Christina Stiellis fina tips funkar bra även på min lilla trotsiga tvååring :)

Bild: Christina Stielli

Vårt inre universum

Måste tipsa om Vetenskapens världs programserie om människokroppen- Människan sedd inifrån

Här utforskas människokroppen på ett helt nytt sätt. Senaste avsnittet handlar om den våldsamma kampen mellan immunsystemet och inkräktande fiender som virus och bakterier.

Och en fantastisk handtransplantation- tänk att få vara med om det som kirurg. Varför blev jag inte läkare? Hur var det nu med Reinfeldts förslag om att plugga vidare efter 50-årsåldern? Hmm...

Bild: SVT, Vetenskapens värld

Laboratoriekött och halloumisallad

Idag, så här på meatless monday, skriver DN om att laboratoriekött är på gång. Snart kan vi tillverka kött på konstgjord väg vilket faktiskt kan bli en nödvändighet om vi fortsätter att konsumera kött i dagens takt. Jordens resurser är ju långt ifrån oändliga.

– Vi är på väg mot en köttkris. Vi använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion och konsumtionen av kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren, säger Mark Post, professor i fysiologi vid universitetet i nederländska Maastricht, till DN.

Än så länge kostar dock en hamburgare eller liknande köttalternativ ca 2 miljoner att tillverka. DN skriver att det kommer ta upp mot 20 år innan vi kan se en massproduktion till en mer rimlig kostnad.

Själv tycker jag att det här är jättebra (om man lyckas få ner kostnaderna då), jag skulle lätt sätta tänderna i en laboratorieburgare och låta djuren få vara ifred. Vi borde kunna utveckla fler livsmedel på det här sättet, mjölk kanske?

Tills dess finns det ju schyssta vegetariska alternativ, som till exempel den goda Halloumisalladen (tror den gick under namnet GI-tallrik) som jag åt till lunch på PUB-restaurangen idag. Som de i sin tur hänvisade till Allt om Mat. Här hittar du receptet på Halloumisallad med rödbetor.



Bild: Gratissaker.com, Allt om Mat

Just nu: expertchatt om PMS

Just nu (kl 13-14) modererar jag en expertchatt om PMS på Netdoktor.se.

Vad är PMS och PMDS?
Att känna sig deppig, få svullen mage och ömma bröst är väl kända PMS-besvär. PMDS är en svårare variant med mer tydliga symtom som ångest, irritabilitet, humörsvängningar och nedstämdhet.

Lider du av PMS eller PMDS? Ställ dina frågor till Birgitta Segebladh, överläkare vid kvinnokliniken och på mödravårdsenheten i Uppsala, här.

Bild: Birgitta Segebladh, Netdoktor.se

Stinas kyckling

Idag improviserade jag lite och uppfann en god (och ganska nyttig) kycklingrätt. Lite mycket kyckling i bloggen nu kanske men det är ju så gott. Och är det KRAV-märkt kött känns det dessutom lite bättre för samvetet.

För ca 4 portioner behöver du:
800 g kycklinglårfilé.
3 morötter
4 tomater
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
1 kruka färsk bladpersilja
2 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl prästost (eller annan lite starkare ost)
Salt och peppar
Grillkrydda
Basmatiris

Gör så här: Koka ris. Bryn kycklingen, krydda med lite grillkrydda, salt och peppar.Lägg i ugnsform, halvera tomaterna och skär smala morotsstavar, hacka vitlöken + persiljan. Blanda kycklingen med grönsakerna. Riv över citronskal och pressa citronsaft över. Häll över grädden, toppa med ost. In i ugnen ca 15-20 min. Servera med ris. .

Ät och njut! :)

PS. Skriv inga blogginlägg medan kycklingen står i ugnen, kan resultera i bränd persilja... *Nu vis av erfarenhet*

My heart goes out to...

... alla hjärtbarn så här på alla hjärtans dag. Och deras föräldrar.

När jag jobbade som dietist på Astrid Lindgrens barnsjukhus hade jag små hjärtbarn, nyfödda bebisar med hjärtfel, och deras föräldrar som patienter.(Långt ifrån alla dietister jobbar ju enbart med viktminskning). Här gällde det att räkna ut enteral och parenteral nutrition (näring genom sond och dropp) så de fick i sig livsviktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler och behöll rätt salt- och vätskebalans. Ett viktigt och ansvarfullt jobb med andra ord. Och det var nog tur att det här var långt innan jag fick ett eget barn, rent psykiskt, vet inte om jag idag hade fixat att jobba med små barn på gränsen mellan liv och död. Med så många operationer och all oro...

Som tur finns väldigt bra hjälp att få, till exempel i form av proffsiga kirurger och effektiva läkemedel, så de flesta hjärtbarn växer upp och får leva helt vanliga liv. Här kan du stödja forskningen så att framtiden kan se ännu ljusare ut för hjärtbarnen och deras föräldrar.

