Ljus i mörkret


Idag är det höstdagjämning, dag och natt är lika långa och vi går mot mörkare tider. DN skriver att kaffe och ljusterapi kan hjälpa höstdeppiga. I Stockholm finns tex ljusterapikaféet Iglo vid Hornstulls strand. Men forskarna är fortfarande oeniga om ifall ljusterapi verkligen har effekt mot depression. SBU anser att denna behandling fortfarande är experimentell. Och när det gäller terapeutiska doser räcker inte heller en quick fix-fika i ljuset utan då talar vi om regelbunda ljusbehandlingar, ett par timmar om dagen. Inte ens då är det säkert att det verkligen hjälper.

Fast vi får inte glömma placeboeffekten, det som känns bra och det du tror på hjälper i alla fall.


Bild: Iglo Ljuscafé

Bloggrabatt hos mig som dietist

Från och med oktober kommer jag en dag i veckan att ta emot kunder som dietist på Helheten i Hammarby Sjöstad.

Helheten är ett liten harmonisk skönhetssalong/klinik beläget precis vid vattnet (nära färjan från söder) som drivs av de driftiga systrarna och hudterapeuterna, Yvonne Söderström, Beate Endl-Wikström och Margareta Endl. De har insett att yttre och inre skönhet hänger ihop. På Helheten kan du därför, förutom att prata matvanor med mig, få en napratpatbehandling, massage eller ansiktsbehandling. Du kan också beställa tid hos Helhetens stresscoach.
Jag tror att jag kommer trivas hos gänget på Helheten eftersom jag tror att hälsa handlar inte bara handlar om vad vi stoppar i oss utan även hur mycket vi rör på oss, hur vi sover och om vi stressar. Hela livsstilen räknas.

Och du som läser det här får såklart bloggrabatt. Hör av dig till mig på: nordqvist.stina@gmail.com så lovar jag att ge dig ett bra pris som dietistkund hos mig. Hos mig får du också en skräddarsydd kostplan som passar just ditt sätt att äta.

På bilden som jag har lånat från Helhetens sida ser du de tre driftiga (och glada) systrarna. Mina blivande kollegor :)

Matkassetestet fortsätter

Den här veckan testar vi matkassen från Mataffären.se (Coop). Det började inte så bra. Vi fick hem alla varor men inga recept. Det går ju att leta upp på Mataffärens hemsida men kändes ändå lite krångligt. Dessutom tycker jag att menyn var lite trist (Raggmunkar, Färsbiffar, Fisk under frasigt täcke, Flygande Jakob light) och stort minus för att det var så lite grönsaker. Även vissa tillagningsmoment kunde kortas ner och förenklas.

Priset är visserligen bättre än Linas matkasse (Mataffärens matkasse kostar 599, Linas prova på-kasse kostade ju bara 499 men går annars för 749 kr).

Betyg so far:
Linas Matkasse: 4
Mataffären.se: 2

Bild: Mataffären.se

Proteinchock


Jag har funderat över dagens kolhydratshets och gårdagens fettjakt. Som båda har lämnat proteinet i fred. Alltså, LCHF-dieter förespråkar ju ett minskat intag av kolhydrater, speciellt snabba kolhydrater. Och för inte så länge sedan var det ingen fara med kolhydrater, då togs istället lätt- och lightprodukter fram i jakten på det farliga fettet.

Förutom fett och kolhydrater är protein det tredje av våra näringsämnen som ger energi och kalorier. Protein behövs för att vi ska kunna bygga upp kroppens celler och muskler. Kanske är det muskelkopplingen, att protein associeras till uppbyggnad och träning som gör att många dietförepråkare verkar ignorera att även protein kan bidra med en hel del kalorier. Kroppen kan nämligen bara tillgodogöra sig 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Väger du 70 kg blir det 56 gram protein per dag. Ungefär lika mycket som finns i en tallrik fil, en kycklingfilé och en burk tonfisk. Överskottet lagras i levern och omvandlas till fett.

