Pasta med lax, bladspenat och gröna ärter

Snabbt, enkelt, gott (och ganska nyttigt- omega 3 + protein från laxen. Järn och folsyra från spenat och ärter och C-vitamin från citronen)

Pasta med rökt lax, bladspenat och gröna ärter
4 port
400 gram rökt lax
1 påse färsk bladspenat
1-2 dl gröna ärter
1/2 citron
2 dl matlagningsgrädde
Lite Maizena
Salt & peppar

Tagliatelle (eller annan pasta)

Gör så här: koka upp pastavatten, fräs bladspenaten i olja. Lägg i pasta, under tiden som den kokar: skär laxen i små bitar, blanda i spenaten. Tillsätt grädde, rör i lite Maizena om du vill ha fastare konsistens. I med ärtorna. Salta och peppra och pressa till sist över saft från en halv citron. Servera helst med tagliatelle (vi hade bara vanlig spaghetti hemma).

Dramaknappen

Idag jobbar jag hemma med egna företaget (boken). Det var väldigt lugnt och stillsamt här fram till kl 13 då jag hade körlektion (håller på att ta körkort). Efter att i flera lektioner bara ha tränat på växling, start i backe och landsvägskörning var det plötsligt dags för motorväg. Hjälp! Jag kände att mitt adrenalinpåslag ökade i takt med hastighetsvisaren. 90 km i timmen är ju jättefort, tycker jag... Det kändes lite så här:



Men det gick ju bra och det var coolt att känna att jag klarade av motorvägskörningen. Sen var det bara att komma hem till lugnet, en kopp te och bokskrivande (och bloggande) igen.

Hur som helst, jag började i alla fall fundera över fysiologiska effekter av stress och adrenalinpåslag. Att vara stressad i korta stunder är ju ingen fara, det kan till och med vara bra att utsätta kroppen (och inte minst hjärnan) för en ny utmaning. Återhämtning och att vila är dock viktigt för att återställa balansen, det visade till exempel Anna Dahlgren i sin avhandling (Stockholms Universitet, Psykolologiska Institutionen). Långvarig stress däremot, med högt stresshormonpåslag (adrenalin, kortisol och noradrenalin)  utan återhämtning kan förutom negativa psykiska effekter ge förhöjda nivåer av glukos och kolesterol i blodet vilket i längden kan ge övervikt, bukfetma och hjärt-kärlsjukdom.

Så försök alltså stressa lagom och hitta ett bra sätt att koppla av.

Vägen tillbaka

Foto: Georg Kristiansen
Nu har jag skrivit en artikel för Netdoktor, en intervju med Björn Hellkvist, hockeytränare för Rögle BK som fick diagnosen Parkinsons sjukdom vid 28 års ålder. Idag har han hittat vägen tillbaka och upptäckt nya sidor av livet.

Som småbarnsförälder tycker jag att det var lite extra fint när Björn gav det här exemplet:

– Vår äldsta dotter har alltid tagit lång tid på sig att somna. För ett par år sedan kunde jag bli så stressad av det, jag önskade att hon kunde somna snabbt så att jag fick tid till annat, ofta jobb då. Nu kan jag bara njuta av att ligga bredvid henne, även när det tar tre timmar innan hon somnar. Jag tänker inte alls på vad jag ska göra sedan utan vill bara vara nära henne. Det är nog dagens bästa stund när jag tänker efter, säger Björn Hellkvist.

Dagens hälsonyheter

Idag skriver jag nyhetsbrev för Netdoktor och tycker framförallt att de här är intressant:

Dödlighet i folksjukdomar sjunker
För första gången presenterar Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut gemensamt statistik över hälsoutvecklingen i landet. Rapporten ”Folkhälsan i Sverige – Årsrapport 2012” visar att dödligheten i de stora folksjukdomarna fortsätter att minska.

Bland högutbildade kvinnor har dödligheten i cancer respektive hjärt- och kärlsjukdomar minskat med 28 respektive 49 procent sedan 1990, men bara med 12 respektive 22 procent bland dem med förgymnasial utbildning.

Enligt rapporten finns det även tecken på att fetma men inte övervikt har blivit vanligare. Fetma är vanligare bland personer med kort utbildning än bland personer med längre utbildning.