Coq au vin

I helgen bjöd vi över våra trevliga grannar på Coq au vin. Perfekt vintermat. Grytor och soppor är smarta val för både kroppen, miljön och plånboken. Om du tillagar på råvaror som är i säsong. Nyttighetsaspekten får du genom att inga vattenlösliga vitaminer kokas bort. Smak och näringsvärde koncentreras. I det här fallet fick vi även i oss lite extra antioxidanter genom rödvinet (även det som dracks i glas då...)

Vi gick efter det här receptet- Gordon Ramsay´s Coq au vin. Och i ärlighetens namn var det ju David, min sambo, som gjorde det mesta. Dock styckade vi inte kycklingen själva- som Gordon Ramsay tipsar om. Blir ju förstås billigare men här går det ju också lika bra att köpa färdiga kycklingdelar, inga bröstfiléer dock utan smakrika lårfilé + lårklubbor (som även har högre fett och järnvärde).Vi skippade även konjaken som står med i receptet.

Till Coq au vin-grytan serverade vi bröd (typ grekiskt lantbröd) och till efterrätt blev det mjölkchokladmousse med mandelkrokant, toppad med hallon- och anissås (lägger även ut det receptet här i bloggen snart).

Bild: BBC Good Food

Ät bra- tänk långsiktigt

...så kanske du får vara med om att bli en "future hipster", när det händer på riktigt.

Eller för att citera Cissi Wallin i Expressen idag. Hon säger så här efter att ha blivit inlagd på sjukhus med bukspottskörtelinflammation efter några månader på LCHF:

"Blir så ledsen över att jag och många med mig tänkt mer på snabb viktnedgång och quick fixes än vad en diet eventuellt gör med kroppen på sikt..."

Och bästa citatet från klippet:

"My friend Lisa shared everything she was eating. Like, who cares, it´s a fucking donut" :)

Bästa av två världar

Nu vet jag hur den idealiska jobbsituationen ser ut. För mig. Det är att jobba 50% på kontor, vilket jag gör två heldagar och en halvdag i veckan. Resten av tiden jobbar jag hemma, skriver på bok, mest från soff + hundläge. Verkligen perfekt kombo. Känns det trist och ensamt med hemmajobb här ute på Värmdö vet jag att det blir full fart nästa dag med kollegorna i stan. Igår när jag kontorsjobbade var det så fullt upp att jag inte hann titta på klockan en enda gång. Svisch, så var den åttatimmarsdagen över :)

Hemmajobbsdagarna kombinerar jag med styrketräning och simning på lunchen så ofta som möjligt, det är min träning nuförtiden + pilates en gång i veckan.

Idag på gymmet hörde jag en tjej fråga sin instruktör "Men ska jag verkligen träna med så här tunga vikter?" Får jag inte helt stora, bulliga muskler då?".

En vanlig missuppfattning om styrketräning.

Instruktören svarade (helt rätt):

"Nej, nej, det är SVÅRT att bygga stora muskler, tar lång tid och kräver superhård träning. För vanliga motionärer hålls musklerna mer i trim av styrketräning. Du stärker leder och skelett och här fungerar muskelbelastningen mer som effektiv fettförbränning".

Det där sista gillar jag, att du genom syrketräning får en förhöjd ämnesomsättning i 24 timmar. Du bränner alltså fett även när du vilar (jobbar) i soffan efteråt.

Här skriver jag mer om träning och ämnesomsättning/fettförbränning.

Självlysande bakterier kan avslöja cancer

Jag har tidigare skrivit om att mycket spännande händer kring forskning om probiotika. Om goda bakteriers koppling till vårt immunförsvar. Nyligen skrev SVTs Vetenskapsredaktion om hur probiotiska bakterier nu används i cancerforskning.

Dessa bakterier ger nämligen inte bara en god maghälsa utan kan också vara en effektiv hjälp i kampen mot cancertumörer.

Vetenskapsredaktionen skriver om hur en variant av probiotiska bakterier odlats fram till en typ av självlysande, så kallade bioluminiscenta yoghurtbakterier. De gavs intravenöst (med spruta) till möss med cancer.De självlysande bakterierna tog sig sedan in i cancertumörerna hos mössen. Därmed kunde forskarna ta unika 3D-bilder på cancertumörer i mössen.Bilder som är mycket mer avslöjande av hur tumören är formad än dagens vanliga tumörfotografier.

Enligt forskarna visar försöken också för första gången hur probiotika kan agera i cancertumörer. På sikt hoppas man kunna utnyttja den kunskapen till mer specialinriktad cancerbehandling.

Bild: Vetenskapsredaktionen, SVT