Jag tror att kolhydratshetsen och fettjakten leder till att vi äter på tok för mycket protein. Vilket är onödigt för både kroppen, naturen och plånboken. Fundera därför över hur mycket protein du äter under en dag och se om du kan minska ner lite.

Bild: weight.com

Matkassetest

Jag gör lite research inför att jag eventuellt själv ska sätta ihop en matkasse åt ett företag. Den här veckan testar vi Linas matkasse, sen blir det Tastelines variant och därefter Matkomfort.

Linas matkasse verkar hittills riktigt bra, rikligt med grönsaker, spännande kryddblandningar och fina råvaror. Litet minus för att man behöver ha en hel del ingredienser hemma som honung och sambal oelek. Och så behöver man ju såklart handla frukost och annat som behövs i veckan, det är ju bara middagarna som levereras hem i kassen.

Svenska Dagbladet har skrivit den här artikeln om vad du ska tänka på när du beställer matkassar.

Vad gör dig glad?

Jag tycker att hälsa handlar om att bli glad. Att må bra och skratta. Så vad gör just dig glad? Fundera på det ett tag. Gör kanske en lista på det där tre sakerna som får dig att le även en grå måndag.

Överst på min lista står min bebis och min hund. Jag är ju överhuvudtaget en sucker för söta saker. Och jag är inte ensam. I oktober 2008 slog en sajt i Kalifornien besöksrekord genom att filma en hundkorg med ursöta hundvalpar. Paret i Kalifornien använde sajten som övervakning av valparna när de var på jobbet. Och fick dessutom med sig tre miljoner besökare som spenderade 1,2 miljoner timmar tittandes på de filmade valparna. Sötnosarna blev även superstars genom reportage i CNN och The New York Times.

Och självklart låg hundkorgen publicerad här, på sajten som jag besöker dagligen för min fix av söta saker:



Även på YouTube hittar du en massa sött. Som de här två till exempel.

Både mat och medicin

Ingefära är både god som krydda och bra för kroppen. Roten härstammar från Asien och kinesisk medicin och sägs vara bra för att motverka illamående, orolig mage samt dämpa inflammationer. Ingefära innehåller också mycket fibrer och anitoxidanter men, som med all mat, är det mängden som räknas. Det kan bli svårt att uppnå medicinliknande effekter om du bara äter en liten bit, som krydda.

Jag gillar den goda, starka, lite "stingiga" smaken och brukar använda ingefära i wokrätter och i "förkylningsdrycken" som jag skrev om i förra inlägget.

Snuva förkylningen

Enligt Smittskyddsinstitutet är just nu ovanligt många svenskar drabbade av rhinoviruset, alltså vanlig förkylning. Själv har jag legat däckad några dagar men börjar känna mig bättre nu.

Jag letade upp en gammal artikel som jag skrev för tidningen Sund och plockade ut några tips om hur du förebygger och lindrar förkylning:

Förebyggande tips
* Tvätta händerna ofta.
* Undvik att röra vid ögon, näsa och mun.
* Sov ordentligt.
* Motverka stress med till exempel yoga eller meditation.
* Ät bra mat som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Lindrande tips
* Håll dig varm.
* Drick mycket vatten.
* Lyssna på kroppens signaler. Trötthet, värk och feber betyder att du bör vila.
* Vid snuva kan nässpray lätta upp, men bara tillfälligt.
* Använd mjuka engångsnäsdukar. Det är mest hygieniskt och snällt mot huden kring näsan.
* Naturläkemedel kan vara värt ett försök.
* Vid halsont kan varma drycker, glass och sockerfria halstabletter kännas lenande.


Själv brukar jag också dricka grönt te med citron, riven ingefära och honung. Det lindrar och känns läkande.

Vardagsinspiration


Svårt att komma på vad ni ska äta till middag? Vi testade att skriva upp vad vi åt varje kväll i ca två veckor, på ett papper på kylskåpet. Och så betygsatte vi. Nu vet vi vilka vardagsrätter som går hem och så kan vi satsa på tio av dem och varva lite.