Reflektionsplats

Så ofta jag får tid, åtminstone en gång i veckan, brukar jag gå en lång skogspromenad med min hund. I Värmdöskogen nära vårt hus.

Vid en plats i slutet av promenaden öppnar skogen upp sig mot en tjärn. Här brukar jag stanna till för att det är så extra fint. Luften känns extra hög och klar just här. Det har även blivit lite symboliskt, att jag även stannar upp mentalt och funderar på vad som hänt sen sist. Att jag liksom ser mitt liv lite utifrån, i ett större perspektiv. Så att det blir lättare att fokusera på vad som verkligen är viktigt.

Sedan kommer jag hem och vardags- eller helgbestyren och den ofta stressiga småbarnstillvaron tar över igen. Men jag är fortfarande lugn inombords.

Fibrer skyddar mot hjärt-kärlsjukdom

Det är visst inte bara jag som tycker att det här med kostfiber är högaktuellt. För ett par dagar sedan fick jag ett mejl/pressutskick från Lunds Universitet om den här studien:

Fibrer skyddar mot hjärt-kärlsjukdom

Allra störst är effekten hos kvinnor, enligt en ny studie från Lunds universitet. I studien som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften PLOS One, har kostvanorna hos över 20 000 Malmöbor undersökts med fokus på risken för hjärt-kärlsjukdom. Betydelsen av sammanlagt 13 olika näringsämnen, fetter, proteiner och kolhydrater, analyserades.

 - Kvinnor som åt fiberrikt hade nästan 25 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med kvinnor som åt fiberfattig kost. Hos männen var effekten svagare. Men resultaten bekräftade att fiberrik mat åtminstone skyddade männen mot slaganfall, säger Peter Wallström, forskare vid Lunds universitet och huvudförfattare till artikeln.

Exakt vad skillnaderna mellan könen beror på är oklart. En orsak är att kvinnor får i sig fibrer genom mer hälsosamma livsmedel än vad männen får. I kvinnornas fall i hög grad via frukt och grönt, medan männens viktigaste fiberkälla var mjukt bröd.

Kritik mot LCHF

Peter Wallström är också skeptisk till extremdieter som LCHF och menar att Livsmedelsverkets kostrekommendationer står sig väl trots att de kritiserats från olika håll:

 - Livsmedelsverkets kostråd, som bygger på omfattande forskning, är välavvägda. På kort sikt ger de flesta dieter viktnedgång förutsatt att man lyckas följa dem. Men vi vet för lite om långtidseffekterna för att kunna rekommendera mer drastiska kostomläggningar, säger Peter Wallström.

Min kommentar
Den här studien har hämtats från den större befolkningsanalysen Malmö Kost Cancer som engagerat 30 000 Malmöbor från 90-talet och framåt, deltagarna har fått lämna blodprov och detaljerad information om sina kostvanor. Med andra ord en seriös långtidsstudie som involverar ett stort antal personer vilket ger ett säkert resultat.

Intressant också att de olika resultaten för kvinnor och män visar att vi behöver ta större hänsyn än tidigare till könstillhörighet i forskning kring kostvanor. Något som även Peter Wallström poängterar i pressutskicket.

Jag håller ju helt med om LCHF-kritiken också. Hoppas inte Peter Wallström har en blogg eller offentlig e-postadress nu bara för då blir han väl nästa måltavla för uppretade LCHF-are...

Mer om fibrers hälsoeffekter

På begäran går jag här in lite djupare på hur kostfiber kan skydda mot cancer, övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdom

Olösliga fibrer (i till exempel fullkornsbröd/bröd med hela korn, vetekli etc) får igång de viktiga mag- tarmrörelserna som underlättar matsmältningen. En snabb passage minskar risk för att eventuella cancerframkallande ämnen kommer i kontakt med slemhinnan i tarmkanalen, olösliga fibrer kan därmed förebygga tjocktarmscancer. När olösliga fibrer (hit räknas även prebiotika) fermenteras- omsätts av tarmbakterier, bildas även fermenteringsprodukter, SCFA, korta, organiska fettyror, till exempel smörsyra och propionsyra. När propionsyra omsätts i levern hämmas syntes av LDL-kolesterol. Olösliga fibrer/prebiotika kan därmed motverka hjärt-kärlsjukdom. Butyrat- nedbrytningsprodukt av smörsyra, stannar i tjocktarmsväggen där den ger energi till tjocktarmsbakterier samtidigt som butyrat i sig verkar antiinflammatoriskt och cancerhämmande.