Vinnare hemma hos oss:
Hemgjorda hamburgare med egen majonnäsdressing och majskolvar i ugn.

Stinas kycklingsallad




God, nyttig och enkel kycklingsallad:

4 portioner

3-4 kycklingfiléer
2 mogna avokados
1/2 röd lök
1 röd paprika
2 tomater
1/2 gurka
1 paket machésallad
1 dl majs (fryst)
Salt och peppar
Grillkrydda

Limesås
2- 3 dl Matlagningsyoghurt
1 lime
1/2 röd chili
1 tesked honung
Salt och peppar

Börja med limesåsen, riv skalet av en lime, dela den och blanda i limerivet + saften av halva limen med yoghurt, chili, honung. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.

Dela kycklingfiléerna i bitar, stek och krydda med Grillkrydda (ja, alltså lite fuskkrydda som faktiskt funkar väldigt bra till kyckling). Skölj och skär grönsaker + sallad. Tillaga majsen i micron med lite vatten på ett par minuter. Blanda kyckling och grönsaker, servera med limesås.

För dig som är extra hungrig passar det bra att lägga till ett par portioner bulgur eller cous cous (tillred samtidigt som du steker kycklingen).

Hälsoeffekter
- Kyckling innehåller högvärdigt protein (alla essentiella aminosyror) och är också en bra källa till zink.
- Avokado innehåller en hög mängd Omega 3-fettsyror, E- och A-vitamin.
- Röd paprika ger mycket C-vitamin och betakaroten.
- Det här är överhuvudtaget en maträtt med mycket fibrer och lågt GI (GI-värdet sänks tex av det relativt höga proteininnehållet från kycklingen och av det låga pH-värdet i matlagningsyoghurten).

Dietistens veckoträning

Först lite om dagens bottenapp:

Idag tränade jag vattengympa på SATS Nacka Strand. Var helt jättepeppad innan, tänkte på vattengympan som jag tränade då jag var gravid och som jag har längtat tillbaka till. Såg fram emot tuff träning och känslan av tyngdlöshet i lagom varmt vatten.

Så kom jag fram och det första som händer är att jag blir fast i omklädningsrummet. För där står en mur av tio arga seniorkvinnor.

- Jaha, ska du vara med på vattengymping? Då får du vänta här. Man får inte gå in i poolområdet förrän exakt klockan tio. Och nu har de dragit över från förra passet så då får vi snällt vänta här, säger en av dem och lägger armarna i kors över den rejäla baddräkten.

Jag sneglar mot nödutgången, ser bara en annan kvinna under sextio år men tänker sen att nej, det kan bli bra ändå, nu kör jag på det här.

Därefter drar musiken igång, 60-tal, rockabilly, gamla godingar. Inte så konstigt med tanke på målgruppen. Men kanske den jobbigaste musiken enligt min smak. Hur som helst, jag lider mig igenom passet, det visar sig kunna bli relativt tufft om man tar i med hantlar under vattnet men jag känner ändå att jag skulle kunna träna dubbelt så hårt och dubbelt så länge när passet (äntligen) är över. Kanske kan det också bero på att nu när jag inte är gravid längre så känns vattengympa lite för mesigt, i alla fall på den här nivån. Jag behöver nog utmana mig mer.



Så, ingen mer vattengympa på Nacka Strand för mig alltså. Däremot kommer jag köra det här träningsupplägget varje vecka på SATS:

Måndag: Spinning 30 min+ Core-träning 30 min
Onsdag: Shape 50 min (styrketräning)
Fredag: Piloxing 50 min

Jag kommer att lägga fokus på "korsett-muskulaturen", mage och rygg som är bra att träna upp om man nyligen har fått barn eller om man jobbar på kontor och sitter mycket.