Lösliga fibrer ( i till exempel frukt och grönsaker) kan binda gallsalter så att de följer med fibrerna ut med avföringen. Det innebär att levern behöver tillverka nya gallsalter, då behöver levern bryta ner kolesterol (som innehåller byggstenar till gallsalterna). Därmed sänks kroppens nivå av LDL-kolesterol vilket i sin tur minskar risk för åderförkalkning och påföljande hjärt-kärlproblem. Lösliga fibrer kan på så sätt förebygga hjärt-kärlsjukdom.

Både lösliga och olösliga fibrers förmåga att ge snabbare magsäckstömning och tarmtransport ger även en minskad absorption av energigivare (fett, kolhydrat, protein) och kolesterol, vilket ger en lägre risk för övervikt och diabetes. Det beror även på att fibertäta livsmedel har lägre energitäthet och ger högre mättnadskänsla. Dock krävs minst 25 gram kostfiber dagligen för effekt på övervikt och diabetes. Fler studier behövs för att säkerställa kostfibers positiva effekter.

Ni som vill gå ännu djupare, läs kapitlet om kolhydrater och kostfiber i "Näringlära för högskolan" (se tidigare blogginlägg) som även är källa till det här blogginlägget.

Fyra goda skäl att äta mer fibrer

Just nu håller jag på att förbereda en föreläsning om fibrer. Blev lite förvånad när jag googlade upp bra info i en 

Netdoktor-artikel

som jag visst hade skrivit själv för ett tag sen :)

Delar med mig av några sammanfattande tips här:

Fyra goda skäl att äta mer fibrer

• Fibrer mättar bra och kan därför förebygga eller minska övervikt.

• Fibrer gör att du kan undvika och förbättra matsmältningsproblem (som till exempel förstoppning och hemorrojder). Fibrerna blir magens motion.

• Fibrer kan motverka tjocktarmscancer. Ät tillräckligt med olösliga fibrer som finns i fiberrika flingor/müsli och fullkornsprodukter.

• Fibrer kan förhindra hjärt-kärlsjukdom. Satsa på lösliga fibrer som finns i frukt, bär och grönsaker.

Dagens boktips

Jag får många frågor här i bloggen om vilken utbildning jag har gått (Dietistprogrammet, Uppsala Universitet + journalistik) och hur jag uppdaterar min kunskap.

Just nu sitter jag och läser om fibrer i "Näringslära för högskolan"- repetition är ju all kunskaps moder. Den här boken är en väldigt bra introduktion till näringslära, både ur biokemiskt och kostsociologiskt perspektiv. Så ni som vill lära er mer om mat på vetenskaplig grund- googla och köp!

Påskpresent

Igår när jag var i vår vanliga mataffär blev jag nästan lite chockad över satsningen på påskägg i godishyllan. Enorma, plastiga Hello Kitty och Cars-ägg, fyllda med säkert 1 kg godis. Dyra var de också, 130 kr...

Det är ju synd att ta i så. Jag lovar att barnen blir minst lika glada för ett mindre påskägg med kanske bara 1-2 hg godis.

Själv kommer jag fylla det här, traditionella påskägget med små presenter istället för godis till min tvååring. Hon blir överlycklig över till exempel vanliga plåster, ballonger och hårsnoddar. Godis har hon inte fått smak på (än...?) vi köpte lite lördagsgodis för ett tag sen och istället för att äta lekte hon med godiset :)


Det här blev min egen påskpresent: 

Glad påsk!

Smaktest

Nu har jag äntligen fått tillbaka smaken och tänkte fira med ett litet smaktest på några prover jag har fått från Danone, de flesta av produkterna innehåller probiotika där bakteriestammarna finns i både tillräcklig mängd + överlever magsäckens sura miljö. Något långt ifrån andra probiotikaprodukter kan garantera. Mer om Danones forskning kring probiotika finns här.

Smaktest

Actimel smakar friskt och lagom mix av naturell yoghurt + naturligt söt passionsfrukt. Min personliga favorit- perfekt att ta som liten shot till frukost, tillsammans med ett kokt ägg + smörgås på fullkornsbröd + ost och tomat. På samma sätt funkar ju Proviva Shot med god mangosmak (kanske lite för söt för mig dock men helt ok i så liten mängd).

Danonino är ju för barn- här fick min tvååring testa- hon blev direkt förtjust i "den röda mamma, den röda!" Kanske för att hon skymtade en jordgubbe på förpackningen. Ett ytterligare plus för de söta färgglada Danoninobägare- som i ett senare tips/bud från Danone visade sig vara perfekta som små odlingskrukor- att odla krasse, dill, sallad och andra örter i. Se i din matbutik- info och odlingsfrön följer med Danonino-förpackningarna.

Activia smakade fräscht och extra plus för frukt- och bärbitar. Perfekt som mellanmål, tillsammans med lite nötter eller en frukt.

Grego- lite fetare, gott med fruktsylt i botten, perfekt som efterrätt eller till lite lyxigare helgfrukost.

Snuva förkylningen

Idag har jag släpat mig in till kontoret trots megaförkylning för att skriva och skicka ut Netdoktors nyhetsbrev.

Blir hemmajobb i eftermiddag med försök att kurera min förkylning med den här specialdrycken som vi kan kalla:

Stinas krya på sig-dryck
som innehåller grönt te (jag kör nya favoriten från Ginseng Oolong från En kopp te.nu) med citron, riven ingefära och honung. Lindrar och känns läkande. Honung lenar halsont,  C-vitamin från citronen boostar immunförsvaret liksom ingefära (funderade på att slänga i vitlök men nej- blä... sabbar smaken här tycker jag. Får äta lite extra vitlök i maten idag istället).

1 msk Honung
1/2 citron
1 bit ingefära (stor som en valnöt ungefär) - skala med potatisskalare
Kokande vatten som hälls över, rör runt.


Avslutningsvis, lite allmänna råd kring förkylning (från en gammal artikel jag skrev för tidningen Sund): 

Förebyggande tips
* Tvätta händerna ofta.
* Undvik att röra vid ögon, näsa och mun.
* Sov ordentligt.
* Motverka stress med till exempel yoga eller meditation.
* Ät bra mat som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Lindrande tips
* Håll dig varm.
* Drick mycket vatten.
* Lyssna på kroppens signaler. Trötthet, värk och feber betyder att du bör vila.
* Vid snuva kan nässpray lätta upp, men bara tillfälligt.
* Använd mjuka engångsnäsdukar. Det är mest hygieniskt och snällt mot huden kring näsan.
* Naturläkemedel kan vara värt ett försök, till exempel preparat med Röd Solhatt/Echinea.
* Vid halsont kan varma drycker, glass och sockerfria halstabletter kännas lenande.

April april

Ni vet varför det snöar just nu va? Beror ju på att jag nyss köpte nya springskor och äntligen tänkte komma igång med löpträningen.

Även min hund strejkar pga aprilvädret, hon är i vanliga fall superpepp på promenader och kräver mycket motion. Nu vill hon inte lämna soffan. Får göra henne sällskap med en kopp te helt enkelt.

C25K (igen)

Nu har detta inte så mycket med föregående inlägg (ohyfsade gravidfrågor) att göra, hehe, man kan ju tro att jag tog åt mig lite. Nej men som ickegravid, normalviktig vill jag ändå få bättre kondition. Känner att hundpromenader och simning + pilates inte räcker. Behöver få upp pulsen mer. Dessutom bor vi nu bara 5 minuter från perfekt elljusspår i skogen.

Så idag gick jag till Löplabbet på Kungsgatan på lunchen, fick superbra service och investerade i ett par sådana här:

Bild: Nike Lunarglide +3/Löplabbet

Nu ska här bli springa av. Sist, förra våren, kom mina löparplaner av sig pga av dubbla förkylningar (Och kanske brist på snygga skor...). men nu blir det av, from ikväll. Även denna gång enligt C25K-metoden.   