Jag kör på 3 månader i taget eftersom det är en lagom period för att bygga upp styrka, kondition och rörlighet. Sedan behövs utmaning/motstånd eller byte av träningsmetod för att nå ytterligare resultat (enligt vad jag minns från min PT-utbildning).

Och Piloxing är alltså "den senaste träningstrenden" från Hollywood skapad av den svenska dansaren Viveca Jensen. En blandning av boxning och pilates, perfekt för core-muskultaturen.

Fin sommar ger gladare höst

Nu går vi mot mörkare tider och bara tanken på höst kan vara deppig för många. En tröst är att en så solig sommar som vi har haft i år ger mycket mindre risk för höstdepression.

Förutom att vi kanske kopplar av bättre när vi njuter av solen ger en solig sommar ökad möjlighet att lagra mer D-vitamin. Kroppen bildar nämligen D-vitamin när huden utsätts för solljus. Och D-vitamin kan skydda mot depression. Här skriver Mats Humble, överläkare, Universitetssjukhuset MAS, mer om det.

D-vitamin finns också i maten, framförallt i fet fisk, äggula och mjölkprodukter. Mats Humble skriver i Läkartidningen (se länken ovan) att även kantareller innehåller en relativt hög mängd D-vitamin (men då får vi äta rätt så mycket av "skogens guld" eftersom kantareller också innehåller en hel del vatten).



Personligen gillar jag hösten, tidig höst är nog min favoritårstid, jag älskar frisk och klar luft och tycker man orkar mer, till exempel att gå långa promenader, när det är lite kyligare ute.

Just do it

Jag minns från en utbildning till personlig tränare (som jag gick genom jobbet, då jag jobbade på Ylab) att de här tre punkterna är avgörande för träningsresultat:
  • duration
  • frekvens
  • intensitet
Alltså, hur länge träningspasset varar, hur ofta du tränar samt hur mycket du tar i/ansträngningsnivå. För min del är det så här just nu: passet varar i 20-30 min, max två gånger i veckan, oftast bara en gång, och jag tar inte i alls så mycket... Katastrof med andra ord. Nu ska jag ju inte vara så hård mot mig själv eftersom det bara var 10 månader sedan jag fick barn, känns som om det aldrig finns tid att träna för när jag inte är med min bebis försöker jag jobba eller hinna med kompisar. Plus att jag tänker att det kanske räcker med alla hund- och barnvagnspromenader. Men det gör det ju inte. För jag vill träna för att:

- må bra, bli glad och pigg. Hålla mig frisk.
- inte ha ont i ryggen
- hålla mig i form, hålla vikten, kunna äta det jag är sugen på.

Och då gäller bara en sak för min del, att öka träningen. Öka på intensitet, duration och frekvens. Därför har jag bestämt att från september, när jag börjar jobba igen, ska jag träna tre gånger i veckan. Efter jobbpasset, dvs på lunchen, måndag, onsdag, fredag. Så nu är det det som gäller. No excuse. Så fort jag tvekar och vill ställa in ska jag tänka som i den proffsiga Nike-taglinen:

Just do it!

Framtidens mat hamnade på landet


Jag minns hur det pratades om "framtidens mat" för cirka tio år sedan, där kring millenieskiftet. Liksom modet var även rådande mattrend befriad från retro och bakåtsträvan. Det var silver, hi tech-material och nyttänkande former på kläderna och maten (som fortfarande såg ut och smakade som vanligt) spåddes bli allt mer fantasifull. Det pratades om "fingerfood", snabb och effektiv mat som åts med ena handen medan vi hastade vidare. Och om begreppet "grazing", om att småäta och skippa hela måltider. Helst av allt ville vi nog bara äta några piller som innehöll allt vi behövde. Som austronauterna. Inget tjafs liksom. Här var restaurang Pharmacy i London ett praktexmpel, maten serverades snyggt och prydligt i kapslar på pillerbrickor (som väl även avspeglade techno/rave-trenden...)