Nej, jag är inte gravid, bara lite normalviktig

Alltså, lite mer

Ribbingska

manér till svenska folket önskar jag nu. Och då syftar jag faktiskt inte på LCHF-are, utan personer som säger "Nämen, ska du ha en bebis?!" eller varianter på detta tema.

Har nämligen fått frågan om jag är gravid igen av två olika personer på ganska kort tid. (Nu senaste av en glad kvinna som själv var väldigt rund om magen. Dock något förbi fertil ålder...). Det ironiska är att jag nu väger mindre än för ett år sen och tom mindre än före min graviditet, 2009. Alltså, jag har aldrig varit trådsmal utan ligger på runt 22-23 i BMI. Jag tycker faktiskt att det är bra att jag som dietist föregår med gott exempel och visar att det är helt okej att äta god och bra mat som ger en sund och normal vikt. Att vara supersmal, typ BMI 18 hade kanske passar in i mallen för hur vissa tycker att en person som jobbar med kostråd ska se ut. Men så tycker inte jag. Det finns så många tjejer, kvinnor och tanter med ätstörningsproblem som jämför sig förgäves med photoshoppade modeller. Hade varit så mycket bättre om de såg sig om i omklädningsrummen på gym och badhus (som de förmodligen undviker) och fick upp ögonen för hur de flesta av oss faktiskt ser ut.

Det verkar inte bara vara jag som råkar ut för gravid-frågorna, här skriver

Underbara Clara

 lite ilsket om samma tema. Och även tunna

Amanda Schulman

får ofta frågan om "nr två är på väg?"

Kanske är det kombinationen ålder (runt 30-35) och att man redan har ett barn som är 1-2 år, enligt samhällsnormen är det ju lagom med 2,2 barn med 2,5 års mellanrum, eller nåt sånt. Men ändå! Nu är det inte så i mitt fall, men stackars alla icke-gravida som får den här frågan och kanske i hemlighet genomgår sitt femte IVF-försök... Så skärpning, alla gravid-frågare!

Sugen på lite äggsnack då?

Apropå

popcorn

, och så här inför påsk, det är ju lite roligt att Pressbyrån och vissa ICA-butiker nu kan erbjuda ett kokt ägg som LCHF-snack.Vilket Kostdoktorn skriver om

här

.

Sedan kan vi ju diskutera: 1. Hur fräscha känns de här äggen? Hur länge har de samlat damm där i snackshyllan? 2. Hur motiverat är priset? 8 kr? Det kostar väl nästan sex okokta ägg i vanliga fall?

Nej tack, själv föredrar jag en större förpackning KRAV-märkta ägg där hönsen garanterat har fått sprätta runt ute i friska luften och jag vill ha mitt ägg lite mellankokt, halvlöst, det blir det på sex minuter (om ägget ligger i från uppkok/kallt vatten).

Nyttiga popcorn

Igår rapporterade

Aktuellt, SVT,

om att skalen i de majskärnor som bildar popcorn är nyttiga. Ny forskning, presenterad av Joe Vinson, forskare vid University of Scranton i Pennsylvania, visar att popcornskal innehåller mycket höga halter av nyttiga antioxidanter, polyfenoler som kan skydda mot bland annat hjärtkärlsjukdomar och cancer.

”Popcorn är en näringsmässig guldklimp” enligt forskarna, som presenterar sina resultat vid Amerikanska kemisamfundets möte i helgen, enligt reportaget i Aktuellt.

Min kommentar

SVT skriver

här

att popcorn är nyttigare och innehåller mer antioxidanter än frukt, det beror ju på mängden vatten, nivån av antioxidanterna är hög och koncentrerad i popcorn på grund av lågt vatteninnehåll. Frukt innehåller ju nära 90 % vatten som späder ut antioxidanterna.

Dock innehåller popcorn poppade i mikrovågsugn och kastrull ändå en relativt hög mängd fett och salt. Varmluftspoppade popcorn (som tex finns på bio) är i så fall ett mer fettsnålt alternativ (och det var just den sortens popcorn som undersöktes i den aktuella studien).

Den här nyheten toppade jag för övrigt  

Netdoktors nyhetsbrev

med idag.