Och så nu, tio år senare är det precis tvärtom. Nu ska vi tillbaka till naturen. Nu hyllas långkok, surdegsbröd, syrade grönsaker (ja, jag erkänner. Där har jag också fallit för rådande trend) och husmorsknep. Vi vill närmare naturen och äta mat med smakerna vi minns. Lugnt och tryggt. Som det var förr. På landet. Väldigt långt ifrån mat i pillerform.

Resultat dag 20


Nu är själva syrningsprocessen klar och allt verkar ha gått som det ska. Inget mögel= lycka! Så nu är det bara att öppna och smaka på läckerheterna. NEJ. Så är det inte. För nu ska grönsakerna lagras och eftermogna i 0-8 grader i TVÅ MÅNADER. Då är vi framme i slutet av oktober. Den som väntar på något gott. Väntar ALLTID för länge. Ok, nu slutar jag med VERSALER och går och lägger burkarna i kylskåpet.

Förresten, om ni tycker att rödbetorna ser lite skumma ut så beror det på att de jäser mer än andra grönsaker (enligt Vegetariska kokboken).

Grön minut minskar stress

I DN idag skrivs det om hur natur och grönområden kan minska stress. Det räcker tydligen med att bara kasta en lång blick genom kontorsfönstret om utsikten är fin och grön.

Eva-Lena Larsson är verksamhetsledare vid Gröna Rehab på Botaniska trädgården i Göteborg. Hon säger till DN att intresset för avstressande natur ökar, både för vårdinrättningar och företag som väljer att ta in alltmer grönt i verksamheten.

Nu i dagarna är Gröna rehab värd för en konferens i Göteborg där ledande forskare diskuterar natur och hälsa.

Min kommentar:
Intressant och ganska logiskt. Jag har läst någonstans att grönt är den färg som hjärnan klarar att ta in mest av. Tur att det i de flesta storstäder finns många gröna parker, perfekt för lugna lunchpromenader.


Morgonstund har äpple och kanel i mund

Måste bara tipsa om min senaste frukostfavorit:
Fil med rivet äpple, kanel och Havrefras.

Detta brukar jag nu varva med:
Mild, naturell yoghurt med hallon, valnötter och lite farinsocker.

Här är såklart färska, egenplockade hallon godast. Annars funkar det nästan lika bra att lägga in frysta hallon i en skål i kylen på kvällen. Tinar perfekt till frukost.

Till de båda frukostalternativen brukar jag äta en smörgås, ofta knäckebröd, med bregott, ost och lite paprika eller gurka. Och sist men inte minst, en kopp Earl Grey-te med mjölk som är mitt absoluta frukostmåste.

Hälsoeffekter
- Äpple ger fibrer, vitaminer och mineraler, det gör hallon också som dessutom är maxade med antioxidanter.
- Kanel kan påverka blodsockernivån och göra den jämnare och därmed ge bättre mättnadskänsla.
- Havre innehåller lösliga fibrer, betaglukaner, som kan påverka kolesterolnivån positivt och i längden förebygga hjärt-kärlsjukdom.
- Valnötter är en jättebra källa till omega 3.
- Farinsocker är inte lika raffinerat och därmed inte lika sött som vanligt socker (men ger ändå en hel del kalorier).

Startar eget

I september startar jag eget och börjar frilansa som copywriter/journalist och dietist med inriktning mot webb. Det känns både kul, spännande och lite läskigt. Men mest kul. Kunderna börjar faktiskt redan trilla in och jag har ägnat senaste månaden åt dubbelarbete- bebis på dagarna- skrivjobb på kvällarna. Försöker pressa in lite lunchmöten däremellan när David kan komma ifrån sitt jobb och passa Tyra. Nu börjar alltså livspusslet att läggas (Obs! Ironi.) Och från och med september får jag äntligen bestämma över min egen tid. I alla fall när jag jobbar.

Idag hittade jag en kontorsplats på en heltrevlig frilanslokal på Katarina Bangata. Mina gamla hoods. Jag bodde i en etta mittemot i fem år. Så nu känner jag mig hemma igen. På alla sätt.